Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Aισθημα κατωτερότητας: Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
Aισθημα κατωτερότητας: Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους  thumbnail

Aισθημα κατωτερότητας: Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Συγκρίσεις


Είναι φυσικό να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.Το τέχνασμα της επιβίωσης του δυνατότερου με το οποίο έζησαν οι άνθρωποι των σπηλαίων είναι ακόμη ολοζώντανο μέσα μας. Με αυτό μετρούν οι άνθρωποι την επιτυχία και αυτό μας ωθεί να επιτύχουμε. Όταν ωστόσο νιώθετε ανασφάλεια, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας με τους άλλους και να βρίσκετε μονίμως ότι υπολείπεστε σε κάτι. Αυτό θα επιδεινώσει την ανασφάλεια σας και ίσως ακόμα και να πυροδοτήσει το αίσθημα της κατωτερότητας.


Δυστυχώς, στη σημερινή απαιτητική κοινωνία βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από εικόνες που θεωρούνται ότι "εμπνέουν φιλοδοξία". Αυτό εβδομάδα με την εβδομάδα αλλάζει, αλλά τα μηνύματα μας μένουν για πάντα.Όταν πάσχετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευκαιρίες για αυτοκατηγορία μπορείτε να βρείτε παντού: σε διαφημίσεις, σε τηλεοπτικά προγράμματα, σε ιστοσελίδες με κουτσομπολιά για τους διάσημους κτλ. Είναι όμως στο χέρι σας το πώς θα επεξεργαστείτε αυτές τις πληροφορίες και τι θα κάνετε με αυτές. Η λογική σάς λέει ότι η εμφάνιση των ανθρώπων που παίζουν στις διαφημίσεις και στις ταινίες δεν έχει μεγάλη σχέση με το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους.Σκεφτείτε τους χωρίς τους μακιγιέρ, τους προσωπικούς γυμναστές και τους στιλίστες. Δεν υπάρχει καμία σχέση.


Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να συγκρίνεται αρνητικά με κάποιον σταματήστε και επεξεργαστείτε μια πιο μετρημένη άποψη. Είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας και γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες; Ναι, η Έμμα που κάθεται στο μπροστινό από το δικό σας γραφείο είναι πάντα αψεγάδιαστη, αλλά μπορεί να ζηλεύει τη δική σας δουλειά. Ναι, μπορεί ο φίλος σας ο Νικ να είναι εξαιρετικά πνευματώδης και να φαίνεται πάντοτε τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, αλλά στην πραγματικότητα όταν βρίσκεται με ανθρώπους που δεν γνωρίζει έχει μεγάλη νευρικότητα.Δεν λέμε ότι πρέπει να ψάχνετε συνεχώς να βρείτε τα αρνητικά στοιχεία των άλλων, αλλά απλώς πριν τους τοποθετήσετε πάνω στο βάθρο να είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X