Ιμάμ με κρέμα από φέτα!

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<p><strong>Για το ιμάμ</strong></p>
<ul>
<li>6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες</li>
<li>300 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ</li>
<li>1 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ψιλά καρέ</li>
<li>3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες</li>
<li>1 φύλλο δάφνης</li>
<li>1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο</li>
<li>2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα</li>
<li>150 ml ελαιόλαδο</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
<li>ελαιόλαδο για το τηγάνισμα</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για την κρέμα φέτας</strong></p>
<ul>
<li>150 ml φρέσκο γάλα</li>
<li>100 ml κρέμα γάλακτος</li>
<li>600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> 3 ώρες</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 25΄</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 1½ – 2 ώρες</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="bittersweet simple_rhomb">Διαδικασία</span> <strong>Κρέμα φέτας:</strong> Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.</p>
<p> </p>
<p><strong>Ιμάμ:</strong> Παράλληλα, κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες. Κόβουμε ένα λεπτό καπάκι κατά μήκος κάθε μελιτζάνας και το πετάμε. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα των μελιτζανών χιαστί. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με τη σάρκα στραμμένη προς τα πάνω και τις αλατίζουμε γενναιόδωρα. Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις στύβουμε με το χέρι μας ώστε να απομακρύνουμε τα υγρά που τράβηξε το αλάτι. Τις ξεπλένουμε και μετά τις στύβουμε ξανά και τις σκουπίζουμε, πιέζοντάς τες καλά, με χαρτί.</p>
<p> </p>
<p>Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αφαιρούμε τη δάφνη.</p>
<p> </p>
<p>Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (2 – 3 εκ. από τον πάτο του) σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις), βάζοντάς τες με τη σάρκα προς τα κάτω, για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να μισομαλακώσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τακτοποιούμε σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς.</p>
<p> </p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.</p>
<p> </p>
<p>Σκορπίζουμε το δυόσμο πάνω στις μελιτζάνες και καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τη σάλτσα ντομάτας. Δεν γεμίζουμε δηλαδή κάθε μελιτζάνα, πιέζοντάς τη να γίνει σαν βαρκούλα-υποδοχέας, με λίγη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 1½ – 2 ώρες ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 1 ώρα το ιμάμ να κρυώσει.</p>
<p> </p>
<p><strong>Σερβίρισμα:</strong> Βγάζουμε μία-μία τις μελιτζάνες από το ταψί με τρυπητή κουτάλα με όση σάλτσα έχουν πάνω τους. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο πάνω στην κουτάλα από τα πολλά λάδια και τις σερβίρουμε στα πιάτα. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγη από τη σάλτσα του ταψιού. Την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο, για να τη σερβίρουμε την επομένη ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι.</p>
<p> </p>
<p>Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε μικρές μπάλες από κρέμα φέτας και τις βάζουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Στο ποτήρι μας</span></span> Πικάντικα αλλά όχι πολύ τανικά, ερυθρά κρασιά, μεσαίας παλαίωσης, όπως Αγιωργίτικα, Γουμένισσες, Βλάχικα και Merlot.</p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα