Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Αλκοολισμός: Πώς και πότε να μιλήσεις στο παιδί για το ποτό
Αλκοολισμός: Πώς και πότε να μιλήσεις στο παιδί για το ποτό  thumbnail

Αλκοολισμός: Πώς και πότε να μιλήσεις στο παιδί για το ποτό

Το πρώτο που θα σημειωθεί είναι ότι η χρήση αλκοόλ έχει ταυτιστεί σαν δραστηριότητα με την ενήλικη ζωή. Ως εκ τούτου, πολλοί έφηβοι που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ενήλικης και παιδικής ζωής κάνουν χρήση αλκοόλ προκειμένου να θεωρηθούν από τους υπόλοιπους ως ενήλικες.


Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 

Σε αυτή την κομβική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου, την εφηβεία, οι γονείς οφείλουν να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά τους γύρω από το αλκοόλ. Προσοχή όμως, είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση και όχι κατήχηση των παιδιών. Με την συζήτηση δίνεται η ευκαιρία στο γονιό να «γνωρίσει» το παιδί του, να αντιληφθεί τις αντοχές και τις αντιστάσεις του και συνάμα και τις επιρροές που δέχεται. Ταυτόχρονα του δίνεται η ευκαιρία να «ακουστούν» ουσιαστικά οι συμβουλές του.

Μια κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια κουβέντα είναι όταν παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση και βλέπει μια διαφήμιση, στην οποία αυτός που πίνει αλκοόλ δείχνει λαμπερός, ευτυχισμένος και αποδεκτός από τους φίλους του. 

Σε πρώτο επίπεδο οι γονείς θα ακούσουν τις απόψεις των παιδιών τους για το αλκοόλ. Τι γνωρίζουν, τι πιστεύουν, τι θεωρούν «μύθους» σχετικά με την χρήση αλκοόλ. Μην βιαστείτε να καταρρίψετε αυτά που θα ακούσετε από τα παιδιά σας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε κουβέντα με το παιδί συμβουλευτείτε έναν γιατρό και στη συνέχεια στην κουβέντα που θα κάνετε μιλήστε στο παιδί με δεδομένα και όχι μόνο με την ανησυχία σας.

Στη συνέχεια εξηγήστε του τις αρνητικές συνέπειες από την χρήση αλκοόλ. Κάντε σαφές ότι η χρήση επηρεάζει την συναισθηματική του κατάσταση και κατά συνέπεια την αυτοεικόνα του, τον αυτοσεβασμό του και τις αντιστάσεις του. Κατά συνέπεια η χρήση αλκοόλ και το πώς αυτό επιδρά στον οργανισμό του παιδιού μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Μια σημαντική παράμετρος είναι η πιθανή πίεση που θα δεχθούν τα παιδιά από τους συνομηλίκους τους για την χρήση αλκοόλ. Οι φίλοι των παιδιών είναι –ιδίως στην περίοδο της εφηβείας- το ίδιο «σημαντικοί» όπως οι γονείς. Δεν θα ήταν φρόνιμο να υποτιμήσετε τους φίλους των παιδιών αλλά αντίθετα να επικεντρωθείτε στα δικά του θετικά γνωρίσματα. Τονώστε τα δικά του θετικά σημεία και εκφράστε τις δικές σας προσδοκίες για το παιδί σε σχέση με την χρήση αλκοόλ. Είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται πιο πολύ το παιδί σας από ό,τι πιστεύετε.

Σε όλες τις περιπτώσεις ξεκαθαρίστε ότι η χρήση αλκοόλ για άτομα κάτω των 18 ετών είναι παράνομη. Επίσης, σε ήρεμο και χαλαρό κλίμα κάντε ξακάθαρα τα όρια και τους κανόνες της οικογένειας σας.

Θυμηθείτε ότι αυτή την σημαντική κουβέντα δεν είναι ανάγκη να την κάνετε μια φορά. Καθοδηγηθείτε από τις ανάγκες του παιδιού σας για κουβέντα και περάστε όμορφα τα μηνύματα σας.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλέσετε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X