Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / H καλύτερη ηλικία για σεξ σε άνδρα και γυναίκες είναι…
H καλύτερη ηλικία για σεξ σε άνδρα και γυναίκες είναι...  thumbnail

H καλύτερη ηλικία για σεξ σε άνδρα και γυναίκες είναι…

O Ζήσης Παπαθανασίου , Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου απαντά σε ερωτήσεις για τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα και της γυναίκας 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
Ποιες είναι οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας;


Οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας είναι τρείς, κοινές στον άντρα και τη γυναίκα: Η φάση της επιθυμίας, η φάση της διέγερσης και η φάση του οργασμού. Ορισμένοι περιλαμβάνουν και μια τέταρτη φάση που ακολουθεί χρονικά τον οργασμό και ονομάζεται φάση της λύσης. Η ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα προϋποθέτει την ομαλή ροή και αλληλοδιαδοχή όλων των φάσεων.


Υπάρχουν διαφορές στις φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα;


Η σημαντικότερη διαφορά εντοπίζεται στη μικρή χρονική διάρκεια της φάσης της διέγερσης στον άντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, στην οποία απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος διέγερσης. Για το λόγο αυτό ο άντρας είναι γρηγορότερα έτοιμος για την έναρξη της σεξουαλικής επαφής. Αυτό το γεγονός πολύ συχνά δημιουργεί δυσαρμονία στην ερωτική ζωή του ζευγαριού και την εντύπωση ότι συνήθως ο άντρας βιάζεται.


Πότε ένας άντρας βρίσκεται στην ακμή της σεξουαλικότητάς του;


Η ακμή της σεξουαλικότητας στον άντρα είναι όταν είναι περίπου 20 ετών. Η αιχμή αυτή προσδιορίζεται στον άντρα με κριτήρια ορμονικά, γιατί τότε έχει την περισσότερη αντρική ορμόνη που λέγεται τεστοστερόνη. Θα πρέπει όμως πάντα να λαμβάνεται υπ' όψη ο ρόλος του ψυχολογικού παράγοντα στη σεξουαλική λειτουργικότητα. Σε ένα νέο άντρα είναι δυνατό να υπάρχουν διάφορες άλυτες εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις που αναστέλλουν την αβίαστη έκφραση της σεξουαλικότητάς του. Στον ίδιο άντρα, η επιτυχής λύση αυτών των ψυχικών προβλημάτων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργικότητα σε πιο ώριμη ηλικία. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι τουλάχιστο σχηματική η σύνδεση αιχμής της σεξουαλικότητας και ηλικίας του άντρα.


Είναι φυσιολογικό ένας άντρας να μη μπορεί να έχει επανειλημμένες σεξουαλικές επαφές;


Στον άντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, μετά από τον οργασμό του ακολουθεί μια ανερέθιστη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να διεγερθεί σεξουαλικά. Η διάρκεια αυτής της περιόδου είναι διαφορετική για κάθε άντρα και κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας έως 24 ώρες. Επιπλέον, στον ίδιο άντρα αυτή η περίοδος γενικά μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας. Με αυτή την έννοια ένας άντρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατό να έχει σε όλη του τη ζωή την ίδια δυνατότητα επανάληψης σεξουαλικών επαφών, χωρίς αυτό να σημαίνει την εγκατάσταση μιας δυσλειτουργίας. Άλλωστε, η ποιότητα της ερωτικής ζωής και η απόλαυση που αποκομίζουν οι δύο σύντροφοι δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών.


 Πότε μια γυναίκα βρίσκεται στην ακμή της σεξουαλικότητάς της;


Η ακμή της σεξουαλικότητας στη γυναίκα είναι γύρω στα 30 της χρόνια. Στη γυναίκα η αιχμή δεν καθορίζεται με κριτήρια ορμονικά, αλλά βασίζεται κυρίως εμπειρία της, την αυτοπεποίθηση και ωριμότητά της γύρω από το σεξ, βασίζεται δηλαδή περισσότερο σε κριτήρια ψυχοσυναισθηματικά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X