Αρχική / Ψυχολογία / Tι είναι τα "διπλά μηνύματα" και γιατί τα στέλνουν οι γυναίκες;
Tι είναι τα "διπλά μηνύματα" και γιατί τα στέλνουν οι γυναίκες; thumbnail

Tι είναι τα "διπλά μηνύματα" και γιατί τα στέλνουν οι γυναίκες;

Ο όρος “διπλό μήνυμα” αναφέρεται στο μήνυμα που στέλνει κάποιος όταν οι λεκτικές και οι μη λεκτικές εκδηλώσεις και σημασίες συγκρούονται. Με βάση την έρευνα στον τομέα της επικοινωνίας προκύπτει ότι οι γυναίκες στέλνουν περισσότερα “διπλά μηνύματα” από τους άνδρες. H ασυμφωνία στα μηνύματα που στέλνονται επηρεάζει τις γυναίκες υπονομεύοντας την αξιοπιστία τους. Όταν ο προϊστάμενος φωνάζει στην υπάλληλο και εκείνη του χαμογελά, τι μήνυμα στέλνει; Πρόκειται για ένα ανάμεικτο μήνυμα.


Όταν μια γυναίκα εκφράζει την απογοήτευσή της στο συνάδελφο της όταν εκείνος αναφέρει ότι είναι λάθος του που το πρότζεκτ έχει καθυστερήσει για δυο εβδομάδες και στη συνέχεια του χαμογελά, εκείνος τι πρέπει να καταλάβει; Ισως σκεφτεί “ενδεχομένως η καθυστέρηση δεν είναι τόσο προβληματική σε τελική ανάλυση”. Τις περισσότερες φορές οι άνδρες μπορεί να αποχωρήσουν με την εντύπωση ότι εκείνη δεν ξέρει τι θέλει ή τι να κάνει στη συνέχεια, μειώνοντας έτσι το κύρος της στα μάτια τους.


Όταν μια κοπέλα λέει αφού έχει ακούσει ένα ανέκδοτο ότι είναι απαίσιο, αλλά παρόλα αυτά γελάει, τι εννοεί στην παραγματικότητα; Ήταν καλό ή κακό το αστείο;


Το να διασώζονται τα προσχήματα μπορεί να είναι ένας λόγος για τα “διπλά μηνύματα” που χρησιμοποιούν ορισμένες γυναίκες. Για παράδειγμα αν μια γυναίκα βρεθεί σε μια αμήχανη στιγμή, μπορεί να χαμογελάσει για να δείξει ότι είναι εντάξει παρόλο που συγχύστηκε με ό,τι προηγήθηκε. Εάν εκφράσει το θυμό της σε έναν υπάλληλο, μπορεί να θελήσει να απαλύνει τη δυσφορία του και γι' αυτό να χαμογελάσει σαν να λέει: “Ξέρω ότι μπορείς να τα πας καλύτερα.” Μπορεί να χρησιμοποιεί το χαμόγελο της για να απαλύνει το πλήγμα ή τη βαρύτητα των λόγων της. Αντίθετα, αυτό μπορεί να υπονομεύσει τη βαρύτητα του μηνύματος της και να έχει αντίκτυπο στην εικόνα της στη δουλειά. “Χαμογελάει όλη την ώρα. Δε θυμώνει με κανένα. Ομως μπορεί να είναι ταυτόχρονα αυστηρή, διοικώντας μια ομάδα ώστε να ανταπεξέλθει σε μια σημαντική ημερομηνία;”


Συνίσταται οι άνδρες και οι γυναίκες να συνειδητοποιούν τα εξωλεκτικά μηνύματα που στέλνουν και να δουλεύουν ούτως ώστε τα λεκτικά και εξωλεκτικά μηνύματα που στέλνουν να συμβαδίζουν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X