Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Toκετός μετά από καισαρική: όσα πρέπει να γνωρίζετε
Toκετός μετά από καισαρική: όσα πρέπει να γνωρίζετε  thumbnail

Toκετός μετά από καισαρική: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο φυσιολογικό τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ασφαλής ακόμη και για τις γυναίκες που έτεκαν δίδυμα ή είχαν πραγματοποιήσει καισαρική τομή ακόμη και σε δύο προηγούμενους τοκετούς.

Οι οδηγίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα προέβλεπαν ότι εφόσον ο πρώτος τοκετός γίνει με καισαρική τομή κάποιος επόμενος δεν είναι ασφαλές να γίνει με φυσιολογικό τοκετό.

Την ίδια στιγμή, στατιστικά στοιχεία δείχνουν να αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων με καισαρική τομή παγκοσμίως, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διστάζει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το χαμηλό ποσοστό (10% – 15% επί του συνόλου των γεννήσεων) το οποίο θεωρούσε «ασφαλές για την υγεία των μητέρων και των παιδιών».Ήδη κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «μύθο» την αντίληψη ότι η καισαρική τομή θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται. Και έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη «βιομηχανία καισαρικών» η οποία ανθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

Παρ΄ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοκετών η καισαρική τομή κρίνεται ιατρικά απαραίτητη, το προτεινόμενο ποσοστό για τη διαδικασία που έθεσε ο ΠΟΥ πριν από 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε πέρυσι, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο. Στις νέες οδηγίες του Οργανισμού αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν και ο ΠΟΥ από το 1985 πρότεινε ότι το ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%- 15%, δεν υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις για το επιθυμητό ποσοστό. Η βέλτιστη αναλογία είναι άγνωστη». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όλες οι γυναίκες που χρήζουν καισαρικής τομής να μπορούν να την έχουν». 

Η μελέτη και οι οδηγίες δημοσιεύονται στο τεύχος Αυγούστου της επιστημονική επιθεώρησης Obstetrics & Gynecology. www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X