Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group
Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group thumbnail

Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group

Το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού Euro Working Group.


Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.


Ο αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.


Η συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα γίνει στη βάση εισήγησης των θεσμών καθώς και έκθεσης της Κομισιόν.


Πάντως, όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης, μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαν διευθετηθεί όλα τα θέματα, τα ανοικτά ζητήματα αν και χαρακτηρίζονταν ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και αυτά. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σήμερα, τότε θα έχουμε συμφωνία την Πέμπτη 9 Ιουνίου, όπου προβλέπεται τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι.


Ορόσημο η 20ή Ιουνίου


Η σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη μέλη ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε κοινοβούλια της ευρωζώνης προς επικύρωση.


Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο ΔΣ την εκταμίευση της δόσης. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουνίου.


Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν τώρα και προορίζονται για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.


Πηγή: amna.gr, enikonomia.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X