Τι προκαλεί άσθμα στα παιδιά;

Το άσθμα είναι μία κοινή παιδική νόσος που θέλει μεγάλη προσοχή από τους γονείς και τακτική παρακολούθηση από τον γιατρό. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνισή του και τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι γονείς;

-Ποια συμπτώματα των παιδιών οφείλονται στο άσθμα;

Για τα μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα είναι τα εξής: σφυριχτός ήχος κατά την εκπνοή, βήχας ή δύσπνοια κατά την άσκηση, αίσθηση σφιξίματος στο στήθος, παρατεταμένος βήχας- όχι λόγω κρυολογήματος- που χειροτερεύει κατά την διάρκεια της νύχτας, ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας και επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα για τα οποία το παιδί χρειάζεται πολύ χρόνο να ανακάμψει. Για τα παιδιά ηλικίας 3-15 ετών στα συμπτώματα οφείλονται στο άσθμα συγκαταλέγονται: ο σφυριχτός ήχος κατά την εκπνοή, ο παρατεταμένος βήχας- κυρίως τη νύχτα και η αδράνεια ή ο λήθαργος (το παιδί, δηλαδή, δεν έχει διάθεση να παίξει παιχνίδια ή να συμμετάσχει σε ομαδικά αθλήματα όπως πριν).

-Πόσο κοινό είναι το άσθμα στα παιδιά;

Το χρόνιο άσθμα είναι η πιο συχνή μακροχρόνια παιδική ασθένεια. Μάλιστα, το 1-2% των παιδιών παρουσιάζει χρόνιο άσθμα κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, ενώ το 15-20% των παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα χωρίς να πάσχει από χρόνιο άσθμα.

-Τι προκαλεί το άσθμα στα παιδιά;

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας προκύπτει συνήθως μετά από κάποια ιογενή μόλυνση που προκάλεσε κρύωμα ή μόλυνση στο αυτί ή τον λαιμό. Τα περισσότερα παιδιά απαλλάσσονται από το άσθμα μέχρι να φτάσουν στη σχολική ηλικία. Σε κάποια άλλα παιδιά, το άσθμα εμφανίζεται ως αντίδραση σε αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι: η γύρη, το γρασίδι, τρίχες, κάποια τρόφιμα όπως το γάλα και τα αυγά, καθώς επίσης και οι μύκητες.

-Τι μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα ενός παιδιού;

Η έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες και το κάπνισμα είναι δύο από τις αιτίες επιδείνωσης του άσθματος των παιδιών. Σε αυτά προστίθενται τα κρυολογήματα, η ατμοσφαρική μόλυνση και η σκόνη, καθώς επίσης και η υπερβολή στην άσκηση.

-Πότε είναι απαραίτητο να φωνάξουμε γιατρό;

Πρέπει να καλέσετε αμέσως γιατρό αν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αν το χρώμα του δέρματός του –και κυρίως στην περιοχή γύρω από το στόμα του- αρχίσει να γίνεται μπλε. Επίσης, περίπτωση κατά την οποία πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό είναι αν η δύσπνοια του παιδιού επιδεινωθεί ή αν η κρίση άσθματος είναι πιο έντονη από ό,τι συνήθως.

Πηγή: Netdoctor.uk

Σχετικά άρθρα