Αρχική / More / Life stories / Μαρινόπουλος: Από τα πρώτα κλασάτα φαρμακεία, τον επιχειρηματικό κολοσό και τη χλιδή στην πτώχευση
Μαρινόπουλος: Από τα πρώτα κλασάτα φαρμακεία, τον επιχειρηματικό κολοσό και τη χλιδή στην πτώχευση thumbnail

Μαρινόπουλος: Από τα πρώτα κλασάτα φαρμακεία, τον επιχειρηματικό κολοσό και τη χλιδή στην πτώχευση

Τα κακά νέα ήταν μάλλον αναμενόμενα για τον όμιλο Μαρινόπουλο μιας και ήδη τα προβλήματα με τους προμηθευτές και τα άδεια ράφια ήταν γεγονός για μήνες. Τα πράγματα πλέον όμως έχουν γίνει πιο επίσημα, αφού η κατάθεση αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα από την Μαρινόπουλος ΑΕ έχει προκαλέσει αναστάτωση. Σύμφωνα με την εταιρεία όμως, είναι η μοναδική λύση για να διατηρηθεί η λειτουργία της και να βρεθεί ένα σχέδιο για την τελική της επιβίωση. Ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη είχαν ξεκινήσει οι ανησυχίες, όταν η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». 


MARINOPOULOS


Αν και μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας με ανθρώπινο δυναμικό να αριθμεί πάνω από 12.500 εργαζόμενους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της – προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ. Η πλούσια ιστορία της οικογένειας και το ένδοξο παρελθόν της πάντως δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική κατάστασή της σήμερα. Το πρώτο βήμα στπ λιανικό εμπόριο δε γίνεται παρόλα αυτά με κάποιο παντοπωλείο, αλλά με ένα φαρμακείο. Το πρώτο βήμα γίνεται όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος το 1893 από την Ελίκη Αιγιαλείας ανοίγει με το όνομα του ένα φαρμακείο στη Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας. Οι δουλείες πηγαίναν τόσο καλά που το κατάστημα θα μετακομίσει σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής, ενώ το 1905, μαζί με τον αδερφό του Πάνο, ανοίγουν ένα ακόμη φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.


Μαρινόπουλος: Η πτώχευση ενός κολοσσού! Από το πρώτο φαρμακείο μέχρι την αυτοκρατορία των σούπερ μάρκετ


Το φαρμακείο κερδίζει τις εντυπώσεις και ξεχωρίζει αρκετά απ' όλα τα υπόλοιπα. Ο Τύπος αφιερώνει αρκετές σελίδες με κολακευτικά σχόλια, περιγράφοντάς το «ως αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκών, με πολυτελέστατη επίπλωσιν». Ξεχωρίζει όμως και για άλλον έναν λόγο: την πρωτότυπη πλάστιγγα μέτρησης του βάρους που διέθετε, το τμήμα πρώτων βοηθειών, αποστείρωσης, αλλά και το τμήμα υγιεινής των γυναικών. Το φαρμακείο διέθετε μάλιστα και τμήμα ταρίχευσης.


Το 1908, τα δύο αδέρφια δημιουργούν το γνωστό πλέον φαρμακείο στην Ομόνοια το οποίο στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό και διαθέτει πλούσια συλλογή καλλυντικών και παιδικών ειδών. Ήδη από πιο πριν, τα αδέρφια είχαν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συνεργασίες με ξένες εταιρείες. Εξασφαλίζουν έτσι συνεργασίες με ξένα εργοστάσια και ορισμένους φαρμακευτικούς οίκους, ενώ φέρνουν αποκλειστικά και προϊόντα από το εξωτερικό. 
Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος που απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 92 ετών. 


Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος ξεχωρίζει ανάμεσα στην κοινωνία των Αθηνών και δίνει άλλο ρυθμό στις πωλήσεις, ενώ προσελκύει σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Το 1949, οι απόγονοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Ιωάννης, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, περνάνε στην παραγωγή φαρμάκων ιδρύοντας τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ με αντικείμενο την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη. 


marinopoulos-famar-1000


Ακόμα και σήμερα, θεωρείται η έκτη από άποψη τζίρου φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και έχει έντονη δραστηριότητα στις εξαγωγές φαρμάκων και καλλυντικών. Διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες στη Γαλλία και επτά συνολικά εκτός συνόρων, ενώ ανέκαθεν αποτελούσε σταθμό για μεγάλα deals, όπως με την Johnson and Johnson για την απόκτηση του εργοστασίου στη Νέα Ορλεάνη. 


O Μαρινόπουλος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα ιδρύεται αρκετά χρόνια αργότερα από την ΦΑΜΑΡ, το το 1962 και τα έλεγαν καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης. Μετά από ένα χρόνο κάνουν συνεργασία με την γαλλική Le Printemps και τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70. 


