Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Αθήνα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ (βίντεο)
Στην Αθήνα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ (βίντεο) thumbnail

Στην Αθήνα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ (βίντεο)

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσκεκλημένος του ΣΕΒ."Δεν πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα. Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων", τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


"Καλωσορίζω ένα καλό φίλο της Ελλάδας και έναν υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κομισιόν."Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις για να σταθεροποιήσουμε την ειλικρινή σχέση με την Κομισιόν σε μια στιγμή που η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει σε μια δίκαιη ανάπτυξη", είπε ο Πρωθυπουργός.


"Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες απ’ ό,τι σήμερα, γιατί η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη και η Ελλάδα είχαν κάνει λάθη", είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έκτοτε συναντηθήκαμε πολύ συχνά, και μέρες και νύχτες για να αμβλύνουμε τις γωνίες. Σήμερα η χώρα είναι στον σωστό δρόμο, ακόμα και η ανεργία μειώνεται αν και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό.


Ο επικεφαλής της Κομισιόν επανέλαβε και στον Πρωθυπουργό ότι πρώτη φορά το θέμα δεν είναι το πρόγραμμα, καθώς οι λεπτομέρειες έχουν ρυθμιστεί. Έτσι, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο προσφυγικό. Επανέλαβε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις θυσίες και το κουράγιο των Ελλήνων και ειδικά των περισσότερο ευπαθών.


"Δεν πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα. Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων", τόνισε.Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε -και εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών σχέσεων- ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας".


"Γνωρίζετε ότι ακούγονται διάφορες απόψεις. Απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εργασιακό και κοινωνικό. Κοινή μας πεποίθηση όμως είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην υψηλή προστιθέμενη αξία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης με αφορμή και τα σενάρια ή τις προτάσεις κάποιων εκ των δανειστών για το θέμα των εργασιακών ο κ. Γιούνκερ είπε: "Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση (…) είναι ευρεία η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής".


"Εγώ θέλω ο κοινωνικός και ο εργασιακός διάλογος να μπορέσει να λάβει χώρα. Αλλωστε οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα. Η εργασιακή νομοθεσία θα πρέπει να προχωρήσει στην κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού. Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μία πρόταση με την οποία θα μπορέσω να είμαι σύμφωνος".Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ήταν και αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. "Πρέπει το επόμενο διάστημα να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και κυρίως να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να οριστούν οι λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του".


Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. "Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή", σημείωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. "Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων", είπε.Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. "Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανίας αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα.


Στο δίλημμα "λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη" η απάντηση είναι ότι "χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη", επεσήμανε.


Νωρίτερα ο Ζ.Κ.Γιούνκερ βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.Η Ελλάδα και η Ευρώπη πάνε μαζί, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Προεδρικό Μέγαρο και ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Ποτέ δεν παρακολούθησα την παράλογη λογική εκείνων που ήθελαν την Ελλάδα να απομακρυνθεί από το ευρώ" τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε με νόημα: "Τελικά εμείς νικήσαμε".


"Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής", ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας ότι η Ελλάδα διανύει την απόσταση για να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. "Αγαπώ την Ελλάδα που είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία" είπε.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε τον ρόλο του στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι "διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης". "Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα" πρόσθεσε.


"Η Ελλάδα όπως φάνηκε από την αξιολόγηση έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και θα πράξει αυτό που πρέπει στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, χρειάζεται την βοήθεια των θεσμών τόσο για την τόνωση της ρευστότητας όσο και για τις επενδύσεις", συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει "κούρεμα", αλλά ελάφρυνση με βάση τους κανόνες του ΕSM.


Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει τηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. "Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί, η ΕΕ το ίδιο, πρέπει να κάνει και η Τουρκία αυτό που πρέπει. Πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες", είπε ο κ. Παυλόπουλος.Ο κ. Γιούνκερ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρα 19.30). Επίσης, θα επισκεφθεί την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ώρα 13.30, κτίριο της ΟΚΕ), όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.


Ο κ. Γιούνκερ θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (ώρα 13.00, Μέγαρο Μαξίμου).


 


Πηγή: amna.gr, real.gr, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X