Κοιλιοπλαστική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η κοιλιά είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αισθητικό πρόβλημα όλων των γυναικών. Όλες αγχωνόμαστε για το πώς φαίνεται και όταν δεν μπορούμε με την διατροφή ή την άσκηση να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα απογοητευόμαστε. Ευτυχώς, η σύγχρονη πλαστική χειρουργική μπορεί να αποφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε ανώδυνα.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης

Πότε πρέπει να γίνεται μία πλαστική κοιλιάς;

Βασικά, όταν η γυναίκα έχει τελειώσει με τις προγραμματισμένες εγκυμοσύνες της. Ο άνδρας πάλι μπορεί και αυτός να κάνει μια τέτοια επέμβαση, όταν ψυχολογικά είναι έτοιμος, δηλαδή όταν το πρόβλημα του πλέον φαίνεται να τον ενοχλεί τόσο, ώστε να επιδιώξει ο ίδιος την οριστική απαλλαγή του απ’ αυτό.

Αν γίνει η πλαστική κοιλιάς, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος;

Ασφαλώς. Ανατομικά δεν παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα και όλη η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί άριστα. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, όμως, ότι η κοιλιά θα ξαναχαλαρώσει έως έναν βαθμό.

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία;

Εάν πρόκειται για μία ολόκληρη-κανονική πλαστική κοιλιάς, τότε η επέμβαση αυτή γίνεται μόνο με γενική αναισθησία. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε τη λεγόμενη “μίνι πλαστική κοιλιάς”, τότε η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Πότε γίνεται μία κανονική και πότε μια «μίνι» πλαστική κοιλιάς;

Συνήθως, η πλαστική κοιλιάς είναι μία: αυτή που ονομάζουμε κανονική. Μία τέτοια επέμβαση ενδείκνυται όταν το δέρμα της κοιλιάς έχει κρεμάσει, όταν παρατηρείται ιδιαίτερη συσσώρευση λίπους και όταν το δέρμα έχει «σπάσει» και υπάρχουν άφθονες ραγάδες. Αντιθέτως, η «μίνι» πλαστική κοιλιάς ενδείκνυται σε περιπτώσεις άκρως περιορισμένες: δηλαδή, μόνον όταν υπάρχει μία μικρή χαλάρωση πάνω από το εφηβαίο με παράλληλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή.

 

Πριν και μετά την πλαστική κοιλίας

Όταν γίνει πλαστική κοιλιάς, μπορεί να “μαζευτούν” και τα πλάγια στους γοφούς;

Ασφαλώς- εξάλλου η πλαστική κοιλιάς συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση στους γοφούς, στα “ψωμάκια”, στο στομάχι και όπου άλλου χρειάζεται.

Το σημάδι που παραμένει μετά την επέμβαση είναι μεγάλο;

Το μέγεθος του σημαδιού εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά που κρέμεται, από το βαθμό της χαλάρωσης και, βασικά, από το πόσο λίπος και δέρμα αφαιρείτε. Η ποιότητα, όμως, της ουλής εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίδραση του δέρματος και την περιποίηση που θα κάνει μετέπειτα η ασθενής ο’ αυτήν την ουλή. Το σημάδι σήμερα γίνεται ακολουθώντας μια τέτοια τεχνική, ώστε αυτό να κρύβεται μέσα ακόμη και στο πιο τολμηρό εσώρουχο ή μαγιό.

Είναι επικίνδυνη μία τέτοια επέμβαση;

Όταν πρόκειται για μία νέα γυναίκα, μη καπνίστρια, που παρουσιάζει επιδερμική χαλάρωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πάχους, τότε η επέμβαση είναι τελικώς ακίνδυνη και δεν προκαλείται καμία επιπλοκή. Όταν όμως το άτομο είναι υπέρβαρο με κρεμάμενη κοιλιά, και καπνίζει περισσότερο από 15 τσιγάρα ημερησίως, όταν υπάρχει πρόβλημα κιρσών και θρομβοφλεβίτιδας στα κάτω άκρα και συχνές επιδερμικές φλεγμονές από μυκητιάσεις, τότε θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή προεγχειρητική προετοιμασία σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, ούτως ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης οποιασδήποτε επιπλοκής.

Πόσο επώδυνη είναι μια τέτοια επέμβαση;

Η επέμβαση αυτή είναι τελείως ανώδυνη. Εάν παρουσιαστεί κάποιος πόνος, είναι βέβαιο ότι θα προέρχεται από κάποια άλλη διόρθωση που έκανε ο χειρουργός ταυτόχρονα, όπως π.χ. διόρθωση ομφαλοκοίλης, λιποαναρρόφηση, σύσφιγξη της περιτονίας των μυών.
Όταν το στομάχι είναι “φουσκωμένο” και προεξέχει από την υπόλοιπη κοιλιά, μπορεί να αποκατασταθεί με την πλαστική κοιλιάς;

Κατά κανόνα, αυτό συνιστά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, και δυστυχώς δεν οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος, αλλά σε συσσώρευση λίπους «μέσα» στην κοιλιακή κοιλότητα ή σε μεγάλη διάταση του στομαχιού και των εντέρων. Δυστυχώς, αυτό δεν διορθώνεται με την πλαστική κοιλιάς. Με την πλαστική κοιλίας αποκαθίσταται η επιδερμική χαλάρωση και εξαφανίζεται όλο το υποδόριο λίπος διά παντός. Το φουσκωμένο στομάχι διορθώνεται μόνο με κατάλληλη δίαιτα.

 Τι συνεπάγεται για τις ραγάδες η πλαστική κοιλιάς;

Όσες ραγάδες υπάρχουν από τον ομφαλό και κάτω εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που υπάρχουν πάνω από τον ομφαλό θα βελτιωθούν κατά πολύ.

Σχετικά άρθρα