Τα χρόνια που ακολουθούν είναι καλά και οι Μαρινόπουλοι ιδρύουν και τα καταστήματα Beauty Shops το 1982. Τη δεκαετία του '90 όμως η γαλλική εταιρεία αποχωρεί από τα σούπερ μάρκετ λόγω δικών της οικονομικών προβλημάτων. Η ιδέα βέβαια να επενδύσουν και σε άλλους κλάδους ήταν του πολυμήχανου Πάνου Μαρινόπουλου. Έτσι φέρνουν ακόμα την εταιρεία Marks and Spencer το 1990, ενώ το 1999 δημιουργείται ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% – 50%.Σερά έχουν τα Starbucks το 2002 και η FNAC, η οποία τελικά αποχώρησε από την ελληνική αγορά. Και με τα Starbucks όμως αναγκάστηκαν να κάνουν αναδιατάξεις, κλείνοντας καταστήματα και ανοίγοντας άλλα σε περιοχές με χαμηλότερα ενοίκια. Το τελευταίο πλήγμα είναι από τα καταστήματα καλλυντικών Sephoraτων οποίων οι πωλήσεις μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μια διετία έχουν πάρει την κατιούσα και παρασύρουν και τα Βαλκάνια.


Η αποχώρηση της Carrefour από τον όμιλο το 2012 ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωνε ότι κατέγραψε ζημίες 220 εκατ. ευρώ από την δραστηριότητα του στην Ελλάδα και η πλευρά Μαρινόπουλου πανηγύριζε για την ελληνικότητα πλέον της εταιρείας. Οι πωλήσεις όμως συνέχιζαν να έχουν την κατιούσα και δίνει υπέρογκα ποσά σε διαφημίσεις. 


Η επόμενη γενιά και η κληρονομιά που έχουν στα χέρια τους 


H τρίτη γενιά που τώρα είναι στο τιμόνι έχει κάνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει». Στους επιχειρηματικούς κύκλους δε είναι κοινός ψίθυρος το γεγονός ότι η περιουσία της οικογένειας είναι τεράστια και περιλαμβάνει εκτός από ακίνητα, παχυλές τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και δυνατές επενδύσεις σε μετοχές.


Πρωταγωνιστής όλων ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα ξαδέρφια είναι ο Πάνος -ή Πανάρας όπως καθώς είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος στην κοσμική ζωή των Αθηνών. Έχει καταφέρει να είναι εξωστρεφής αλλά και αυστηρός και είναι ο στρατηγικός νους της οικογένειας ανάμεσα στα υπόλοιπα τρία ξαδέρφια. Πολύ συχνά θα βρεθεί σε κάποια κοσμική εκδήλωση, ενώ στα νιάτα του ήταν γνωστός γυναικοκατακτητής. Με την πρώην σύζυγό του, Ιωάννα, με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους, επισκέπτονταν συχνά διάσημες εκθέσεις έργων τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό όσο ήταν παντρεμένοι.
Έχει κάνει άλλον ένα γάμο με την Όλγα Γουλανδρή (με την οποία επίσης έχει αποκτήσει έναν γιο τον Γιάννη ). Περνάει τα καλοκαίρια του στη Μύκονο και το χειμώνα στα δημοφιλή θέρετρα της Ελβετίας. H Iωάννα Μαρινοπούλου είχε υπάρξει μοντέλο και γνώρισε τον πρώην σύζυγό της σε ένα από τα χιλιάδες πάρτι που έχει παρεβρεθεί ως γνήσια εκπρόσωπος της κοσμικής ζωής της Ελλάδας. Έχει διακοσμήσει αναρίθμητες πολυτελείς κατοικίες ανά τον κόσμο και έχει αναλάβει τη σχεδίαση πολλών σκαφών αναψυχής, λειτουργώντας τη δική της εταιρεία με όνομα “JPM”. Οι φήμες λένε ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές  ρούχων υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα. 


Ιωάννα Μαρινοπούλου


Με το σύζυγό της διέμεναν σε μια υπερπολυτελή μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ διατηρούσαν σπίτια σε Μαϊάμι,Hamptons και Μύκονο. Αδυναμία της γοητευτικής Ιωάννας βέβαια ήταν το σπίτι τους στο Μαϊάμι, στο οποίο είχαν μετακομίσει οικογενειακώς με τα παιδιά της και τον πρώην της σύζυγο λίγα χρόνια πριν. Τα υπόλοιπα ξαδέρφια, ο Λεωνίδας και ο δεύτερος Πάνος έχουν αναλάβει κυρίως τον τομέα των καλλυντικών της ΦΑΜΑΡ. O Λεωνίδας δε ήταν και ο συνδετικός κρίκος με την εταιρεία Carrefour. Η σύζυγός του Μαρίνα είναι η ήρεμη δύναμη πίσω από τον επικεφαλής της εταιρείας και στέκεται σιωπηλά στο πλευρό του σε όλη την κοινή τους πορεία, χωρίς ποτέ να επιδιώξει την παραμικρή έκθεση στα media. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο πρόσωπό της πέρα από ελάχιστες κοινές φωτογραφίες πάντοτε στο πλευρό του συζύγου της. 


Ο Πάνος είναι παντρεμένος με την Σάντρα Φιξ, με την οποία γνωρίστηκαν σε κρουαζιέρα με κοινούς φίλους. Η Σάντρα μάλιστα, έχει μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» των επιχειρήσεων. Διατελεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, πρόεδρος του φημισμένου Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ). 


Σάντρα Μαρινοπούλου. Επικεφαλής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης


Ο τρίτος ξάδελφος Στέφανος «τρέχει» το business plan της αλυσίδας Marks and Spencer, αλλά και τον κλάδο του φαρμάκου της ΦΑΜΑΡ. Η συνεργασία μετρα 31 χρόνια και πολλοί απόρησαν όταν ο ίδιος ανακοίνωσε την πώληση του 50% των μετοχών που κατείχε στη μητρική εταιρεία ένδυσης. X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X