Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Θέμα Τσάμηδων ανακινεί ο Εντι Ράμα
Θέμα Τσάμηδων ανακινεί ο Εντι Ράμα  thumbnail

Θέμα Τσάμηδων ανακινεί ο Εντι Ράμα

Θέμα Τσάμηδων ανακίνησε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.


Ο κ. Ράμα, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του κόμματος των Τσάμηδων, που μετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η Αλβανία θα θέσει επίσημα θέμα Τσάμηδων στις συναντήσεις.


Κι αυτό, ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα, η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ανάλογη δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι είχε ρητή διατύπωση: «Θέμα Τσάμηδων, για την Ελλάδα, δεν υπάρχει.»


Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση θέτοντας θέμα μειονότητας. «Η Αλβανία, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.


Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα.


Ο κ. Μπουσάτι υποδέχθηκε τον κ. Κοτζιά στην κεντρική είσοδο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το λεγόμενο "τσαμικό ζήτημα".


Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Indepentent Balκan News Agency, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών αρκετή ώρα πριν από την άφιξη του κ. Κοτζιά είχε βγει έξω από το υπουργείο προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τσαμικού Κόμματος (PDIU) και αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπετίν Ιντρίζι, να αποχωρήσουν χωρίς όμως να εισακουστεί.


Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.


Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι να βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.


Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες – που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και το βράδυ με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στο πρόγραμμα του υπουργού προστέθηκε για αύριο το πρωί και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.


 


Πηγή: enikos.gr, amna.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X