Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / 4 πολύ συνηθισμένα προβλήματα των σχέσεων: Πώς να τα λύσετε
4 πολύ συνηθισμένα προβλήματα των σχέσεων: Πώς να τα λύσετε  thumbnail

4 πολύ συνηθισμένα προβλήματα των σχέσεων: Πώς να τα λύσετε

 


Αν αναγνωρίσετε νωρίς τα προβλήματα που έχετε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα ξεπεράσετε.

Παρόλο που κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν μάθει πώς να ξεπερνούν τους σκοπέλους και να διατηρούν ενεργή την ερωτική τους ζωή. Καθημερινά μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται τα προβλήματα και τα περίπλοκα θέματα της ζωής. Πολλοί το κάνουν αυτό διαβάζοντας βιβλία και άρθρα, πηγαίνοντας σε σεμινάρια, κάνοντας συμβουλευτική, παρατηρώντας άλλα επιτυχημένα ζευγάρια, ή απλά μαθαίνοντας από δοκιμές.

 

 

Γράφει για το www.boro.gr η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).


 


1.  !Πρόβλημα Σχέσης: Επικοινωνία:   Τα περισσότερα προβλήματα των σχέσεων πηγάζουν από έλλειψη επικοινωνίας.

 

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Κλείστε ένα πραγματικό ραντεβού μεταξύ σας. Αν μένετε μαζί, βάλτε το κινητό στη δόνηση, τα παιδιά για ύπνο και το σταθερό στον τηλεφωνητή. Αν δεν μπορείτε να ‘επικοινωνήσετε’ χωρίς να σηκώσετε τον τόνο της φωνής σας, πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, ή κάπου όπου θα νιώθατε ντροπή αν σας άκουγε κάποιος να φωνάζετε.

Βάλτε κανόνες. Προσπαθήστε να μην διακόπτετε καθώς μιλάει ο σύντροφός σας, ή ακόμα απαγορεύστε φράσεις όπως ‘Πάντα εσύ….’ Και ‘ Ποτέ εσύ δεν….’.

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι ακούτε. Μην κοιτάτε το ρολόι σας ή τρώτε τα νύχια σας.  Κουνήστε το κεφάλι, ώστε ο άλλος να καταλάβει ότι έχετε πάρει το μήνυμα και επαναδιατυπώστε, αν χρειάζεται. Για παράδειγμα, ‘Από ό,τι σε ακούω να λες, θεωρείς ότι κάνεις περισσότερες δουλειές στο σπίτι, παρόλο που δουλεύουμε και οι δύο’. Αν έχετε δίκιο ο άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει.  Αν αυτό που ο άλλος πραγματικά εννοούσε ήταν ‘Είσαι ανεπρόκοπος και δημιουργείς περισσότερη δουλειά για μένα αφού πρέπει να μαζεύω αυτά που αφήνεις παντού’ τότε αυτός ή αυτή μπορεί να το πει, αλλά με πιο ωραίο τρόπο.

 

2.      Πρόβλημα Σχέσης: Σεξ: Ακόμα και  οι σύντροφοι που αγαπιούνται μπορεί να μην ταιριάζουν σεξουαλικά. Η έλλειψη σεξουαλική αυτοσυνείδησης και εκπαίδευσης επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα. Ποτέ μην αγνοείτε τα προβλήματα στο κρεβάτι, πιστεύοντας ότι θα λυθούν μαγικά! Το σεξ φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά, απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα οργανικά και πνευματικά, και διατηρεί τη χημεία του ζευγαριού υγιή.

 

  Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Προγραμματισμός!!! Κανονίστε ένα ραντεβού με το σύντροφό σας, όταν έχετε καλή διάθεση και είστε ξεκούραστοι. Όταν το σεξ βρίσκεται στην ατζέντα, μεγαλώνει η ανυπομονησία. Διαφοροποιώντας λίγο τα πράγματα, μπορεί να κάνει το σεξ ακόμα πιο διασκεδαστικό. Γιατί να μην κάνετε σεξ στην κουζίνα ή δίπλα στο τζάκι ή ακόμα και στο χωλ;

Μάθετε τι πραγματικά σας ανάβει και τους δύο, φτιάχνοντας ο καθένας από εσάς μια ‘Λίστα του Σεξ’. Αν τα σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση σας δεν μπορούν να λυθούν από μόνα τους, προτείνεται να επισκεφτείτε κάποιον εξειδικευμένο σεξολόγο, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να λύσετε ό,τι θέματα έχετε.

