Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Oι δοκιμασίες μιας σχέσης που επηρεάζουν και το σεξ
Oι δοκιμασίες μιας σχέσης που επηρεάζουν και το σεξ  thumbnail

Oι δοκιμασίες μιας σχέσης που επηρεάζουν και το σεξ

Οταν αρχίζει μία σχέση, δύο άνθρωποι που διαφέρουν λίγο ή πολύ μεταξύ τους επιδιώκουν να συμπορευτούν, αλλά είναι πολλές οι δοκιμασίες που καλούνται να περάσουν – και αυτές επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή.


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


 

1η φάση: Το ζευγάρι αρχίζει να βγαίνει. Πιθανές διαφορές: πού διασκεδάζουν, πόσο συχνά βρίσκονται κ.λπ. Οι διαφορές σε αυτή τη φάση είναι ήσσονος σημασίας διότι υπάρχει έντονη σεξουαλική σχέση που τις καλύπτει. 

2η φάση: Συγκατοίκηση. Πιθανές διαφορές: πώς θέλει ο καθένας να ορίζει ή να φροντίζει τον χώρο του, πώς μοιράζονται οι ευθύνες του σπιτιού κ.λπ. Η διάθεση παράβλεψης των διαφορών μειώνεται. Αυξάνεται η εξοικείωση, μειώνεται το ερωτικό πάθος και αναδεικνύεται η δυσαρμονία στα επίπεδα της ερωτικής επιθυμίας (ο ένας θέλει περισσότερο σεξ). 

3η φάση: Γάμος. Πιθανές διαφορές: πώς θα διαχειριστούν την ευρύτερη οικογένεια, πόσο συχνά θα τους βλέπουν κ.λπ. Οι ενδεχόμενες προστριβές στα θέματα αυτά μπορεί να φέρουν σεξουαλική απόσταση. Το ζευγάρι αρχίζει να επιδιώκει ένα μωρό, αρχίζουν οι επαφές με στόχο τη σύλληψη αντί για την ευχαρίστηση και την έκφραση αγάπης. Το σεξ συχνά γίνεται μονότονο και διεκπεραιωτικό.


4η φάση: Γέννηση παιδιού. Πιθανές διαφορές: πώς θα το μεγαλώσουν, πόσο χρόνο θα ασχολούνται με αυτό κ.λπ. Οι δυσκολίες στη διαχείριση αυτών και προηγούμενων διαφορών συχνά οδηγούν σε συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και αίσθημα αδιεξόδου. Αυτά σε συνδυασμό με την κόπωση από τις πολλαπλές υποχρεώσεις εντείνουν τις σεξουαλικές διαφορές. Λιγότερες επαφές και ένταση της δυσαρμονίας στα επίπεδα της ερωτικής επιθυμίας (ο ένας αποφεύγει το σεξ, ο άλλος το ζητά ολοένα πιο έντονα). 

5η φάση: Μεγάλωμα και απομάκρυνση των παιδιών, συνταξιοδότηση. Πιθανές διαφορές: πώς θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους, τι ασχολίες θα έχουν κ.λπ. Επιπλέον, πώς θα ξαναβρεθούν σεξουαλικά.


Οι διαφορές στο ζευγάρι είναι αναπόφευκτες. Εκείνοι που τις αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης του εαυτού, της σχέσης και της σεξουαλικής ζωής, τις μετατρέπουν σε εφόδια. Εκείνοι που τις αντιλαμβάνονται ανταγωνιστικά ή ως ένδειξη προσωπικής αποτυχίας και απειλής, βιώνουν έντονη δυσαρέσκεια και σεξουαλική απομάκρυνση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X