Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Εγκυμοσύνη: Πώς να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού
Εγκυμοσύνη: Πώς να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού  thumbnail

Εγκυμοσύνη: Πώς να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού

Για κάθε μακρύ ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου ανυπομονείτε να φτάσετε στον προορισμό του, είναι καλό πάντα να γνωρίζετε σε γενικές γραμμές πότε θα φτάσετε. Το ίδιο ισχύει και για την εγκυμοσύνη. Έχετε πολλά να προγραμματίσετε!


Γράφει ο Δρ Αλέξανδρος Καλογερόπουλος


Απλά μαθηματικά


Για λόγους πρακτικούς, η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) ενός μωρού υπολογίζεται στις σαράντα εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της μητέρας. Θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε την ακριβή στιγμή της σύλληψης. Οι περισσότερες γυναίκες με σταθερό κύκλο έχουν ωορρηξία γύρω στις δύο εβδομάδες μετά την περίοδό τους, οπότε συνήθως η σύλληψη πραγματοποιείτε τότε. Αυτό σημαίνει πως τις πρώτες δύο από τις σαράντα εβδομάδες δεν έχει αρχίσει η κύηση, οπότε ο πραγματικός χρόνος του μωρού στη μήτρα είναι μόνο τριάντα οκτώ εβδομάδες.ιΑν τα μαθηματικά για τον υπολογισμό αυτόν σας μπερδεύουν, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν σελίδες στο διαδίκτυο όπου βάζετε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου και κάνουν τον υπολογισμό.


Οι γυναίκες που έχουν άστατο κύκλο πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή η μέθοδος δεν είναι αξιόπιστη. Οι μετρήσεις στους υπέρηχους είναι πιο ακριβείς.


Γιατί είναι σημαντική η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ);
Το να γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, επιτρέπει στη μαία και τον γιατρό σας να παρακολουθούν με ακρίβεια την ανάπτυξη του μωρού σας. Επίσης, επιτρέπει σ’ εσάς και τον σύντροφό σας να προγραμματίσετε τις μελλοντικές αλλαγές στη ζωή σας, να κανονίσετε την άδεια μητρότητας, αλλά και να κλείνετε ραντεβού για τους υπέρηχους και τις προγεννητικές ιατρικές σας επισκέψεις.


Η υπομονή είναι αρετή


Η ΠΗΤ μπορεί να σας φαίνεται μακριά, παρ’ όλα αυτά, πολλές μέλλουσες μαμάδες ξεπερνούν και αυτή την ημερομηνία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: είναι η πρώτη εγκυμοσύνη, υπάρχει ιστορικό αργοπορημένων μωρών ή το μωρό απλώς δεν είναι ακόμη έτοιμο.


Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη έξοδο


Αν φτάσετε στην τεσσαρακοστή δεύτερη εβδομάδα, ίσως θεωρήσετε εσφαλμένα πως έχετε ξεπεράσει το όριο. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί θα προχωρήσουν σε πρόκληση τοκετού ή σε στενή παρακολούθηση περίπου μετά την τεσσαρακοστή εβδομάδα, γιατί ο πλακούντας γίνεται λιγότερο αποδοτικός και το μωρό μεγαλώνει δυσκολεύοντας τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η καθυστέρηση οφείλεται σε λάθος υπολογισμό.


 


Απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Καλογερόπουλου "Εγκυμοσύνη". Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X