Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος;
Απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος;  thumbnail

Απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος;

Σε προηγούμενο άρθρο παρουσιάσαμε την συσκευή απώλειας βάρους που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Αμερική.


http://www.boro.gr/136773/nea-syskeyh-apwleias-varoys-pws-leitoyrgei


Σε αυτή τη δημοσίευση θα τεθεί ο προβληματισμός "Απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος"; Αυτή η απαίτηση μοιάζει να διατυπώνεται επίμονα και σταθερά σε ασθενείς που εμπίπτουν στην κατηγορία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Η συσκευή που εγκρίθηκε πρόσφατα βοηθά τους ασθενείς να χάσουν βάρος, ενθαρρύνοντάς τους όμως να ακολουθήσουν διατροφικά ακανόνιστη συμπεριφορά.


Η απομάκρυνση του φαγητού λίγο μετά την κατανάλωσή του επιλέγεται χρόνια τώρα από ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές – χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η νευρική βουλιμία είναι μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βουλιμικά επεισόδια που συνοδεύονται από απομάκρυνση του φαγητού με μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων που περιλαμβάνουν αυτόβουλη πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, διουρητικών και άσκηση. Η νευρική βουλιμία επηρεάζει, κατά προσέγγιση, 4% των γυναικών και 0,5% των ανδρών στις ΗΠΑ. Σχεδόν 4% όσων υποφέρουν από βουλιμία θα πεθάνουν από την ασθένεια και σχεδόν όλοι όσοι παλεύουν με την ασθένεια βιώνουν σοβαρές ιατρικές και συναισθηματικές παρενέργειες.


Οι παρασκευαστές της συσκευής καταβάλλουν προσπάθειες να διαχωρίσουν τη συσκευή από τη βουλιμία, δίνοντας έμφαση στη συμβουλή ότι όσοι τη χρησιμοποιούν θα πρέπει να τρώνε λιγότερο και να μασούν το φαγητό τους ούτως ώστε το περιεχόμενο στο στομάχι να αποστραγγιστεί πιο αποτελεσματικά από το σωληνάκι. Αυτή η στάση θυμίζει πολύ τον "καθαρισμό" που ακολουθείται στη νευρική ανορεξία και μια ακανόνιστη διατροφική συμπεριφορά που θα μπορούσε να ονομαστεί "μασώντας και φτύνοντας".


Η συσκευή έχει ένα στοιχείο ασφαλείας το οποίο της επιτρέπει να σταματά να λειτουργεί μετά από 115 κύκλους, σημείο κατά το οποίο κανείς πρέπει να επιστρέψει στο γιατρό για να την επαναρυθμίσει. Το ερώτημα είναι εάν οι ασθενείς θα στραφούν σε παραδοσιακές μεθόδους πλύσης στομάχου όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή για να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιατρική κοινότητα εγκρίνει μεθόδους απώλειας βάρους σε ανθρώπους που εμπίπτουν στην κατηγορία του υπέρβαρου ή του παχύσαρκου, που στην περίπτωση των λιποβαρών θα είχαν διαγνωστεί σαν συμπεριφορά σχετιζόμενη με διατροφικές διαταραχές. Τα χάπια, δίαιτες με υγρά και ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων είναι συχνές συμβουλές για την απώλεια βάρους που δημιουργούν σύγχυση ανάμεσα στη διάκριση μεταξύ δίαιτας και διατροφικής διαταραχής.


Πολλές από αυτές τις μεθόδους απώλειας βάρους ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, χωρίς να αναφέρουμε τις συναισθηματικές επιπτώσεις. Ακούγεται παράλογο να σκεφτεί κανείς πόσο πολλοί άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη συναισθηματική και φυσική τους υγεία προκειμένου να χάσουν βάρος, την ώρα που ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αναφέρουν ότι θέλουν να αδυνατίσουν είναι για να βελτιώσουν την υγεία τους και να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.


Η αλήθεια είναι ότι το βάρος δεν αποτελεί πάντα επαρκή ένδειξη για την υγεία. Εκτενής έρευνα συνιστά ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι υγιείς και να έχουν αυτοεκτίμηση σε ένα εύρος μεγεθών και σχημάτων. Όταν σταματάμε να δίνουμε έμφαση στους αριθμούς και στις κλίμακες και στρεφόμαστε σε μια συνολικότερη αίσθηση υγείας μπορούμε να κατακτήσουμε αυθεντική ευημερία φροντίζοντας το σώμα μας και όχι πολεμώντας το. Ισως τότε να είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά το τίμημα που έχουμε καταβάλλει για την απώλεια βάρους με κάθε πρόσφορο μέσο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X