Αρχική / Υγεία / Ποια είναι η ηλικία του εγκεφάλου σας; – Κάντε το τεστ
Ποια είναι η ηλικία του εγκεφάλου σας; - Κάντε το τεστ  thumbnail

Ποια είναι η ηλικία του εγκεφάλου σας; – Κάντε το τεστ

Πρώτα τα καλά νέα.


Ο εγκεφαλός σας δεν χάνει εγκεφαλικά κύτταρα καθώς μεγαλώνει με το ρυθμό που πιστεύαμε.


Σύμφωνα με έρευνες στην Ιατρική Σχολή Sinai, προηγούμενες υποθέσεις ότι περίπου 1% των νευρώνων εξαλείφονται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 25 αποδεικνύονται λανθασμένες, τουλάχιστον για τους ανθρώπους χωρίς νευροεκφυλιστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνουμε πνευματικές δυνατότητες όσο μεγαλώνουμε. Μπορεί να επιβραδύνονται οι ρυθμοί αλλά δεν πέφτουν εντελώς, απαραίτητα.


Τώρα τα άσχημα νέα.


Προσέξτε ότι είπαμε, “δεν πέφτουν εντελώς, απαραίτητα” καθώς μεγαλώνουμε. Γεγονός είναι ότι μπορεί να χάνουμε γνωστικές δυνατότητες εάν δεν μεταχειριζόμαστε σωστά τον εγκέφαλο μας.


Οπως προκύπτει, ο εγκεφαλικός ιστός μοιάζει πολύ με τον μυϊκό ιστό: εάν δεν τον χρησιμοποιούμε, τον χάνουμε.


Με τους μύες η αρχή “εξάσκησε τον, αλλιώς θα τον χάσεις” είναι προφανής γιατί μπορούμε να δούμε τους μύες ή την έλλειψή τους.


Αλλά δεν μπορούμε να δούμε τον εγκέφαλο μας οπότε δεν συνειδητοποιούμε ότι διατηρείται με την άσκηση και συρρικνώνεται χωρίς αυτήν, γερνώντας πιο αργά ή πιο γρήγορα ανάλογα με τον αν χρησιμοποιούμε ή όχι τον εγκεφαλικό ιστό.


Όπως οι μύες ο εγκέφαλος “καλλιεργείται” με τη συχνή χρήση και αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνει ή να ανασχέσει τη γήρανση του εγκεφάλου.


Μια σειρά νέων ερευνών, όπως του γιατρού Maguire στον ιππόκαμπο των οδηγών ταξί του Λονδίνου δείχνουν ότι μέρη του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται πολύ αναπτύσσονται ενώ άλλα μέρη που δεν χρησιμοποιούνται αρκετά συρρικνώνονται.


Μοιάζει λοιπόν πιθανό ότι η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να επιβραδύνει την εκδήλωση άνοιας και παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.


Το παρακάτω τεστ εκτιμά την ηλικία του εγκεφάλου με βάση την ταχύτητα. Παρόλο που οι νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό – όπου βρίσκεται το IQ – δεν εξαλείφονται με την ηλικία, οι νευρικές ίνες των εγκεφαλικών κυττάρων εμφανίζονται να χάνουν μυελίνωση (μόνωση νευρικών ινών) και αυτή η απώλεια επιβραδύνει τη νευρική αγωγιμότητα και την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας. Επιπλέον, ο αριθμός των συνάψεων ανάμεσα σε νευρικά κύτταρα μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, επιβραδύνοντας περαιτέρω το χρόνο πνευματικής αντίδρασης.


http://www.secretsyourbrainhides.org/latestgreatest6-17a.html


Εάν το τεστ δείξει ότι ο εγκέφαλος σας είναι μεγαλύτερος απ' όσο περιμένατε, μπορείτε:


- Να αρχίσετε τακτική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα). Η σωματική άσκηση εξασκεί και τον εγκέφαλο (οι νευρώνες του εγκεφάλου ελέγχουν την κίνηση, οπότε οι κινητικοί νευρώνες εξασκούνται όταν οι μύες είναι σε κίνηση). Η άσκηση ακόμη αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τους νευρώνες να βιώσουν την έλλειψη οξυγόνου. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η καλή κυκλοφορία στον εγκέφαλο εξουδετερώνει τις τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τα εγκεφαλικά κύτταρα.


- Να εκτεθείτε σε καινούριες μυρωδιές, τοπία, ήχους, γεύσεις. Ακολουθήστε διαφορετικό δρόμο προς τη δουλειά κάθε μέρα και φροντίστε να μαθαίνετε και να καλλιεργείστε πνευματικά: ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα ή μάθετε ένα πρόγραμμα για τον υπολογιστή. Τα σταυρόλεξα παρά την διαδεδομένη αντίληψη, δεν κάνουν πολλά για να σταματήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου επειδή χρησιμοποιούν ήδη υπάρχουσες πληροφορίες παρά δημιουργούν νέες πληροφορίες και ως αποτέλεσμα, καινούριες συνάψεις. Οπως με το τρέξιμο, έτσι κι εδώ, εάν δεν κοπιάσετε δεν θα κερδίσετε κάτι. Έτσι εάν αυτό με το οποίο καταπιάνεστε, δεν είναι κάπως δύσκολο δεν αναπτύσσεται ο εγκεφαλικός ιστός.


- Να συναναστραφείτε συχνά με φίλους, συγγενείς, καινούριους ανθρώπους. Η συζήτηση, το παιχνίδι, τα ταξίδια σε μέρη που δεν έχετε ξαναβρεθεί με άλλους αυτόματα διεγείρουν πολλούς νευρώνες.


H παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κακή κυκλοφορία μεγαλώνουν τον εγκέφαλο σας πριν την ώρα του. Σταματήστε το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση ποτού, τα ναρκωτικά. Αποφύγετε το στρες – οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη- μπορεί να είναι τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα σε μεγάλες συνεχείς δόσεις. Προσπάθήστε να κάνετε την όλη διαδικασία διασκεδαστική τώρα και όχι στο απώτερο μέλλον – παίξτε καινούρια παιχνίδια με τους φίλους σας, χορέψτε αν δεν θέλετε να τρέξετε, διαγωνιστείτε με το σύντροφο σας στο ποιος μπορεί να γνωρίσει τους περισσότερους καινούριους ανθρώπους την εβδομάδα. Οπότε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο; Αντιμετωπίστε τον σαν παιδί και παίξτε μαζί του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X