Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Με κουκλοθέατρο τα παιδιά μαθαίνουν για την ηλιοπροστασία αύριο στο Πολεμικό Μουσείο
Με κουκλοθέατρο τα παιδιά μαθαίνουν για την ηλιοπροστασία αύριο στο Πολεμικό Μουσείο  thumbnail

Με κουκλοθέατρο τα παιδιά μαθαίνουν για την ηλιοπροστασία αύριο στο Πολεμικό Μουσείο

Τον Ήλιο και τις αόρατες επικίνδυνες αδελφές του, την Υπέρυθρη [IR] και την Υπεριώδη [UV] ακτίνα, με τις τρεις κόρες της, τις UVA, UVB και UVC, θα «γνωρίσουν» τα παιδιά που θα επισκεφθούν αύριο το Πολεμικό Μουσείο, μέσα από το κουκλοθέατρο, με την παράσταση «Κανόνες Ηλιοπροστασίας», από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00.


Τα παιδιά θα «συναντήσουν» το Όζον, το σύννεφο που προστατεύει τη Γη από τη βλαβερή δράση της UVC και τους Φωτότυπους, μαθαίνοντας ποιος τους εκπροσωπεί και ποιου βαθμού προστασίας αντιηλιακό τους ταιριάζει. Στη συνέχεια θα μάθουν τους σωστούς κανόνες ηλιοπροστασίας, με το ΜΑΓΙΚΟ Ρολόι. Ο Ίσκιος, βασικός ήρωας της Ηλιοπροστασίας, θα τους μάθει πώς, προσέχοντας το μήκος του, ποιες ώρες της ημέρας μπορεί ο Ήλιος να τα βλάψει. Ακόμη, θα γνωρίσουν τα υπόλοιπα πρόσωπα της Ηλιοπροστασίας, τη Μπλούζα, το Αντιηλιακό, τα Γυαλιά Ηλίου, το Καπέλο, την Ομπρέλα και θα μυηθούν στα μυστικά τους, για να γνωρίζουν πώς πρέπει να τα διαλέγουν για να προστατεύονται από τις βλαπτικές ακτίνες. Θα μάθουν πώς να προστατεύουν το μωρό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του αλλά και το μυστικό που αλλάζει σιγά-σιγά σε καστανό ή μαύρο το χρώμα των γαλανών ματιών και των ξανθών μαλλιών, που είχε όταν γεννήθηκε. Θα γνωρίσουν από κοντά το Σπίλο (Ελιά) και το Μελάνωμα. Θα μάθουν να τα ξεχωρίζουν και να αναγνωρίζουν τις μεταβολές του σπίλου, που πρέπει να εξετάσει και ο ειδικός γιατρός, ο δερματολόγος. Θα ακολουθήσει η εμπέδωση της γνώσης με παιγνίδια και κουίζ ηλιοπροστασίας, ενώ θα λυθούν και απορίες των παιδιών και των γονιών τους.


Με όλα τα παραπάνω, τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και με την ενστικτώδη ικανότητά τους να αναγνωρίζουν, αλλά και να αποδέχονται το σωστό, αναμένεται να υιοθετήσουν σε όλη τη ζωή τους σωστές συμπεριφορές ηλιοπροστασίας, που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και, κατά συνέπεια, στην εκρίζωση λανθασμένων συμπεριφορών έκθεσης στον ήλιο, που σχετίζονται με την καρκινογένεση.


«Ο ήλιος είναι ζωοδότης, μία μορφή ενέργειας απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη γη», εξηγεί η δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου MD, παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, Πρόεδρος του Οργανισμού «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ», ο οποίος δημιουργήθηκε για την προαγωγή της πρόληψης και της καταπολέμησης του καρκίνου του δέρματος, ιδίως του μελανώματος. «Η χωρίς μέτρο, όμως, έκθεση, ιδιαίτερα του παιδικού δέρματος, στον ήλιο, τον έχει ενοχοποιήσει επιστημονικά για την έξαρση του δερματικού καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, οδηγώντας μη σωστά ενημερωμένους γονείς σε ακραίες συμπεριφοράς απαγόρευσης στα παιδιά τους να παίζουν στην ύπαιθρο», προσθέτει η κ. Φραγκιά.


Η πρωτότυπη δράση εντάσσεται στο Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛΕΜΜΕΛ).


http://elemmel.gr/sinedriadetails.php?synid=9


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X