Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ενας χρόνος από την επιβολή των capital controls
Ενας χρόνος από την επιβολή των capital controls  thumbnail

Ενας χρόνος από την επιβολή των capital controls

Την ελπίδα να συνεχιστεί σταδιακά η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών μέχρι το Σεπτέμβριο έως ότου αρθούν οριστικά και να μην υπάρξει το 2017 δεύτερη επέτειος "για τα άδικα και αντιαναπτυξιακά capital controls", εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.


Η ΕΣΕΕ επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στις οποίες περιλαμβάνει το κλείσιμο επιχειρήσεων (15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα), τη μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 3.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, την πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, την ύφεση και την υποχώρηση της ρευστότητας και των επενδύσεων. Τονίζει ωστόσο την ψυχραιμία και ευελιξία που επέδειξαν οι μικρομεσαίοι στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ ενώ υπογραμμίζει την θετική συνέπεια των περιορισμών, που είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.


Τέλος, σημειώνει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επαναφέρει το waiver για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μια θετική ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X