Αρχική / Ποιοι χαρακτήρες υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες
Ποιοι χαρακτήρες υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες thumbnail

Ποιοι χαρακτήρες υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες

Νέο νόημα στην έκφραση «μην αναβάλλεις ποτέ για αύριο, ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα» δίνει μία νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως οι αναβλητικοί άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από αϋπνία.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 598 εθελοντές, έδειξε ακόμα ότι οι αναβλητικοί δυσκολεύονται επίσης περισσότερο να αποκοιμηθούν, σε σύγκριση με όσους δεν χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς συσχετίζονται αναβλητικότητα και διαταραχές ύπνου, οι ερευνητές από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, εκτιμούν ότι ίσως οι αναβλητικοί άνθρωποι αγωνιούν υποσυνείδητα για ό,τι δεν έχουν κάνει.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όταν ξαπλώσουν να κοιμηθούν, σκέφτονται τις εκκρεμότητες της επόμενης ημέρας οι οποίες εξαιτίας της αναβλητικότητάς τους είναι πάρα πολλές και τους προκαλούν άγχος.

Η νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», είναι η πρώτη που εξετάζει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της αναβλητικότητας και της αϋπνίας.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την αναβλητικότητά τους, τον ύπνο και την συναισθητική τους κατάσταση.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσοι ήταν πρωινοί τύποι, δηλαδή έμπαιναν νωρίς το βράδυ για ύπνο και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας απ’ όσα οι βραδινοί ύπνοι (έμπαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν αργά).

Μεταξύ των βραδινών τύπων, εξ άλλου, όσοι ανέφεραν υψηλά επίπεδα αναβλητικότητας, παρουσίαζαν και περισσότερες διαταραχές ύπνου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αποτελούν σημαντική αλλά παραμελημένη έκβαση της αναβλητικότητας, καταλήγουν οι ερευνητές.


www.real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X