Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας: πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική (βίντεο)
Τσίπρας: πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική (βίντεο) thumbnail

Τσίπρας: πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική (βίντεο)

«Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο η οποία θα καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και θα δίνει το δικαίωμα ψήφου από τα 17.


«Πιστεύω βαθιά ότι ήρθε η ώρα ο τόπος και το πολιτικό μας σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Ηρθε η ώρα με κυβέρνηση για πρώτη φορά Αριστεράς να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ηρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία της ψήφου», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι προκύπτει μία συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την αναγκαιότητα να καταργηθεί αυτό το μπόνους των 50 εδρών, αλλά και για μια μεγάλη τομή που είναι η παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.»


«Εχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα κοινωνικών κινημάτων, δημοκρατικών κινημάτων, ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας και θα ήταν αδιανόητο να βρίσκεται η Αριστερά στη δυνατότητα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη διακυβέρνηση του τόπου και να μην υλοποιεί πάγιες θέσεις, να μην παίρνει πρωτοβουλίες που να ταυτίζονται με τις αξίες της. Θα καταθέσουμε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σχετική πρόταση νόμου. Θα πράξουμε το ιστορικό μας χρέος, θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και από κει και πέρα όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογούν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ανάλογες πρωτοβουλίες και σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.


Οι πολιτικές λιτότητας τροφοδότησαν τον λαϊκισμό


Ο Πρωθυπουργός σε μια καταρχήν ανάλυση των εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία τόνισε την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ότι η ΕΕ απειλείται από τα δεξιά και όχι από την αριστερά, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όπως είπε συζήτησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.Υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».


Στη μακρά ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στην Αγγλία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της. Ο ιστορικός χρόνος, πρόσθεσε, είναι πυκνός, διαγράφει εξελίξεις με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν συνηθίσει να αντιδρούν.


Εκτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεων της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο, όμως σήμερα είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε κρίση πολιτικής.


Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική κρίση», αλλά όπως είπε δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα προμηνύματα της είχαν έρθει εδώ και καιρό με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και αλλού.


Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια Ένωση που «αντί να βαθαίνει την ενοποίηση, προκαλεί τάσεις ευρωσκεπτικισμού και δίνει επιχειρήματα για να ξεδιπλώσουν την επικίνδυνη ρητορική τους, οι κάθε λογής δημαγωγοί και μισαλλόδοξοι, που από κομπάρσοι της ιστορίας γίνονται ξαφνικά πρωταγωνιστές».


Υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη, ένα όραμα όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε για περισσότερο αυταρχική και συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.


Οι εκλογές στην Ισπανία πυροκροτητής πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη


Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στο κόμμα της ενοποιημένης Αριστεράς Unidos/Podemos εν όψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στην Ισπανία.«Χθες είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πάμπλο. Του θύμισα την παρουσία του στην προεκλογική μας συγκέντρωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σύνταγμα όταν μας είχε πει: “κρατήστε γερά, όσο μπορείτε, ερχόμαστε”. Του απάντησα: «Εμείς κρατήσαμε. Είμαστε όρθιοι. Σας περιμένουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές στην Ισπανία πυροκροτητή πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.


Ειμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης


Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».Για αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, και είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Και όπως τόνισε, δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτή τη προσπάθεια, γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας – της ευρωπαϊκής Αριστεράς – για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.


Στις συνθήκες αυτές, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε την θέση του για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σχέδιο για την 21ο αιώνα τονίζοντας ότι μέρα με τη μέρα, μέσα από κόπο και προσπάθεια οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποιούμε – έχοντας γνώση των περιορισμών και των δυσκολιών – τον πολιτικό μας σχεδιασμό. Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα, τώρα που η Ευρώπη βιώνει μια βαθύτατη – όχι μόνο οικονομική, αλλά πλέον – πολιτική κρίση.Αναθεώρηση Συντάγματος


Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για την Συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».


Διότι, σημείωσε, από την εμπειρία των σύγχρονων κινημάτων όπως οι Πλατείες των Αγανακτισμένων μέχρι και την δική μας πλέον εμπειρία από τη διακυβέρνηση, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν περαιτέρω τη δημοκρατία αλλά και θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους. Ενός κράτους που, όπως είπε, οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους.


Και αυτή η προσπάθεια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον.


Και αναφέρομαι:


Στην προσπάθεια μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Στη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαπλοκή και τους φορείς της. Στη σύγκρουση με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που αποτελεί ένα διπλό τραύμα».


Για το συνέδριο


Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.Διότι, πρόσθεσε, τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανάγνωση του Σχεδίου των Θέσεων όσο όμως και από την ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων, έχουν χαρακτήρα ξεκάθαρα στρατηγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.


Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη. Και για να συμβεί αυτό, το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις.


Δηλαδή: Να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό. Να γίνει ένα κόμμα μαζικό και μαχητικό στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές. Να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πολύτιμη κριτική εκεί που κρίνει. Να γίνει ένα κόμμα της νέας γενιάς.


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X