Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυστρία: Ακύρωσε τις προεδρικές Εκλογές το Ανώτατο Δικαστήριο
Αυστρία: Ακύρωσε τις προεδρικές Εκλογές το Ανώτατο Δικαστήριο  thumbnail

Αυστρία: Ακύρωσε τις προεδρικές Εκλογές το Ανώτατο Δικαστήριο

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αυστρίας να ακυρώσει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου και την εκλογή του αρχηγού των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. 

Αν και δεν υπάρχει ένδειξη για νοθεία εντούτοις το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξαν παρατυπίες μετά από προσφυγή του υποψήφιου του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ήρθε δεύτερος. 

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχε αναδειχθεί νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης –το οποίο εδώ και ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30%– είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, στο μεν πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του, σε όλο το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, ωστόσο σε αυτή την ίδια την προσφυγή του, δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά-καταγγελία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να επισημαίνει τώρα στην απόφασή του την μη ύπαρξη οποιασδήποτε περίπτωσης νοθείας.

Επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, το Κόμμα των Ελευθέρων ζητούσε ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, κάτι που είχε προβληθεί τότε στον διεθνή Τύπο με σχόλια, όπως, "οι 30.863 ψήφοι που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας", από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος, προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο.

Επισήμως δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών αλλά ο αρχηγός των Πρασίνων εξήγησε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. 

Την ίδια στιγμή η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας εκφράζει τον σεβασμό στην απόφαση της Δικαιοσύνης στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία μπορεί να εκλέξει για πρώτη φορά πρόεδρο στην Αυστρία. 

Ο απερχόμενος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα "σημαντική γιατί η Δημοκρατία πέρασε με επιτυχία μία δοκιμασία" και έκανε αναφορά στις προηγούμενες "επώδυνες ημέρες και εβδομάδες που όμως τελείωσαν με μία ξεκάθαρη αποσαφήνιση της κατάστασης".

Οπως σημείωσε, υπήρξαν λάθη και έγινε αυτό που έπρεπε, δηλαδή να καταδειχθούν τα λάθη και ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξουν τοποθετήσεις που να αμφισβητούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ ο προεκλογικός αγώνας για την επανάληψη των εκλογών, θα πρέπει, κατά την άποψή του, να διεξαχθεί ιδιαίτερα προσεκτικά και στο τέλος να υπάρχει ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα για την εκλογή του προέδρου.

Σε μία Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ακεραιότητα μίας εκλογικής αναμέτρησης, ανέφερε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν ανάγεται στην διαπίστωση νοθείας αλλά σε τυπικά λάθη, ούτε αμφισβητείται η συνταγματικότητα της επιστολικής ψήφου, ούτε καθίστανται υπεύθυνοι για τις παρατυπίες, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων.

Η απόφαση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για συναισθηματισμούς και ο ίδιος επιθυμεί μία γρήγορη εφαρμογή της για την επανάληψη των εκλογών, στις οποίες καλεί όλους να κάνουν χρήση του εκλογικού δικαιώματός τους, ακόμη και αν υπάρχει η κάποια σχετική κόπωση, ανέφερε ο καγκελάριος Κερν, ο οποίος, σχολιάζοντας απόψεις πως η επανάληψη των εκλογών θα επιτείνει τον διχασμό της κοινωνίας, τόνισε πως "οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα συνιστούσε πιθανώς ένα μεγαλύτερο πρόβλημα".

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, τόνισε πως με αυτή αποδεικνύεται ότι στην Αυστρία λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, αποσαφηνίζεται πως δεν υπήρξε καμία περίπτωση νοθείας και επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, ενώ ο ίδιος ζήτησε στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα να τηρηθούν επακριβώς οι κανόνες του παιχνιδιού και να υπάρξει ενημέρωση και κατάρτιση των εκλογικών αντιπροσώπων για την εκλογική διαδικασία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή, καθώς, όπως είπε, η εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας, δήλωσε η Εύα Γλαβίσνιγκ, η αρχηγός των Πράσινων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, επισήμανε πως η απόφαση πρέπει να είναι σεβαστή, έστω και εάν σε αυτή η κατηγορία που διατυπώνεται δεν είναι εκλογική απάτη αλλά "τσαπατσουλιά". 

Μάλιστα ο Χόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, απηύθυνε έκκληση για προσέλευση στις κάλπες και για εκ νέου "σωστή επιλογή".

Χαρακτηριστική ήταν η στάση που κράτησε απέναντι στην ανακοίνωση της απόφασης του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος σημείωσε: "Είδα τις ειδήσεις. Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο. Πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου".

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανακοινώθηκε προφορικά, με ανάγνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βιέννη, από τον πρόεδρό του, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος αναφέροντας την αιτιολόγησή της, τόνισε πως οι εκλογές αποτελούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους. 

Επίσης διαβεβαίωσε πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος της είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

Μία επανάληψη εκλογών στην ιστορία της Αυστρίας υπήρξε μόνο σε δύο περιπτώσεις, στις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, όταν είχε κριθεί απαραίτητη η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες. 

Η απόφαση αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, διότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Με την αποδοχή από το Συνταγματικό Δικαστήριο, της προσφυγής της αυστριακής Ακροδεξιάς κατά του εκλογικού αποτελέσματος, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν πλέον προσωρινά ως συλλογικό όργανο – με την ολοκλήρωση της δεύτερης εξαετούς θητείας του απερχόμενου ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στις 8 Ιουλίου – η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της.

Ενας εκ των δύο αντιπροέδρων της Βουλής εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο υπαρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X