Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα του Πρωθυπουργού
Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα του Πρωθυπουργού  thumbnail

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα του Πρωθυπουργού

Πηγή: Βασίλης Σκουρής και real.gr


Ιδιαίτερα κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της χώρας θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως με τον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς πέραν της διαμόρφωσης των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, θα καθοριστεί και το πολιτικό κλίμα της περιόδου: Μέσα από τις συναντήσεις θα υπάρξει κλίμα πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ή η ακραία πόλωση που παρατηρείται τελευταία θα αυξηθεί περαιτέρω;


Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από την πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, πέραν αυτής καθεαυτής της διαμόρφωσης μιας νέας ατζέντας, δείχνει να έχει τρεις επιπλέον στόχους:


Πρώτον, να διασπάσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης, που στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα εμφανίζεται στο σύνολό της απολύτως επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση.


Δεύτερον, να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, ως ένα από τους δυο πόλους του νέου διπολισμού που τείνει να διαμορφωθεί στη χώρα, έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.


Και τρίτον, να συμβάλλει στην αναδιάταξη του κομματικού συστήματος, καθώς για τη συγκρότηση κυβερνήσεων θα απαιτείται συνεργασία όχι απλώς δυο αλλά τριών ή και περισσότερων κομμάτων.


Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πλήξει το μεταρρυθμιστικό προφίλ που χτίζει για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Μα τι είδους μεταρρυθμιστής μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι κάποιος και να αρνείται να συζητήσει ακόμα και μείωση του μπόνους των 50 εδρών;» τόνισε πρόσφατα σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr.


«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση»


Ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αναζητήσει σημεία σύγκλισης τόσο για τον εκλογικό νόμο, όσο και για τη συνταγματική αναθεώρηση.


«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» είναι το μήνυμα που αποστέλλει στους αρχηγούς των κομμάτων.


Στόχος οι 200 ψήφοι


Ο Πρωθυπουργός ελπίζει να συγκεντρώσει η πρόταση που θα καταθέσει για ψηφοφορία πριν κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο την πλειοψηφία των 200 ψήφων, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται δύο προτάσεις.


Η πρώτη, που υποστηρίζει πρωτίστως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιμένει στην ύπαρξη μπόνους 30 εδρών για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα υπερβεί το 40% στις εκλογές.


Η δεύτερη, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία σε κυβέρνηση και κόμμα, είναι η απλή αναλογική στα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή.


Και οι δυο προτάσεις άλλωστε υποστηρίζουν την ύπαρξη του 3%, την ψήφο στα 17 και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.ΝΔ: «Ας ψάξoυν σωσίβιο στη Χρυσή Αυγή»


Συνθήκες απόλυτης πόλωσης και ισχνών προσδοκιών δημιουργούνται πριν από το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο.


Κατηγορίες από τη Λ. Συγγρού κατά του Μαξίμου και μηνύματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


«Ακόμη και εάν εξασφαλίσει τη συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα ο Τσίπρας θα χρειαστεί τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής για να περάσει εκλογικό νόμο. Ας πάρει αυτό το σωσίβιο».


Με τη φράση αυτή κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ – με επιτελικό ρόλο στη Λ. Συγγρού – περιέγραψε στο real.gr την πολιτική εξίσωση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των συζητήσεων που ανοίγουν για τον εκλογικό νόμο – ξεκαθαρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα δεχθεί καμία πρόταση που θα του γίνει από τον κ. Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου που έδωσε δυο φορές νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα «με τα ελάχιστα ποσοστά» – όπως λένε στη ΝΔ.


Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας με τον κ. Τσίπρα έχει ήδη ναρκοθετηθεί – και στη Λ. Συγγρού δείχνουν τα υπόγεια του Μαξίμου και συγκεκριμένα πρόσωπα από το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού – που όπως πιστεύουν στη ΝΔ – έχουν εδώ και καιρό «αυτονομηθεί» γράφοντας κείμενα κομματικής εφημερίδας παρεμβαίνοντας στο δημόσιο πολιτικό διάλογο.


Οι χθεσινές διαρροές από το Μαξίμου – και οι αιχμές που προηγήθηκαν κατά της ΝΔ αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα – για το ζήτημα του πλεονάσματος και της «νέας συμφωνίας» με τους δανειστές που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τη ΝΔ, δείχνουν ότι ένα τμήμα του πρωθυπουργικού επιτελείου κάθε άλλο παρά θέλει να αναζητήσει συναινέσεις – όχι τόσο για τον εκλογικό νόμο – αλλά κυρίως για την αναθεώρηση του συντάγματος που για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί κομβικό κομμάτι της συνολικής κυβερνητικής πρότασης που καταθέτει το κόμμα του.


Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ σε οποιαδήποτε αλλαγή του πυρήνα του εκλογικού νόμου – στη Λ. Συγγρού, όπως έχει γράψει το real.gr, στέλνουν ήδη τα πρώτα μηνύματα προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ώστε να μη στηρίξουν τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.


Στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ μιλώντας στο real.gr υπενθύμισε ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στον κ. Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο – σημειώνοντας πως τα παιχνίδια του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, ιδιαίτερα για το όριο του 3%, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα ακυβερνησίας στη χώρα ή ακόμη και μετατροπή της Βουλής σε «πολιτικό ροντέο».


Δεδομένης της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, θα επιχειρήσει να «δελεάσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο για τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 153 βουλευτές. Ακόμη και αν πάρει τις θετικές ψήφους από Δημοκρατική Συμπαράταξη (16 βουλευτές), Ποτάμι (10 βουλευτές) και Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) – ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί είτε τις ψήφους του ΚΚΕ (15 βουλευτές) – κάτι που στη ΝΔ θεωρούν απίθανο ως σενάριο ή τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής – ώστε να εξασφαλίσει το όριο των 200 βουλευτών και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.


Οι θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης


Τις περισσότερες πιθανότητες, αν υπάρχουν, για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων, συγκεντρώνει η πρόταση της απλής αναλογικής.


Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσανατολίζεται να στηρίξει τόσο την απλή αναλογική όσο και την πρόταση για μπόνους 30 εδρών σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που θα συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 40% στις κάλπες.


Το ΚΚΕ υπερψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς το όριο του 3% και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.


Η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει μόνο απλή αναλογική, την οποία όμως καταψηφίζει το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι βρίσκεται κοντά στην στήριξη ενός συστήματος απλής αναλογικής.


Τέλος, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές οι δυο τουλάχιστον εκ των οποίων (πιθανόν τρεις) δεν θα στηρίξουν απλή αναλογική.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X