Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο-τι στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση
Σε διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο-τι στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση thumbnail

Σε διαβούλευση η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο-τι στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση

Προσκλητήριο στήριξης από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης απηύθυνε η κυβέρνηση με την δημοσιοποίηση της πρότασής της για τον νέο εκλογικό νόμο, επικαλούμενη την εμβάθυνση της δημοκρατίας και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.


Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κινείται στους άξονες της αναλογικότερης εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή, τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ψήφο από τα 17 χρόνια και τη διατήρηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.


Οι 200 ψήφοι και η άμεση εφαρμογή


Στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι, με τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο εκλογικό σύστημα, να προσελκύσει τη θετική ψήφο των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις αμέσως προσεχείς εκλογές, ενώ ήδη οι ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι αιχμηρές.


Χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές για την άμεση ανατροπή του.


Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα με στόχο την αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας του κοινοβουλίου.


Το στίγμα της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι «η πρόταση που καταθέτουμε (σ.σ. για το εκλογικό σύστημα), αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος» καλώντας «τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».


Τι φέρνει η κυβερνητική πρόταση


Η καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής για το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου χωρίς διακριτική μεταχείριση των μεγαλύτερων και δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων έναντι των μικρότερων κρίνεται από την κυβέρνηση επιτακτική με στόχο την αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας του Κοινοβουλίου και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό.


Έτσι, καταργείται το «μπόνους» των 50 εδρών και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπο ώστε το σύνολο των 300 εδρών του Κοινοβουλίου να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή βάσει των ψήφων που λαμβάνουν.


Πού πάνε οι αδιάθετες έδρες


Ορίζεται ότι τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.


Ψήφος στα 17


Επίσης, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος.


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων.


Κατά την κυβέρνηση, η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής.


Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.


Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα είναι ανοιχτές σε βελτιώσεις, ενώ προτάσεις θα κατατεθούν και ηλεκτρονικά μέσω του opengov.gr όπου έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, ώρα 20.00.


"Δεν είναι απίθανο να υπάρξουν 200 ψήφοι για τον νέο εκλογικό νόμο. Οι πιθανότητες έτσι όπως εμφανίζεται τώρα το σκηνικό είναι 50-50%" είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.


"Οι εκλογικοί νόμοι για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ αποτέλεσαν τον άσσο στο μανίκι που κάθε φορά πριν από τις εκλογές και ανάλογα με τη δημοσκοπική τους δύναμη το χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν. Εμείς επιλέγουμε σε ένα ουδέτερο πολιτικά χρόνο να καταθέσουμε αυτό το εκλογικό σύστημα και ευελπιστούμε να το χωνέψει η ελληνική πολιτική ζωή" τόνισε.


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον υιοθετηθεί εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: "Προγραμματική σύγκλιση με την ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό το γνωρίζουν όλοι".Η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι τάχθηκαν κατά της πρότασης, η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται θετική στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση πέντε σημείων του ΠΑΣΟΚ από την Φώφη Γεννηματά.


Εξαιρετικά σημαντική είναι η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα τη θέση του.


Πληροφορίες αναφέρουν πως προτίθεται να ψηφίσει τα άρθρα για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.


Πάντως, ο Περισσός επιφυλάσσεται για την τελική μορφή που θα πάρει η απόφαση της κυβέρνησης, ενώ επιμένει και στην κατάργηση του ορίου του 3%.


Να σημειωθεί ότι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 ψήφοι.Ν.Δ.: Εκλογικός νόμος-οπερέτα


«Ο εκλογικός νόμος – οπερέτα όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας», λένε στη ΝΔ. Σημειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση και στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες και ουσιαστικές που να φέρνουν αποτελέσματα, ενώ η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών.


Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας.


«Είναι μια λανθασμένη επιλογή, αυτή τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία. Στις δύσκολες αυτές ώρες, χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας. Η προσφυγή της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική, μοιάζει με πολιτική σωσιβίου», συμπληρώνουν.


Προσθέτουν ότι η απλή αναλογική εξυπηρετεί τρεις στόχους της κυβέρνησης:


«Πρώτον, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.


Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.


Τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση. Ο,τιδήποτε άλλο, βάζει τη χώρα σε μια δύνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες».


Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, η απλή αναλογική θα σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δυο πρώτα κόμματα. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.


«Ωστόσο, τόσο εμείς ως Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία -μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα- η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου 2015 και 26 Ιουνίου 2016) δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Αξίζει να τονιστεί, ότι στην περίπτωση εκείνη που τα δυο πρώτα κόμματα σχημάτιζαν κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό η Χρυσή Αυγή να ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και με αυτήν τη θέση προχωράμε στο δημόσιο διάλογο. Από εκεί και πέρα, βέβαιοι για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων. Όλα αυτά θα φανούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκεί θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την κυβέρνηση», υπογραμμίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να πάμε μπροστά πάμε ακόμα πιο πίσω και την ώρα που έχουμε αυτήν την οικονομική κρίση έρχεται ένας εκλογικός νόμος που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται απλά και μόνο να δυσκολέψει τη ζωή της ΝΔ, τίποτα άλλο, διότι αν τον ενδιέφερε η απλή αναλογική δεν θα είχε πάθει πολιτικό Αλτσχάιμερ και θα το είχε θυμηθεί πέρσι τον Σεπτέμβριο, πριν από τις εκλογές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «το φέρνουν τώρα γιατί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους ότι θα γίνουν εκλογές ανά πάσα στιγμή».


Ερωτηθείς για τις μειώσεις στις συντάξεις απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα ψέματα τα έχει πει μετά τις εκλογές όχι πριν, προσπαθεί να βαπτίσει το κρέας ψάρι» και πρόσθεσε ότι «εμείς διορθώνοντας και τα λάθη τα δικά μας, προσπαθήσαμε από το 2012 μέχρι το 2014 με δύσκολες πολιτικές να φέρουμε τα πράγματα σε μία σειρά και την ώρα που φαινόταν κάποιο φως στο τούνελ ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι».


«Πρέπει να γίνει μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη, στην παιδεία για να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα αυτή αλλάζει και με αυτόν τον τρόπο θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να πάρει μπροστά η οικονομία, δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.Γεννηματά: Δεν συγκεντρώνει συναίνεση η κυβερνητική πρόταση


Με 3 «ναι» και ένα «όχι», απάντησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στην πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας 5 σημεία τα οποία θα καταθέσει σύντομα ως νομοθετική βελτίωση.


1) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών.


2) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.


3) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών


4) Ψήφο στα 17


5) Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.


Η Φώφη Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς δεν έχει την ευρύτερη αποδοχή. Παράλληλα, επιτίθεται στη ΝΔ ζητώντας της να μην επιμείνει στην διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που είναι «ληστρικό και εκτός τόπου και χρόνου» όπως σημειώνει.


«Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α» σημείωσε επίσης η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Το Ποτάμι: Θεσμικό έγκλημα


«Θεσμικό έγκλημα» χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο το Ποτάμι. Σε ανακοίνωσή του σχολιάζει:


«Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο.


Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.


Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές.»


Ένωση Κεντρώων: «Ναι» στον εκλογικό νόμο


Θετική στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο είναι η Ενωση Κεντρώων.


«Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:


«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».


«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».


Απαντώντας σε αυτούς που εμφανίζουν το κόμμα του ως «ουρά του κ. Τσίπρα», συνιστά «να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός» σημειώνει, ενώ τονίζει ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».
Πηγή: real.gr, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X