Αρχική / More / Life stories / Κυριάκος Μαμιδάκης: Η ζωή του, η φιλία με το Μητσοτάκη και γιατί κατέληξε στην αυτοκτονία
Κυριάκος Μαμιδάκης: Η ζωή του, η φιλία με το Μητσοτάκη και γιατί κατέληξε στην αυτοκτονία  thumbnail

Κυριάκος Μαμιδάκης: Η ζωή του, η φιλία με το Μητσοτάκη και γιατί κατέληξε στην αυτοκτονία

Στα 84 του χρόνια, ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν άντεξε την πτώχευση της Jet Oil και τα όσα άκουγε τις τελευταίες ημέρες, βάζοντας τέλος στη ζωή του. Η είδηση για την αυτοκτονία του στη βίλα του στον Διόνυσο Αττικής όπως ήταν αναμενόμενο, σόκαρε το κοινό. Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικονόμος του σπιτιού, ο οποίος εν συνεχεία ειδοποίησε τους συγγενείς. Δίπλα του βρέθηκε ένα περίστροφο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φέρει ένα και μοναδικό τραύμα, το θανάσιμο. Σύμφωνα με την ασφάλεια Αττικής, αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου του για να επιβεβαιώσει ότι λειτουργεί και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του όπου και αυτοπυρπολήθηκε στον αριστερό κρόταφο. Σημείωμα δεν βρέθηκε, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, είχε επάνω του έναν στυλό και χαρτί, ενώ λίγα πριν αυτοπυροβοληθεί φαίνεται πως είχε μιλήσει με τον αδελφό του. Οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως η αυτοκτονία του σχετίζεται με τις αρνητικές εξελίξεις στην Μamidoil Jetoil. Η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω προβλημάτων ρευστότητας και υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο ύψους 314 εκατ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, κρατούσε χαμηλό προφίλ όμως ήταν η "ψυχή" της JETOIL. Γνήσιος Κρητικός, γεννήθηκε στην Ανωσκελή Κισσάμου το 1932 από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη. Μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό το οποίο το χειμώνα ερημώνει και δεν ξεπερνά τους δεκαπέντε κατοίκους, γεγονός που όμως δεν πτόησε την οικογένεια Μαμιδάκη να ξεκινήσει από εκεί τη δυναστεία τους. Είχε άλλα έξι αδέρφια τα οποία τόσα χρόνια είχαν στις πλάτες τους τις επιχειρήσεις της οικογένειας, τους Κυριάκο, Νίκο, Μανόλη, Κατερίνα,  Ερασμία, Ελευθερία και  Γιώργο. Ο πρόγονός του, Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά μετά την Κατοχή, όταν ο θείος του Κυριάκου και των άλλων έξι αδελφών του, Γιάννης, εκμεταλλευόμενος την πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ, κινήθηκε έξυπνα προς την Σοβιετική Ένωση  επιτυγχάνοντας αποκλειστική συνεργασία για τα ρώσικα πετρέλαια μέχρι το 1981.


Ο Κυριάκος Μαμιδάκης περνάει τα παιδικά του χρόνια στο μικρό χωριό, όμως έρχεται να σπουδάσει στην Αθήνα. Αποφοιτά το 1951 από την Εμπορική Σχολή και στη συνέχεια παρακολούθησε δια αλληλογραφίας κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Στην εταιρεία του θείου του, μπαίνει ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του. Αποκτά την κατάλληλη εμπειρία και το 1968, ημερομήνια σταθμός για την οικογένεια, ιδρύει μαζί με τα αδέρφια του, Γιώργο και Νίκο, τη JETOIL.Σιγά σιγά, η δυναστεία τους επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηρίοτητες, όπως τη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού. Όλα τα αδέρφια να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, όμως τις κρίσιμες αποφάσεις παίρνει ο Κυριάκος μιας και βρίσκεται στο τιμόνι μαζί με τον αδερφό του το Νίκο. Σύμφωνα μάλιστα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της JETOIL, ήταν πρόεδρος των εταιρειών του Ομίλου Αφών Μαμιδάκη, αλλά και άλλων εταιριών του Ομίλου, όπως η ΕΡΜΗΣ ΑΕ (τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ (εταιρία παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού). Από το 1996 ξεκινά η ενασχόληση της οικογένειας με τα ξενοδοχειακά, αποκτώντας το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο. Ακολουθούν και ξενοδοχεία εκτός Κρήτης, στη Ρόδο. Τα προβλήματα για την εταιρεία είχαν αρχίσει παρόλα αυτά ήδη λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2008 με τα κέρδη να γίνονται ζημίες. Οι μεγαλύτερες απώλειες αρχίζουν να φαίνονται ήδη από τον περσινό χρόνο όταν η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Προσπαθούν να κρατήσουν το δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα και τα νησία αλλά τα προβλήματα κορυφώθηκαν στο τέλος τους περασμένου χρόνου. 


Το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας) του πολυτελέστατου "Life Gallery" στην Εκάλη ήταν ένα άλλο χτύπημα για την οικογένεια. Ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002. Η ανακαίνιση κόστισε 14 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από την πολυτέλεια, είχε διακοσμηθεί με έργα τέχνης- περίφημη ήταν η αίθουσα με τα γλυπτά και τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Τέτοια ήταν η τόλμη του Κυριάκου Μαμιδάκη που έφτασε μέχρι το Ευρωπαίκό Δικαστήριοόταν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων όπου και δικαιώθηκε. Υλοποίησε πολλά καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, όμως το όνειρο που είχε για πάνω από 40 χρόνια να δημιουργήσει έναν αποθηκευτικό χώρο καυσίμων στην Σούδα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Για την συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα είχε κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με πληροφορίες του economy365, τον κατηγόρησαν ότι είχε χρησιμοποιήσει τη στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να εκδώσει τις άδειες για το έργο.


Ο ίδιος αλλά και όλη η οικογένεια δεν έκρυψε ποτέ την φιλία που τους δένει με την οικογένεια η οποία ξεκινά ήδη από το ξεκίνημα της επιχειρηματικής ανέλιξης. Άλλωστε, και οι δύο κατάγωνται από τα Χανιά και σύμφωνα με τα parapolitika, συνδέονται και μέσω μακρινής συγγένειας. Μάλιστα ο επιχειρηματίας, είχε υποστηρίξει το πολιτικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία συμμετέχοντας ανοιχτά  και στην οικονομική επιτροπή της.Τα επτά αδέρφια έχουν αποκτήσει συνολικά δέκα εφτά παιδιά, είκοσι τέσσερα εγγόνια και δισέγγονα, ενώ κάτω από την ευρύτερη οικογενειακή "ομπρέλα" περιλαμβάνονται συνολικά εξήντα άτομα. Όλοι έχουν υιοθετήσει ένα χαμηλο προφίλ και χαρακτηριστικό είναι ότι για τους περισσότερους δεν υπάρχει ούτε φωτογραφία στο διαδίκτυο. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X