Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παρίσι-Βερολίνο: Η απόφαση του Brexit να εφαρμοστεί γρήγορα
Παρίσι-Βερολίνο: Η απόφαση του Brexit να εφαρμοστεί γρήγορα  thumbnail

Παρίσι-Βερολίνο: Η απόφαση του Brexit να εφαρμοστεί γρήγορα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.


«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.


Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ "διαπίστωσαν" την "πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης" που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό από συνεργάτες του Προέδρου της Γαλλίας.


Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. "Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες", πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Μιροσλάβ Λάιτσακ προστέθηκε στις φωνές που καλούν το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης ασκώντας πίεση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας, την ώρα που η βρετανική πολιτική ηγεσία επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος.


Καθ' οδόν προς την Πράγα για συνομιλίες «αλληλεγγύης» με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Βρετανία χρειάζεται επιτακτικά να επιλύσει το πρόβλημα της εκπροσώπησής της. «Μετά από αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα» είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός στο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ελβετικού τύπου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.


Ως προς το θέμα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, για το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία μπορεί να την εξασφαλίσει χωρίς να υπογράψει τα περί ελεύθερης κυκλοφορίας, ο Ζαν-Μαρκ Ερό σχολίασε: «Υπάρχουν χώρες που έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία. Στην περίπτωση της Ελβετίας. Δεν υπάρχει αυτοματισμός. Υπάρχουν πολλά προς συζήτησιν θέματα… Νομίζω πρώτα χρειαζόμαστε να μάθουμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί.»


Από την Πράγα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, ο Σλοβάκος Μιροσλάβ Λάιτσακ επέμεινε, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Μπρατισλάβα, ότι το Λονδίνο οφείλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.


Ωστόσο η ιστοσελίδα Politico κάνει λόγο σήμερα για «σημαντικές διαφορές» στην προσέγγιση του βρετανικού προβλήματος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, εμφανίζοντας τις δύο χώρες «να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε επί του χρονοδιαγράμματος», καθώς όπως αναφέρει, η Άγγελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει το Σάββατο ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ.


Ειδικότερα σημειώνεται: «Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, η Μέρκελ δεν επιδεικνύει καμμία σπουδή προς την αναμόρφωση των δομών της ΕΕ και δεν επιθυμεί το Brexit να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ίδια δεν θέλει επίσης να επιδείξει κάποια τιμωρητική διάθεση προς το ΗΒ, καθώς η ανησυχία της Γερμανίας αφορά περισσότερο το να βρεθεί τρόπος για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά. Η ίδια τάσσεται υπέρ ρεαλιστικών λύσεων εντός του σημερινού πλαισίου, σε θέματα όπως είναι η απειλή για την ασφάλεια, η μετανάστευση και η ανεργία των νέων.» Τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης είναι απλά πολύ διαιρεμένα για να συμφωνήσουν σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρουν κατά την ιστοσελίδα, σύμβουλοι της Καγκελαρίου.


Αντίθετα, συνεχίζει η ιστοσελίδα Politico, ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Brexit για να προωθήσει το όραμά της για μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινού προϋπολογισμού. Είναι μια λύση που θα αναζωογονήσει την πολιτική επιρροή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, ενώ θα περιορίσει την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας, σχολιάζει το δημοσίευμα.


Έχοντας επίγνωση της εσωτερικής πολιτικής αδυναμίας του Φρανσουά Ολάντ, η κ. Μέρκελ κάλεσε και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη συνάντηση, αναφέρει η ιστοσελίδα, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι Γαλλία και Ιταλία είναι ιδιοσυγκρασιακά περισσότερο σε αρμονία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο κατά της Γερμανίας. Παρίσι και Ρώμη έχουν μακρά ιστορία αποτυχημένων κοινών προσπαθειών μετατόπισης του κέντρου βάρους της Ευρώπης νοτιότερα, αναφέρεται. Όσο για τον ίδιο τον Μ. Ρέντσι, το δημοσίευμα σχολιάζει δηκτικά ότι είναι απλώς ευχαριστημένος που προσεκλήθη, καθώς η Ρώμη από καιρό παραπονείται ότι δεν έχει μια θέση στο «τραπέζι των ενηλίκων της ΕΕ». «Για πρώτη φορά, η Ιταλία προσεκλήθη στο "διευθυντήριο", ένα σημάδι ότι σε μια στιγμή όπως αυτή, η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει συνειδητοποιήσει ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν είναι επαρκής», έγραψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σύμφωνα με το άρθρο.


Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι χωρίς μεγάλο σχέδιο να φαίνεται στον ορίζοντα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίσουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη ότι δεν υπάρχει νομικό κενό σχετικά με το καθεστώς του ΗΒ και ότι είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού προς μια μακροπρόθεσμη λύση. Άμεση προτεραιότητα τους θα είναι να ηρεμήσουν τους επενδυτές και τις αγορές.


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikonomia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X