Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ένοχη και για την άνοια η χοληστερίνη
Ένοχη και για την άνοια η χοληστερίνη  thumbnail

Ένοχη και για την άνοια η χοληστερίνη

 Oι ενήλικοι που έχουν έστω και ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης νωρίς στα 40 τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν και υπάρχουν και προγενέστερες μελέτες που δείχνουν τη συσχέτιση μεταξύ αυξημένης χοληστερόλης στη μέση ηλικία και αυξημένων πιθανοτήτων άνοιας αργότερα στη ζωή, «μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ίδια συσχέτιση ισχύει και στα οριακά αυξημένα επίπεδα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Α. Γουίτμερ, επιδημιολόγος στο Τμήμα Έρευνας του ιδρύματος Κaiser Ρermanente, στην Καλιφόρνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Άνοια & Γηριατρικές Νοητικές Διαταραχές», από το 1964 έως το 1973 επιστράτευσαν 9.844 εθελοντές, οι οποίοι είχαν τότε ηλικία 40-45 ετών, και άρχισαν να τους παρακολουθούν.

Από το 1994 έως το 2007, όταν πια οι εθελοντές ήταν 61 έως 88 ετών, οι 598 ασθένησαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή αγγειακή άνοια (είναι μια μορφή άνοιας λιγότερο συχνή από το Αλτσχάιμερ).

Όσοι είχαν στα 40 τους πολύ αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης (από 240 mg/dl και πάνω) διέτρεχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο να ασθενήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μετά τα 60 τους, σε σύγκριση με όσους είχαν στη μέση ηλικία φυσιολογική ολική χοληστερόλη, δηλαδή κάτω από 200 mg/dl.

Το απρόσμενο, όμως, ήταν πως και όσοι είχαν οριακά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στα 40 τους (δηλαδή από 201 έως 239 mg/dl) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια – όχι όμως Αλτσχάιμερ, αλλά αγγειακή άνοια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως προφανώς οι βλάβες που προκαλεί στα αγγεία η αυξημένη χοληστερόλη δεν αφήνουν ανέπαφα τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και, τελικά, «ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει καλό και στον εγκέφαλο».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X