Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κοτζιάς: Οι Κινέζοι θεωρούν τη χώρα μας κράτος αδελφό
Κοτζιάς: Οι Κινέζοι θεωρούν τη χώρα μας κράτος αδελφό thumbnail

Κοτζιάς: Οι Κινέζοι θεωρούν τη χώρα μας κράτος αδελφό

Η Κίνα ανέπτυξε έναν μεγάλο πολιτισμό παράλληλα με τον ελληνικό και οι Κινέζοι αναγνωρίζουν την σημασία του δικού μας πολιτισμού, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και τονίζει τη σημασία της συνάντησης των δύο πολιτισμών, που επιδεικνύουν την θέληση για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.


Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο:


«Η Ελλάδα ακολουθεί μία πολύπλευρη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της πολιτικής είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας. Από την αρχή που γίναμε κυβέρνηση επιδιώκουμε και υλοποιούμε πολιτικές συνεργασίας στον πολιτισμό, στην οικονομία, όσον αφορά στα μορφωτικά και την ιστορική εμπειρία με έναν μεγάλο πολιτισμό, της Κίνας.


Οι Κινέζοι θεωρούν τη χώρα μας ως κράτος αδελφό διότι η Κίνα ήταν το κέντρο του πολιτισμού της Ασίας και η Ελλάδα το κέντρο του πολιτισμού της Ευρώπης. Να θυμήσω ότι οι μεγάλες φιλοσοφικές συζητήσεις του 600 – 400 πΧ που έθεσαν τα ερωτήματα τι είναι ο άνθρωπος, πού πάει και ποια είναι η σημασία της ζωής, τέθηκαν ταυτόχρονα και από τους Κομφουκιανούς, τους Ταοϊστές και τους Λεγκαλιστές στην Κίνα, όσο και από τους Έλληνες αρχαίους φιλοσόφους, Σωκράτη, Πλάτωνα κλπ. Υπάρχει μία μεγάλη σύμπτωση αναζήτησης και θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι όπως στην Αρχαία Ελλάδα ανακαλύφθηκε και πιστοποιήθηκε έμπρακτα το θέμα της Δημοκρατίας έτσι και η Κίνα είναι η πατρίδα του λειτουργώντος κράτους και της δημιουργίας της νέας γραφειοκρατίας – με την καλή της έννοια – των Μανδαρίνων. Να θυμίσω ότι από το 110 μΧ της Κίνας έχουν διαμορφωθεί σχολές παραγωγής δημόσιων υπαλλήλων οι οποίες από το 800 – 900 μΧ γίνανε και τριτοβάθμιες και αποτελούν και το υπόδειγμα της μοντέρνας σχολής, της ΕΝΑ.


Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο πολιτισμό που αναγνωρίζει τη σημασία του δικού μας. Έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου που αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η χώρα μας στην ΕΕ. Χάρη στη στάση που έχουμε κρατήσει στην ΕΕ η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως τον πιο κοντινό και τον πιο φιλικό παράγοντα εντός της ΕΕ. Πάμε λοιπόν με τις φτερούγες μας ανοιχτές να συναντηθούν οι δύο πολιτισμοί, με διαφορετικό μέγεθος και ικανότητα σήμερα αλλά με εξίσου μεγάλη θέληση να αναπτύξουν τη σχέση τους».


 


Πηγή: amna.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X