Κοιλιοκάκη: Πώς η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει την γονιμότητα

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά για τη δυσανεξία στη γλουτένη και οι περισσότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες σχετικά με την κοιλιοκάκη και την υπογονιμότητα.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πλήττει τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση, ενώ η κατανάλωση γλουτένης οδηγεί σε βλάβη στο λεπτό έντερο. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν μπορούν να πέψουν την γλιαδίνη, μία υδατοδιαλυτή πρωτεΐνη που είναι συστατικό της γλουτένης και ανιχνεύεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται σταδιακά το εντερικό επιθήλιο και να προκαλείται φλεγμονή.

Η προσβολή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου στην κοιλιοκάκη ποικίλει σε βαρύτητα και έκταση με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως διάρροια, μετεωρισμός της κοιλιάς, απώλεια βάρους, κόπωση ή αδυναμία, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη η επίπτωση της κοιλιοκάκης κυμαίνεται από 1:300 – 1:1000, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η διαταραχή είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Κατά πόσο όμως η κοιλιοκάκη επηρεάζει και συσχετίζεται με την γονιμότητα;

Τα τελευταία δεδομένα αναφέρουν ότι ίσως η κοιλιοκάκη στις γυναίκες να είναι μία πιθανή αιτία της υπογονιμότητας, ειδικά όταν έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες αιτιολογίες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of Clinical Gastroenterology, ύστερα από μια μετα-ανάλυση που έγινε σε περισσότερες από 400 γυναίκες, αποδείχτηκε ότι εκείνες με ανεξήγητη υπογονιμότητα είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κοιλιοκάκη σε σύγκριση με τις γυναίκες στο γενικό πληθυσμό.

Πως όμως συνδέεται η δυσανεξία στη γλουτένη με την υπογονιμότητα;

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί. Σε μία μελέτη που παρουσίασε ο Δρ Singh, σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας αναφέρεται ότι σε περίπτωση κοιλιοκάκης, λόγω της φλεγμονής που δημιουργείται στο έντερο προκαλούνται ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και το φυλλικό οξύ, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γονιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία κατά τη σύλληψη.

Μία άλλη μελέτη όμως υποστηρίζει ότι μετά από την εκδήλωση φλεγμονώδους αντίδρασης στο έντερο που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης στις γυναίκες που έχουν δυσανεξία, ο οργανισμός παράγει αντισώματα για να αντιμετωπίσει την σύνθετη πρωτεΐνη –η οποία αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα. Τα αντισώματα αυτά είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα ή να επιτεθούν στον πλακούντα, προκαλώντας υπογονιμότητα.

Δύσκολη κύηση

Έτσι, η κοιλιοκάκη δεν επηρεάζει μόνο τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος αλλά και τις πιθανότητες να μην έχει μία ομαλή κύηση, ενώ υπάρχουν άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που πάσχουν μπορεί να αποκτήσουν ένα παιδί με χαμηλή ανάπτυξη στην εμβρυική ηλικία.

Αποχή από τη γλουτένη

Η καλύτερη θεραπεία για τους πάσχοντες προς το παρόν είναι η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δηλαδή η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη). Η αποχή όμως από την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις δυσανεξίας και πάντα με την παρακολούθηση ενός ειδικού.

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κοιλιοκάκη: Ο «κρυφός» εχθρός του εντέρου σου…

Γιατί η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος για τους πάσχοντες απο κοιλιοκάκη

Δυσανεξία στη γλουτένη: 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις πρόβλημα

 

Σχετικά άρθρα