Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Οι μεσημβρινοί του βελονισμού: Τα αόρατα κανάλια ενέργειας του σώματος!
Οι μεσημβρινοί του βελονισμού: Τα αόρατα κανάλια ενέργειας του σώματος!  thumbnail

Οι μεσημβρινοί του βελονισμού: Τα αόρατα κανάλια ενέργειας του σώματος!                    Οι μεσημβρινοί του βελονισμού: Τα αόρατα κανάλια ενέργειας του σώματος! 


Γράφει η Άρτεμις Καρνέζη, Θεραπεύτρια, Καθηγήτρια Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (Π.Κ.Ι.), Βελονισμού και Ρεφλεξολογίας


Τηλ: 210 6725921 και 6932 608602


Απόσπασμα από το βιβλίο: Η ρεφλεξολογία συναντά τα πέντε στοιχεία και τους μεσημβρινούς μέρος Α'


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΚΑΔΗΜΙΑ


 

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ: ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


 


Οι μεσημβρινοί είναι τα κανάλια που διατρέχουν το σώμα, σε ολόκληρο το μήκος, το πλάτος και το βάθος του. Πολλές φορές αναφέρονται και ως "ποταμοί" του σώματος. Είναι τα αόρατα ποτάμια, μέσω των οποίων η ενέργεια Qi κυκλοφορεί μέσα στο σώμα.


Οι μεσημβρινοί είναι αρχικά έξι. Αυτά τα έξι κανάλια έχουν μια yin και μια yang πλευρά η yin πλευρά ενός μεσημβρινού αφορά την κίνησή του στα κάτω άκρα και η yang πλευρά την κίνησή του στα άνω άκρα. 'Ετσι, προκύπτουν 12 μεσημβρινοί, οι οποίοι ονομάζονται πρωτεύοντες και συνδέονται με τα 12 εσωτερικά όργανα. Οι 12 μεσημβρινοί θεωρούνται οι αιθέριες προεκτάσεις των 12 ζωτικών οργάνων. Είναι μια από τις yang εκφράσεις των εσωτερικών οργάνων.


 


Οι πρωτεύοντες μεσημβρινοί κατάγονται από βαθύτερα κανάλια ενέργειας, τα οποία έχουν πιο άμεση επαφή με τα εσωτερικά όργανα. Έχουν επίσης και προεκτάσεις, που αναδύονται ακόμη πιο επιφανειακά στο σώμα από ό,τι οι ίδιοι. Είναι το ενδιάμεσο που φέρνει σε επικοινωνία το εσωτερικό του σώματος (ζωτικά όργανα) με το εξωτερικό (δέρμα). Βρίσκονται σε βάθος, μεταξύ του υποδόριου ιστού και επιφανειακών μυϊκών ομάδων και είναι τα μόνα κανάλια (εκτός από δύο εξαιρέσεις βαθύτερων καναλιών, του Ren-mai και Duma!) που έχουν προσβάσιμα σημεία συγκέντρωσης της ενέργειας στο σώμα: τα σημεία βελονισμού.


 


Έτσι, εκτός από τους 12 πρωτεύοντες μεσημβρινούς, τα υπόλοιπα κανάλια κίνησης της ενέργειας ταξινομούνται ανάλογα με το βάθος που διατρέχουν το σώμα. Ξεκινώντας από τους πιο επιφανειακούς και προχωρώντας βαθύτερα, αυτοί είναι:


• μικροί επιφανειακοί κλάδοι,


• 12 τενοντομυϊκοί μεσημβρινοί,


• 15 συνδεόμενοι (luo) μεσημβρινοί,


• 12 πρωτεύοντες μεσημβρινοί,


• 12 διακεκριμένοι μεσημβρινοί,


• 8 παράδοξοι μεσημβρινοί.


