Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνάντηση Πέρες με Τσίπρα – Παυλόπουλο
Συνάντηση Πέρες με Τσίπρα - Παυλόπουλο  thumbnail

Συνάντηση Πέρες με Τσίπρα – Παυλόπουλο

Ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και οι περιφερειακές εξελίξεις.


Ο Σιμόν Πέρες είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή του πρώην Προέδρου του Ισραήλ στην επικράτηση της ειρήνης, για να υπογραμμίσει πως εμπνέει σήμερα όλους μας «για να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ και να τελειώσει ο πόλεμος».


Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «το τέλος αυτού του πολέμου θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ISIS και τη τζιχαντιστική τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και που, μας δείχνει ότι ο εφιάλτης της ναζιστικής νοοτροπίας δυστυχώς δεν είναι ακόμα παρελθόν για την Ανθρωπότητα. Και νομίζω ακριβώς το παράδειγμά σας μπορεί να εμπνεύσει όλους μας για να συμβάλουμε αποτελεσματικά ώστε αυτός ο εφιάλτης να πάψει να υπάρχει».


Αναφερόμενος στην ιστορικότητα του ρόλου του Σιμόν Πέρες επισήμανε, επίσης, την τεράστια συμβολή του για την εμπέδωση της πορείας του κράτους του Ισραήλ σε έναν δύσκολο κόσμο και σε μία δύσκολη περιοχή, κατά την διάρκεια των αξιωμάτων που υπηρέτησε, από Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, καθώς επίσης και στις προσπάθειες που κατέβαλε για την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με τους άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και ιδίως με τον Παλαιστινιακό. «Θυμίζω ότι το 1994 αυτή η προσπάθειά σας στέφθηκε από την απονομή σε εσάς, μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιασέρ Αραφάτ του Βραβείου Νόμπελ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.


«Η Οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την Οικονομία» υπογράμμισε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 


Από την πλευρά του ο Πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ και στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα τάξη πραγμάτων, που όπως σημείωσε, διαμορφώνεται, και πρόσθεσε ότι «για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να αφήσεις το παρελθόν να σβήσει, να πας σε μια καινούρια περίοδο, να μπεις σε έναν καινούριο κόσμο».


Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Η επιστήμη δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια, δεν έχει σημαίες. Δεν έχει ούτε καν παλιούς κανόνες, ακόμα και η Δημοκρατία έχει αλλάξει. Η Δημοκρατία παλιά ήταν να δώσεις ίσα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Και αν θέλεις όλοι να είναι ίσοι, δεν έχεις παρά να κανονίσεις όλοι να είναι φτωχοί. Αν θέλεις όμως να υπάρχουν και ευχαριστημένοι, και χαρούμενοι, πρέπει να βάλεις και έναν δεύτερο κανόνα: ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ίσος αλλά επίσης κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι και διαφορετικός».


Καταλήγοντας, ο κ. Πέρες επισήμανε ότι Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο χώρες, που έχουν την ίδια συλλογιστική, την ίδια σκέψη, την ίδια λογική, είναι ανθρωποκεντρικές – βασίζονται στον άνθρωπο.


«Και παρ' όλες τις απαισιοδοξίες που κατά καιρούς ακούγονται νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καλό, έμψυχο υλικό χάρη στο οποίο μπορεί να μπει σε αυτή την καινούρια περίοδο και έτσι να δώσει τόπο να διοικήσουν τα όνειρα, περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος και πρόσθεσε: « Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ και βλέπω αυτή την ανάπτυξη και βεβαίως αυτή την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διότι όχι πάντοτε η γη είναι εκείνη η οποία φέρνει πλούτο αλλά η ανθρώπινη δυνατότητα. Γιατί θα έλεγα ότι οι χώρες μας έχουν περισσότερο ιστορία παρά γεωγραφία».


 


Πηγή: amna.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X