Αρχική / Πολιτισμός / City life / Αισχύλεια 2016
Αισχύλεια 2016 thumbnail

Αισχύλεια 2016

Περισσότερες από 65 εκδηλώσεις φιλοξενούν φέτος τα «Αισχύλεια» από τις 29 Ιουνίου έως τις 15 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας εδώ και 42 χρόνια, επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα που φιλοδοξεί, κατά τους διοργανωτές του, να είναι ο «προθάλαμος της κατάκτησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021».


«Οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις των Αισχυλείων, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη και πολύμορφη δραστηριότητα των φορέων της Ελευσίνας μας «οπλίζουν» να κοιτάξουμε στα μάτια την τελική επιλογή για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς κατά την  παρουσίαση του προγράμματος την Δευτέρα.


Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε την ανθεκτικότητα του φεστιβάλ στο χρόνο – καθώς συνεχίζεται αδιάλειπτα από τη μεταπολίτευση έως τις μέρες μας- και περιέγραψε τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές των «Αισχυλείων», που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού από όλη την Ελλάδα. «Στα σχέδια μας είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και κάποιων ανενεργών εργοστασίων, ώστε να αποκτήσουν στέγη όλες οι προσπάθειες των διάφορων φορέων. Στα πλαίσια αυτά ο δήμος υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία για την δημιουργία Μουσείου της Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας» σημείωσε.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και υπεύθυνος Επιτροπής «Αισχυλείων», Γαβριήλ Καμπάνης ανέφερε πως «ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση».


Το ταξίδι των Αισχυλείων, του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Ελευσίνας, ξεκίνησε το «ξημέρωμα» της μεταπολίτευσης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά τα Αισχύλεια πέτυχαν να γεφυρώσουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, αξιοποιώντας τόσο την πολιτισμική κληρονομιά, όσο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Με ξεκάθαρο όραμα και σταθερά βήματα, όχι μόνο ανέβασαν το πνευματικό επίπεδο της πόλης, αλλά κατάφεραν να αναδειχθούν αμέσως σ' ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της ολόκληρης της χώρας.


Τα Αισχύλεια, στα 42 χρόνια της πλούσιας πολιτιστικής τους ζωής, φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, ένα ευρύ κοινό Ελευσίνιων θεατών, αλλά και επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας – και όχι μόνον – που τίμησαν με την παρουσία τους τις πολυάριθμες τους εκδηλώσεις.


Ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ, γεμάτο θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικές ημερίδες, αφιερώματα και εκδηλώσεις, ξεδιπλώνει χρόνο με το χρόνο τις ιδιαίτερες και ποικίλες πτυχές του και προσκαλεί το θεατή να γίνει σύγχρονος μύστης της τέχνης και του λόγου.


Το 2015-2016 απονεμήθηκε η ετικέτα ποιότητας του προγράμματος «EFFE» (Europe for Festivals, Festivals for Europe) του European Festival Association, που στόχο έχει να αναγνωρίσει ανά την Ευρώπη τα φεστιβάλ εκείνα που συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη της τέχνης, των τοπικών τους κοινωνιών και της Ευρώπης.


Συνολικά στα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούνται περισσότερες από 65 εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, ένας ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνής ημερίδα.


Η έναρξη: Το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet καταπλέει στο λιμάνι της Ελευσίνας


Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται στις 29 Ιουνίου με το ιστορικό ιστιοφόρο Hoppet που κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας στο πλαίσιο του “Meeting the Odyssey”, ένα συναρπαστικό διαπολιτισμικό ταξίδι, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και φέτος συνεχίζεται στην πατρίδα του Οδυσσέα την Ελλάδα και ειδικότερα στην Ελευσίνα. Μια πολυμελής ομάδα ερμηνευτών και καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη φτάνει στην υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, για να παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο στο Παλαιό Ελαιουργείο με πολλά δρώμενα, σεμινάρια και workshops. Συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου θα παρουσιάσει το “Memories for Life”, μια φυσική πολύγλωσση παράσταση σχετικά με το παρελθόν και το παρόν, το παλιό και το νέο. Η παράσταση εμπνέεται από την ομηρική Οδύσσεια και τον κόσμο, όπως είναι σήμερα, ενσαρκωμένο από ένα σύνολο νέων Ευρωπαίων ηθοποιών και σκηνοθετημένο από την Maria Lundström, καλλιτεχνική διευθύντρια του Viirus Theatre.


Οσον αφορά τις κινηματογραφικές προβολές τα Αισχύλεια 2016 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, με έξι νέες ελληνικές δημιουργίες που θα προβληθούν από τις 26 Αυγούστου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου (εισιτήριο: 5 ευρώ ανά προβολή), στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας, ενώ νωρίτερα στις 3 και 4 Ιουλίου, θα προβληθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, η “Medea” του Pier Paolo Pasolini και η “Medea” του Lars von Trier, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 


- Κυριακή 3 Ιουλίου στις 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη


«Medea» του Πιερ Πάολο Παζολίνι


- Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη


«Medea» του Λαρς Φον Τρίερ


- Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 20:30


«Νοτιάς» (2015) του Τάσου Μπουλμέτη


- Σάββατο 26 Αυγούστου στις 20:30


«Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη


- Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30


«Αστακός» (The Lobster – 2015) του Γιώργου Λάνθιμου


- Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 20:30


«Interruption» (2015) του Γιώργου Ζώη


- Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 20:30


«Σύμπτωμα» (2015) του Άγγελου Φραντζή


- Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30


«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη


 


Προπώληση Εισιτηρίων


Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ. – Παρ. 8.00 – 20.00 και Σαβ. 8.00 – 13.30.


Διαδικτυακά μέσω viva.gr


Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου και Κίμωνος 11, Δευτ.- Παρ. 8.00 – 14.00.


Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19.00 – 22.00.


Οι κάρτες διαρκείας ισχύουν από 24/08 – 21/09.


Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης. Το προνόμιο της διακεκριμένης θέσης δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.30.


Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας


 


Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο επίσημος ιστότοπος της διοργάνωσης


http://aisxylia.gr/


 


Πηγή: amna.gr, tvxs.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X