Αυτισμός στα παιδιά. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του αυτισμού συνήθως παρατηρούνται  από τους γονείς και τους ανθρώπους που φροντίζουν τα παιδιά κατά την διάρκεια των πρώτων 3 ετών της ζωής του παιδιού. Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός υπάρχει από τη γέννηση, τα σημάδια της διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή να διαγνωστούν κατά τη βρεφική ηλικία. Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί τους δεν  θέλει να το πάρουν αγκαλιά ή όταν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για ορισμένα παιχνίδια, καθώς και όταν καθυστερεί να μιλήσει.

Κάποιες φορές, όμως, ένα αυτιστικό παιδί μπορεί να αρχίσει να μιλά όταν θα ξεκινήσουν και τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και στη συνέχεια να χάσει τη γλωσσική του ικανότητα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα ακοής. Πολύ συχνά, τα παιδιά με αυτισμό δεν ακούνε ή ακούνε σε άλλους χρόνους ή μπορεί να έχει την ικανότητα να ακούει έναν πολύ μακρινό ήχο, όπως το σφύριγμα ενός τρένου.  

Με την έγκαιρη και εντατική θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να συνδέονται με άλλους, να επικοινωνούν και να βοηθήσουν τον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν. Σε αντίθεση με τους δημοφιλείς μύθους για τα παιδιά με αυτισμό, πολύ λίγοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι ή «ζουν σε έναν κόσμο δικό τους».

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του αυτισμού;

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, αλλά όλοι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν κάποια βασικά συμπτώματα σε κάποιους τομείς:

Κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: σημαντικά προβλήματα κατά την ανάπτυξη, μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας, όπως κινήσεις των ματιών, εκφράσεις του προσώπου και στάση του σώματος.

Αδυναμία δημιουργίας φιλίας με παιδιά της ίδιας ηλικίας. Έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή απόλαυση, τα ενδιαφέροντα ή επιτεύγματα με άλλους ανθρώπους.

Έλλειψη ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατανόηση των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου, όπως είναι ο πόνος ή η θλίψη.

Λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστέρηση ή  έλλειψη ομιλίας (το 40% των ατόμων με αυτισμό δεν μιλούν),  προβλήματα στη διεξαγωγή συζήτησης. Επίσης, τα άτομα με αυτισμό πολύ συχνά συνεχίζουν να μιλούν ενώ μιλάτε.

Στερεότυπη και επαναληπτική χρήση της γλώσσας. Οι άνθρωποι με αυτισμό συχνά επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά μια φράση που έχουν ακούσει στο παρελθόν (ηχολαλία).

Δυσκολία στην κατανόηση του ακροατή τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να μην κατανοεί ότι κάποιος χρησιμοποιεί  χιούμορ. Μπορεί να ερμηνεύσει τη λέξη ως λέξη, αλλά αδυνατεί να καλύψει τη σιωπηρή έννοια.

Περιορισμένες δραστηριότητες ή παιχνίδι. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:  ασυνήθιστη εμμονή με τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή για τα παζλ.  Τα μικρότερα παιδιά με αυτισμό συχνά εστιάζουν σε μέρη των παιχνιδιών, όπως οι τροχοί ενός αυτοκινήτου, αντί να παίζει με την όλο το παιχνίδι.

Ενασχόληση με ορισμένα θέματα. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να τρελαίνονται για τα βιντεοπαιχνίδια ή για τη συλλογή και ανταλλαγή καρτών.

Ανάγκη για ομοιομορφία και ρουτίνα. Για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να πρέπει πάντα να τρώει ψωμί πριν από τη σαλάτα και να επιμείνει να πηγαίνει στο σχολείο ακολουθώντας κάθε μέρα την ίδια διαδρομή.

Οι στερεότυπες συμπεριφορές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το λίκνισμα του σώματος και το χτύπημα των χεριών.

Σχετικά άρθρα