Μπορούμε να εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα με την λιποαναρόφηση; Πότε και γιατί οι γυναίκες την επιλέγουν;

Το λίπος στην κοιλιά και τα «ψωμάκια» στους γοφούς είναι… εφιάλτης για κάθε γυναίκα. Αν οι δίαιτες και η άσκηση δεν σας ικανοποιούν και θέλετε μια πιο δραστική λύση, η αισθητική χειρουργική σας προσφέρει την εναλλακτική της λιποαναρρόφησης.

Γράφει ο πλαστικός χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης

Το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε κάθε επέμβαση είναι4 λίτρα. Περισσότερο από αυτή την ποσότητα, είναι επικίνδυνο από την άποψη ότι μαζί με το απορροφούμενο λίπος πλέον απορροφούνται και άμορφα συστατικά, δηλαδή αίμα και λέμφος.

Φυσικά, μετά από μια σχετικά μεγάλη απώλεια αυτών των συστατικών ο οργανισμός χρειάζεται ιδιαίτερη ανάρρωση ενώ το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί κανείς για να επιστρέψει στην εργασία του είναι πολύ περισσότερος.

Πόσα κιλά θα χάσω από την λιποαναρρόφηση;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-04-08T105302.528-1024x576.jpg

Συνήθως τη διαφορά δεν τη μετράμε με κιλά επειδή το λίπος έχει κάποιον όγκο αλλά είναι πολύ ελαφρύ. Η διαφορά φαίνεται σε πόντους και σε νούμερα ρούχων.

Τις πρώτες ημέρες μάλιστα μετά την επέμβαση πιθανόν να φαινόμαστε περισσότερα κιλά στη ζυγαριά λόγω του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών στην χειρουργημένη περιοχή.

Πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια επέμβαση;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-04-08T105330.193-1024x576.jpg

Στις κανονικές λιποαναρροφήσεις και όταν γίνεται λελογισμένη απορρόφηση του λίπους, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση, που απαραίτητα θα πρέπει να γίνεται στο χειρουργείο από εξειδικευμένο προσωπικό, με τις κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας και απολύμανσης.

Πότε βλέπουμε τα τελικά αποτελέσματα;

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τον 4ο έως τον 6ο μήνα. Οπωσδήποτε τις πρώτες 3 εβδομάδες βλέπουμε ότι τα ψωμάκια έχουν φύγει αλλά το πρήξιμο στη γενικότερη περιοχή είναι τόσο μεγάλο που  δεν μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά.

Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα, λόγω του ότι υπάρχει σχεδόν πάντα σημαντικό πρήξιμο στην χειρουργημένη περιοχή, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική ή με γενική αναισθησία;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-04-08T105155.430-1024x576.jpg

Εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που θα θέλαμε να αφαιρέσουμε καθώς και από τα σημεία του σώματος στα οποία θέλουμε να εργαστούμε. Όταν πρόκειται να αφαιρέσουμε ποσότητα περισσότερη από μισό λίτρο και σε περισσότερα από δύο σημεία, τότε η επέμβαση πρέπει να γίνει με γενική αναισθησία.

Ο λόγος είναι απλός: Η ποσότητα του φαρμάκου της τοπικής αναισθησίας που χρειάζεται για να αναισθητοποιήσουμε μια μεγάλη περιοχή με πολύ λίπος, ή διάφορες περιοχές σε διαφορετικά σημεία του σώματος, είναι συνήθως πολύ μεγάλη και αναγκαστικά η μεγάλη αυτή δόση μετατρέπεται σε κάτι σαν δηλητήριο για τον οργανισμό.

Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, είχε πει ότι: «Η δόση κάνει το φάρμακο δηλητήριο». Δηλαδή όταν παίρνουμε μια ασπιρίνη είναι η σωστή δόση για το φάρμακο, όταν όμως πάρουμε 20 ασπιρίνες μαζί, τότε η ασπιρίνη έχει γίνει δηλητήριο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φάρμακο της τοπικής αναισθησίας. Η σωστή δόση δεν έχει καμία επιπλοκή, όταν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε υψηλές ποσότητες του φαρμάκου για να αναισθητοποιήσουμε μεγάλες περιοχές, τότε ίσως και να αρχίζουν τα προβλήματα πιθανών επιπλοκών.

Με την λιποαναρρόφηση φεύγει και η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα υποχωρεί στα σημεία μόνο που θα γίνει η λιποαναρρόφηση. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το λίπος στις «αποθηκευτικές περιοχές του σώματος (ψωμάκια, γοφούς, μαστούς, γόνατα» δεν επανέρχεται μετά την ηλικία των 20 ετών.

Εφόσον απορροφηθεί, η περιοχή αυτή απελευθερώνεται και ποτέ πια δεν επαναδημιουργείται το λίπος. Επί 3 τουλάχιστον εβδομάδες υπάρχει πρήξιμο και μελάνιασμα στην περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση.

Πόνος ιδιαίτερος δεν υπάρχει, αν και μπορεί να υπάρξει κάποιος πόνος μόνο όταν υπάρχει κάποιο χτύπημα ή δυνατό άγγιγμα στη χειρουργημένη περιοχή.

Θεόδωρος Βουκίδης
Πλαστικός χειρουργός

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες πλαστικές επεμβάσεις που επιλέγουν οι γυναίκες;

Βλεφαροπλαστική: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το αποφασίσεις

8 ερωτήσεις που θες να κάνεις στον πλαστικό αν είσαι γυναίκα και ενδιαφέρεσαι για μεταμόσχευση μαλλιών

Σχετικά άρθρα