Τα ενεργειακά κανάλια στο σύνολό τους διαπερνούν το σώμα, από τα βαθύτερα επίπεδο των εσωτερικών οργάνων, ως και το εξωτερικό τμήμα του σώματος (δέρμα). Οι μεσημβρινοί βρίσκονται στο δέρμα, στους μυς, στους τένοντες, στα αισθητήρια όργανα, στα ζωτικό όργανα, στα οστά, στο κεφάλι, στον κορμό και στα άκρα, ενώνοντας όλους τους ιστούς, όχι μόνο ανατομικά αλλά και λειτουργικά, σε μια αδιάλειπτη ολότητα.


 


0Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ


 


Μεταφορά και τροφοδότηση ενέργειας Qi και αίματος σε ολόκληρο το σώμα


Τα ενεργειακά κανάλια των μεσημβρινών τροφοδοτούν με ενέργεια QI, αλλά και με αίμα το κεφάλι, τον κορμό, τα άκρα, τα εσωτερικά όργανα, τους ιστούς και τα αισθητήρια όργανα. Σαν ένα δέντρο, τα εσωτερικά όργανα είναι οι ρίζες, τα βαθιά κανάλια ενέργειας είναι ο κορμός, τα πιο επιφανειακά, όπως είναι οι πρωτεύοντες μεσημβρινοί, είναι τα κλαδιά και οι εξωτερικοί ιστοί, όπως μύες, τένοντες, δέρμα και αισθητήρια όργανο, είναι τα άνθη και οι καρποί του φυτού. Το δέντρο αυτό ζει και αναπτύσσεται γιατί όλα το μέρη του τροφοδοτούνται, είτε από τη γη είτε από τον ουρανό, με ζωτική ενέργεια η οποία μετοφέρεται σε ολόκληρη την έκτασή του. Δέχεται τη θρέψη και των πέντε στοιχείων: του ξύλου (αέρας), της φωτιάς (ήλιος), της γης (χώμα), του μετάλλου (μέταλλα) και του νερού (πηγές και βροχή). Έτσι και το σώμα: παίρνει ενέργεια από γη και ουρανό και τη μετοφέρει σε όλα τα μήκη, πλάτη και βάθη του, μέσω των μεσημβρινών του.


 


Προστασία του σώματος


 


Οι μεσημβρινοί βρίσκονται παντού και σε διάφορα βάθη, λειτουργώντας ως προστατευτικά αναχώματα απέναντι σε βλαπτικούς παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον που επιτίθενται στο σώμα.  Ο άνεμος, το κρύο, η υγρασία, η ζέστη και η ξηρασία, όταν βρίσκονται σε υπερβολή (μεγάλη διάρκεια η μεγάλη ένταση) και όταν παράλληλα το σώμα έχει χαμηλές αντιστάσεις, επιτίθενται σε αυτό και μπορούν να εισχωρήσουν σε βαθύτερα επίπεδα, όπως εσωτερικά όργανα, αρθρώσεις, οστά. Όσο βαθύτερη είναι η εισχώρηση του βλαπτικού παράγοντα τόσο περισσότερο και σοβαρότερα νοσεί το σώμα. Όταν η μέριμνα δεν άμεση και το σώμα βρεθεί σε χρόνια απορρύθμιση, η ασθένεια μεταδίδεται από το ένα όργανο σε άλλο μέσω των μεσημβρινών.


Σε φυσιολογικές συνθήκες, το δίκτυο των μεσημβρινών απωθεί και εμποδίζει τη βαθύτερη εισχώρηση των βλαπτικών παραγόντων, αποτρέποντας έτσι μια πιθανή παθολογία στα ζωτικά όργανα. Τα κλαδιά και ο κορμός του δέντρου προστατεύουν τις ρίζες του!


