Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Ντρέπεστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό; Να τι πρέπει να κάνετε
Ντρέπεστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό; Να τι πρέπει να κάνετε  thumbnail

Ντρέπεστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό; Να τι πρέπει να κάνετε


Η παράνοια της ομιλίας μπροστά σε κοινό


Η ομιλία μπροστά σε κοινό, ανεξαρτπτα από το αν πρόκειται για μια παρουσίαση στη δουλειά ή για έναν λόγο σε κάποιον γαμα μπορεί να διαλύσει από το τρακ και τον άνθρωπο με την πιο γερή αυτοπεποίθηση. Ίσως νιώθετε εκτεβειμενοι και ο φόβος σας θα εκδηλωθεί με σκοτεινες υποθέσεις για τις προθέσεις του κοινού: Αυτος ο βλακας με το καρο πουκάμισο περιμένει ότι θα πέσω από τη σκηνήκ Φυσικά, όλα αυτα είναι ανοησίες, αλλα όταν είστε σε αυτή την ψυχική κατάσταση δεν είναι εύκολο να τα αποδιώξετε.


Όταν μιλάτε μπροστά σε κοινό, είναι πολύ σημαντικό να θυμαστε:


-Όλοι θέλουν να τα πάτε καλά. Κανένας δεν θα σας βάλει τρικλοποδιά για να αποτύχετε. Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είναι λογικοί και όλοι θα δικαιολογήσουν τη νευρικότητα σας.


- Χωρίς παρεξήγηση, κανένας δεν θα προσέξει ιδιαίτερα την εμφάνιση σας. Ο κόσμος θέλει να ακούσει αυτά που έχειε να πείτε. Κανείς δεν θέλει να βαρεθεί, οπότε δεν πρόκειται να αναλύσει πώς έχετε χτενι­σμένα τα μαλλιά σας, α\λά θα σας ακούσει.Τι πειράζει αν κάνετε κάποιο λάθος; Την προηγούμενη φορά που ακούσατε κάποιον λόγο σκεφτήκατε για πολλή ώρα τη στιγμή που ο ομιλητής μπερδεύτηκε σε μια λέξη ή απλώς την ξεχάσατε;


Καλός ομιλητής γίνεται κάποιος με πολλή εξάσκηση και προετοιμασία. Μάθετε αυτά που θα πείτε απέξω κι ανακατωτά, έτσι ώστε να νιώθετε πολύ άνετα με το υλικό που έχετε να μεταδώσετε. Χρειάζεται, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί να μην προετοιμαστείτε υπερβολικά, γιατί θα ακούγεστε σαν ρομπότ – ένα ρομπότ που δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να προσαρμόσει την ομιλία του για να ταιριάξει με το ακροατήριο.


Η μάχη με τον φόβο της ομιλίας μπροστά σε κοινό


Ανεξάρτητα από το αν μιλάτε μπροστά σε ένα άτομο ή σε χίλια, φροντί­στε να μιλάτε αργά, καθαρά και οργανωμένα για να κρατήσετε το ακροα­τήριό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι η εξάσκηση. Αρχίστε να μιλάτε σε ομαδικές συζητήσεις για να ξεπεράσετε τον φόβο ότι θα τα μπερδέψετε. Οσο περισσότερο εξασκείστε στο να μιλάτε μπρο­στά σε κόσμο τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείτε ότι και να σκόντάψετε σε κάποια λέξη πού και πού δεν έχει καμία σημασία.Φλυαρήστε


Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεπεράσετε τον φόβο να μιλάτε μπροστά σε κοινό ή σε κοινωνικές περιστάσεις είναι να αποκτήσετε τη συνήθεια να μιλάτε σε ξένους.


Για την επόμενη εβδομάδα αρχίστε να φλυαρείτε.  1. Αρχίστε σιγά σιγά. Πείτε κάθε μέρα μια «καλημέρα» ή ένα «γεια» σε κάποιον, είτε ξένο είτε γνωστό σας. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: ένα παιδί μέσα σε ένα κατάστημα, ο οδηγός του λεωφορείου, ο ταχυ­δρόμος ή ο γείτονάς σας. Απλώς καλημερίστε τους χαμογελώντας. Μην ανησυχείτε εάν σας ανταποδώσουν τον χαιρετισμό ή όχι και μην το πολυσκέφτεστε, απλώς αποκτήστε τη συνήθεια να το κάνετε.

  2. Όταν νιώσετε άνετα με αυτό, επεκτείνετε την «καλημέρα» σας σε δύο άτομα αλλά συμπληρώστε και κάτι ακόμα: «Καλημέρα. Τι κάνετε;». Θα εκπλαγείτε από το πόσο ενθουσιασμένος θα είναι ο κόσμος που κάποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτούς.


Απόσπασμα από το Μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X