 

Πρόβλημα Σχέσης: Χρήματα.  Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν πριν ακόμα το ζευγάρι ανταλλάξει βέρες. Μπορεί να πηγάζουν, για παράδειγμα, από τα πολυέξοδα ραντεβού ή από το υψηλό κόστος του γάμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει μια σοβαρή κουβέντα.

 

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Να είστε ειλικρινείς για την παρούσα οικονομική σας κατάσταση. Αν τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή, δεν μπορείτε να ζείτε όπως πριν. Χρειάζεται νέος προγραμματισμός, περικοπές, αναδιανομή των εξόδων σας.

Αναγνωρίστε ότι ο ένας σύντροφος μπορεί να ξοδεύει περισσότερα και ο άλλος να έχει την τάση να αποταμιεύει. Καταλάβετε ότι υπάρχουν οφέλη και στις δύο περιπτώσεις, και συμφωνείστε να μάθετε ο ένας από τις τάσεις του άλλου. Μην κρύβετε εισοδήματα ή οφειλές.  Μην κατηγορείτε. Φτιάξτε ένα κοινό λογαριασμό που θα περιλαμβάνει τις οικονομίες. Αποφασίστε ποιος θα είναι υπεύθυνος να πληρώνει τους μηνιαίους λογαριασμούς. Αφήστε και στους δύο περιθώρια ανεξαρτησίας αφήνοντας λεφτά που θα μπορούν να ξοδευτούν ατομικά. Συμφωνείστε για μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Λογικό είναι να  έχετε μεμονωμένα ο καθένας στόχους, αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν και κοινοί.

 

3.    Πρόβλημα Σχέσης: Διαφωνίες για τις Δουλειές του Σπιτιού. Οι περισσότεροι σύντροφοι δουλεύουν συχνά εκτός σπιτιού και σε πάνω από μία δουλειές. Έτσι είναι σημαντικό να μοιράσετε τις δουλειές εξίσου.

 

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Να είστε οργανωμένοι και ξεκάθαροι για το νοικοκυριό. Γράψτε όλες τις δουλειές σε ένα χαρτί και συμφωνείστε τι θα κάνει ο καθένας. Να είστε δίκαιοι ώστε να μην υπάρχουν πικρίες.

Να είστε ανοιχτοί και σε άλλες λύσεις. Αν και οι δύο μισείτε το νοικοκυριό, μπορείτε να καλέσετε ένα συνεργείο. Αν στον ένα από τους δύο αρέσει κάτι ο άλλος μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις, εφόσον το θεωρείτε δίκαιο και οι δύο.

 

4.      Πρόβλημα Σχέσης: Δεν είναι Προτεραιότητα η Σχέση Σας. Αν θέλετε να κρατήσετε την ερωτική σας ζωή ζωντανή, πρέπει να έχετε τη σχέση στο επίκεντρο, να την κάνετε προτεραιότητα.

 

Στρατηγικές επίλυσης προβλήματος: Κάντε τα πράγματα που συνηθίζατε όταν πρωτογνωριστήκατε: Δείξτε εκτίμηση, κάντε κομπλιμέντα ο ένας στον άλλο, επικοινωνήστε μέσα στην ημέρα και δείξτε ενδιαφέρον ο ένας στον άλλο. Κανονίστε νυχτερινά ραντεβού. Σχεδιάστε χρόνο μαζί όπως θα κάνατε για κάθε σημαντικό γεγονός στη ζωή σας. Να σέβεστε ο ένας τον άλλο. Πείτε ‘ ευχαριστώ’ και ‘το εκτιμώ αυτό…’. Κάνει τον άλλο να αισθάνεται ότι μετράει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X