 


  


 


 


Ανταπόκριση σπς δυσλειτουργίες του σώματος


 


Οταν η αρμονία του σώματος δισταράσσεται, οι μεσημβρινοί αντιδρούν με διάφορους τρόπους. Το κανάλια τα ίδια νοσούν και παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ευαισθησία, πόνο, διάταση, αδυναμία, μούδιασμα, σπασμό, εξανθήματα κ.ά. Το κάθε σύμπτωμα υποδηλώνει ανισορροπία σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε στοιχεία, π.χ. πόνος και σπασμός ως ένδειξη κρύου και ανέμου, διάταση ως ένδειξη υγρασίας κλπ. Επίσης ο αποχρωματισμός μιας περιοχής ή κάποιου τμήματος του καναλιού είναι ένδειξη για το ποιο είδος βλαπτικού παράγοντα επικρατεί: μελανό εξαιτίας στάσης αίματος, κόκκινο ως ένδειξη ζέστης και φωτιάς, ωχρό ως αποτέλεσμα κρύου ή ανεπάρκεια ενέργειας Qi και αίματος κ.α.


 


Όταν οι μεσημβρινοί νοσούν, η ροή της ενέργειας Qi και η ροή του αίματος εμποδίζονται στο συγκεκριμένο κανάλι ή σε τμήμα του. Αυτά μπορεί να συμβεί από την εισβολή εξωτερικών βλαπτικών παραγόντων ή από βαθύτερη εσωτερική δυσλειτουργία, που προκύπτει από επιβαρυμένα ζωτικά όργανα ή από έντονη συναισθηματική κατάσταση που απορρυθμίζει την αρμονία του σώματος.


 


Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ QI ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥΣ


 


Η ενέργεια Qi βρίσκεται σε αδιάκοπη κυκλοφορία μέσα στο δίκτυο των ενεργειακών καναλιών, από τον ένα μεσημβρινό στον άλλο, με τον εξής τρόπο:


Μεσημβρινός πνεύμονα – παχέος εντέρου – στομάχου – σπλήνα, που αποτελούν το πρόσθιο ενεργειακό δίκτυο.


Μεσημβρινός καρδιάς – λεπτού εντέρου – ουροδόχου κύστης – νεφρού, που αποτελούν το οπίσθιο ενεργειακό δίκτυο.


Μεσημβρινός περικαρδίου – τριπλού θερμαστή – χοληδόχου κύστης – ήπατος, που αποτελούν το ενδιάμεσο ενεργειακό δίκτυο.


Έτσι, η ενέργεια Qi μεταφέρεται από το πρόσθιο ενεργειακό δίκτυο στο οπίσθιο και κατόπιν στο ενδιάμεσο, για να καταλήξει στο πρόσθιο και να ξαναρχίσει από αυτό.


Κάθε ζεύγος μεσημβρινών έχει σύνδεση yin-yang μεταξύ του. Η σύνδεση αυτή αναφέρεται στη yin ή τη yang ενεργειακή υπόσταση των ζωτικών οργάνων, των οποίων οι μεσημβρινοί είναι αιθέριες προεκτάσεις. Επίσης αναφέρεται στην ανατομική τους πορεία στο άκρα, όπου ο ένας μεσημβρινός διατρέχει τη yin επιφάνεια του χεριού ή του ποδιού και ο άλλος τη yang.


Όλοι οι μεσημβρινοί που διαθέτουν σημεία βελονισμού έχουν ίδια πορεία στο δεξί και στο αριστερό μέρος του σώματος. Έτσι, ο κάθε μεσημβρινός διατρέχει με πανομοιότυπη πορεία και τα δύο άνω ή κάτω άκρα, αλλά και τον κορμό στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του από τη μέση γραμμή του σώματος. Εξαίρεση αποτελούν οι παράδοξοι μεσημβρινοί Ren-mai και Du-mai, που διατρέχουν τη μέση γραμμή του σώματος, στην πρόσθια και στην οπίσθια επιφάνειά του αντίστοιχα, καθώς και ο Dai-mai, που διατρέχει κυκλικά το σώμα στο ύψος του ομφαλού σαν ζώνη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X