Αρχική / Πολιτισμός / City life / «Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα – Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες» σ' ένα συλλεκτικό λεύκωμα
«Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες» σ' ένα συλλεκτικό λεύκωμα thumbnail

"Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα – Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες" σ' ένα συλλεκτικό λεύκωμα
Ο χαράκτης Τάσος Κατσουλίδης εικονογράφησε επτά ποιήματα της Κικής Δημουλά σε ένα λεύκωμα και το παρουσιάζει, μαζί με την έκθεση των έργων του, στην γκαλερί "Τhe Pulse Kolonaki", στις 22 Ιουνίου. Το λεύκωμα « Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα, Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες » εκδίδεται σε 25 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τα οποία, μόνο τα 20 θα διατεθούν στο κοινό. Tην ερχόμενη Τετάρτη, ώρα 20:00 στην παρουσίαση, θα παραβρεθεί η κορυφαία ποιήτρια και ακαδημαϊκός.


«Ας κρυφτεί ο ήλιος, η μέρα θέλει σήμερα λιτά να ξοδευτεί», αναγράφεται στο ποίημα «Μονοήμερη μέρα». Και ο Τάκης Κατσουλίδης κρύβει τον ήλιο και το νόημα του πίσω από τη δυναμική της χαρακτικής και της φόρμας. «Το έργο του είναι ο έπαινος που αντιστοιχεί στην αναζήτηση του καλλιτέχνη να εκμαιεύσει το φως μιας εσωτερικότητας, σκοτεινής από το πυκνό μελάνωμα της χάλκινης χαραγμένης πλάκας και να την εξαναγκάσει να λάμψει, να βρει διάχυτη στο έξω φως ως πηγή» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Εμμανουήλ Μαυρομάτης, στον πρόλογο του συλλεκτικού αυτού λευκώματος.


Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής ελληνικών γραμματοσειρών Τάσος Κατσουλίδης επέλεξε και εικονογράφησε με την τέχνη της χαλκογραφίας, ποιήματα από το βιβλίο της Κικής Δημουλά, «Τα εύρετρα». Τα ποιήματα παρουσιάζονται με τη γραμματοσειρά Bodoni, ανασχεδιασμένη από τον ίδιο τον χαράκτη. Πρόκειται για το έβδομο λεύκωμα τέχνης (Παλλατινή, Ρίτσος, Τίτος Πατρίκιος κ.α) το οποίο φιλοτεχνεί ο Τάκης Κατσουλίδης, ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε στη Μεσσήνη, σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό και στη συνέχεια με τον διάσημο Γάλλο δημιουργό γραμμάτων, Αντριάν Φρούτιγκερ. Ο Τάσος Κατσουλίδης στη μακρόχρονη διαδρομή του υπερασπίστηκε τα γράμματα κι έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων, δέκα ελληνικά αλφάβητα. Είναι ένας καλλιτέχνης με «περιπέτειες στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας», για να θυμηθούμε και την έκθεση που είχε διοργανώσει το 2010, το Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας το έργο του.


 http://www.the-pulse.gr/


 


Πηγή: amna.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X