Αρχική / Ψυχολογία / Ποια στοιχεία της προσωπικότητας εξηγούν την ψήφο στο βρετανικό δημοψήφισμα;
Ποια στοιχεία της προσωπικότητας εξηγούν την ψήφο στο βρετανικό δημοψήφισμα;  thumbnail

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας εξηγούν την ψήφο στο βρετανικό δημοψήφισμα;

Πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την απόφαση να ψηφίσει κανείς υπέρ του Brexit;


Η προσωπικότητα είναι μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη δομή. Ερευνητές έχουν δείξει ότι μπορεί να αναλυθεί σε πέντε βασικές διαστάσεις. Η ανοιχτή στάση (openness), η σχολαστικότητα (conscientiousness), η εξωστρέφεια (extraversion), η δεκτικότητα (agreeableness) και η νευρικότητα (neuroticism) – θεωρείται ότι αντανακλούν τον πυρήνα της προσωπικότητας. Χάρη σε μια πρόσφατη προσπάθεια από ερευνητή στο Cambridge και συνεργάτες του στο ίδιο Πανεπιστήμιο και εκείνο του Helsinki, στοιχεία για τις τοπικές διαφορές με βάση αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα για την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία.


Από αυτά η ανοιχτή στάση μοιάζει να είναι η κύρια υποψήφια για να αποτυπώσει τις ευρωπαϊκές αξίες των ανοιχτών συνόρων για την ελεύθερη μετακίνηση, το εμπόριο, τη μετανάστευση. Η ανοιχτή στάση περιγράφει “το εύρος, το βάθος, την πρωτοτυπία, και την πολυπλοκότητα της πνευματικής και εμπειρικής ζωής ενός ατόμου”. Οι ανοιχτοί άνθρωποι έχουν την τάση να είναι φιλοπερίεργοι και αντισυμβατικοί, καλωσορίζουν τις καινούριες εμπειρίες, είναι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί. Προηγούμενες έρευνες στο πολιτικό πεδίο είχαν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα ανοιχτής στάσης με την ανεκτικότητα και την υιοθέτηση φιλελεύθερων απόψεων.


Μια ματιά στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σε καθένα από τα 380 τοπικά διαμερίσματα δείχνει ότι η ανοιχτή στάση σχετίζεται στενά με την εκλογική συμπεριφορά. Περιοχές με πολίτες με ανοιχτή στάση δεν θέλουν να φύγουν από την Ενωση. Μείωση κατά μία μονάδα στην κλίμακα που μετρά την ανοιχτή στάση (που κυμαίνεται από το – 5 στο 5) έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 5% στην ψήφο για την έξοδο. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την παραθαλάσσια πόλη του Maldon, στο Essex θα δούμε ότι οι πολίτες εκεί καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανοιχτής στάσης. Ψήφισαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 62,6%. Η εικόνα δείχνει διαφορετική αν ταξιδέψει κανείς δυτικά για μια ώρα. Το Hackney βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό Λονδίνο, φιλοξενεί χίπστερ καφέ, ένα ασυνήθιστο μουσείο που εκθέτει πρόσωπα κλόουν ζωγραφισμένα σε αυγά, και τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ανοιχτή στάση στη ΗΒ. Μόνο 21,4% των κατοίκων του ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει ότι η ψήφος μιας περιοχής στο δημοψήφισμα έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την ανοιχτή στάση όσων διαμένουν σε αυτή.


Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μια σειρά από δημογραφικά στοιχεία (την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής – στην πόλη ή στην επαρχία, την εκπαίδευση, την απασχόληση) η ανοιχτή στάση μπορεί ακόμη να προβλέψει την εκλογική συμπεριφορά. Η επίδραση μειώνεται κατά περίπου δύο τρίτα αλλά εξακολουθεί να εξηγεί ένα σημαντικό μέρος των αποτελεσμάτων.


Τι ισχύει για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά προσωπικότητας; Οταν συγκρίνουμε τη δυνατότητα πρόβλεψης και των πέντε, η ανοιχτή στάση εμφανίζει το πιο δυναμικό αποτέλεσμα, με τη δεκτικότητα και τη σχολαστικότητα να ακολουθούν. Περιοχές με περισσότερο δεκτικούς και χαμηλών τόνων κατοίκους είχαν την τάση να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Με δεδομένο ότι οι δεκτικοί άνθρωποι είναι συνήθως πιο συνεργατικοί και έχουν εμπιστοσύνη, η ψήφος τους κατά του Brexit μπορεί να αντανακλά μια στάση υπέρ της μετανάστευσης – ένα από τα επίμαχα θέματα του δημοψηφίσματος. Αντίθετα περιοχές με περισσότερο σχολαστικούς (πειθαρχημένους και προσεκτικούς) κατοίκους ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης. Η έρευνα έχει συνδέσει τη σχολαστικότητα με προτίμηση στη συμμόρφωση, την τάξη και άλλες συντηρητικές αξίες.


Η νευρικότητα και η εξωστρέφεια δεν προέβλεψαν εκλογική συμπεριφορά.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρέχει πληροφορίες για το πώς οι αποφάσεις στις εκλογές μπορούν να επηρεαστούν από βασικά στοιχεία της προσωπικότητας. Οι τοπικές διαφορές ως προς την ανοιχτή στάση προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό το πώς οι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Από τα πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητας η ανοιχτή στάση είναι με διαφορά ο ισχυρότερος δείκτης και η επίδραση συνεχίζεται όταν συνυπολογίζονται δημογραφικά δεδομένα όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η δημογραφική πυκνότητα.


Τα αποτελέσματα που καταγράφονται βασίζονται σε μεγάλο δείγμα, παρόλα αυτά όλες οι μεταβλητές μετρήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, που σημαίνει ότι δε μπορούν να πουν πολλά για την εξατομικευμένη διαδικασία απόφασης.


Επίσης, τα στοιχεία δεν πρέπει να ληφθούν σαν απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι του Brexit ή οι κάτοικοι του Maldon είναι στενόμυαλοι, συμβατικοί, χωρίς ανεκτικότητα. Οι ευρείες διαστάσεις των πέντε χαρακτηριστικών προσωπικότητας που αναφέρθηκαν συχνά περιγράφουν ένα μέρος μόνο του τι ισχύει. Για παράδειγμα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Tilburg έδειξε ότι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις στην ανοιχτή στάση κάποιες φορές δεν είναι και τόσο ανοιχτόμυαλοι. Παρόλο που ήταν περισσότερο ανεκτικοί απέναντι στις μειονότητες, οι άνθρωποι τόσο με υψηλά όσο και χαμηλά ποσοστά ανοιχτής στάσης ήταν εξίσου δυσανεκτικοί απέναντι σε ομάδες που απειλούσαν τις απόψεις τους για τον κόσμο. Αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει ότι απαιτούνται πιο εκλεπτυσμένες προσέγγισεις για να φωτίσουν τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στην προσωπικότητα και τις πολιτικές προτιμήσεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X