Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ποιος φέρεται να είναι ο αχυράνθρωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου
Ποιος φέρεται να είναι ο αχυράνθρωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου  thumbnail

Ποιος φέρεται να είναι ο αχυράνθρωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, ο οποίος δανειοδοτήκε με 700 εκατομμύρια από τη Marfin-Λαϊκή τράπεζα χωρίς εγγυήσεις, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς της Κύπρου, αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου. Τα στοιχεία φαίνεται πως προέκυψαν κατά τη διάρκεια έρευνας για την υπόθεση του χρηματισμού του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, από την εταιρεία FOCUS MARITIME του Ζολώτα. Παρ' ότι η υπόθεση αυτή αποτελούσε, κατόπιν συμφωνίας ελληνικών και κυπριακών εισαγγελικών αρχών, κομμάτι της κυπριακής δικογραφίας, η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η πειθαρχική της δίωξη, τα συμπεριέλαβε στην δικογραφία του Βγενόπουλου που αρχειοθέτησε, πράγμα που σύμφωνα με τους Κύπριους θεωρείται μεθοδευμένο και προκλητικό.


Το ιστορικό της υπόθεσης 


Τον Απρίλιο του 2007 ο Χριστοδούλου αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και λίγο αργότερα έλαβε 1.000.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας Christodoulou Consultants της κόρης του. Κατά την έρευνα προέκυψε πως το επιχείρημα του Χριστοδούλου ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Μιχάλη Ζολώτα και το 1 εκατομμύριο ήταν προκαταβολική αμοιβή 10 ετών, δεν είχε καμμία βάση αληθείας. Έτσι η Εισαγγελία της Κύπρου άρχισε να ερευνά πληροφορίες πως ο Ζολώτας ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου και πως ο Ζολώτας  είχε στην πραγματικότητα χρηματίσει τον Χριστοδούλου για να μπορέσει να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα όταν διατέθηκαν προς πώληση μετοχές της μετόχου HSBC. 


Όπως προέκυψε από την έρευνα που καταγράφεται σε έκθεση των ανακριτικών αρχών της Κύπρου, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ως Κεντρικός Τραπεζίτης ενέκρινε την αγορά ποσοστού από εταιρείες που σχετίζονταν με το Βγενόπουλο αν και υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, το 2006, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπήρχαν καταγγελίες πως η Marfin Financial Group (MFG) συμφερόντων Βγενόπουλου (μετέπειτα MIG), ήρθε σε συννενόηση με το Tosca Fund το οποίο ήταν μέτοχος της MFG για της εξαγορά του 21,16% της Λαϊκής Τράπεζας, ο Χριστοδούλου αντί να κάνει σχετική έρευνα για την σοβαρή καταγγελία, προσποιήθηκε πως έκανε την έρευνα η οποία δεν απέδωσε, και έδωσε την άδεια για την αγορά των μετοχών. Φαίνεται επίσης πως φρόντισε να παρακάμψει και άλλη διαδικασία υπέρ του Βγενόπουλου. Όταν ανακοινώθηκε πως η Dubai Financiall, απέκτησε το 31,5% του Ομίλου του Βγενόπουλου, δεν έκανε καμμία έρευνα για το fund του Ντουμπάι το οποίο συνδεόταν με κάποιες off shore εταιρείες, αλλά έδωσε άδεια να αγοραστούν μετοχές ενώ οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας είχαν σε εξέλιξη την έρευνα.


Οι κυπριακές αρχές θεωρούν πως έχουν δέσει, πως ουσιαστικά ο Ζολώτας, δανειοδοτήθηκε από τον Βγενόπουλο με 700 εκατομμύρια και χρησιμοποιήθηκε ως όχημά του.


Οι άγνωστοι μεταξύ τους Βγενόπουλος και Ζολώτας που είχαν κοινές εταιρείες


Όταν διέρρευσαν τα στοιχεία για έρευνα των σχέσεων του Ζολώτα με τον Βγενόπουλο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος με ανακοίνωσή του μίλησε για συκοφαντίες και διαβεβαίωσε πως δεν γνώριζε τον Ζολώτα με τον οποίο η μοναδική σχέση όπως είπε, ήταν το κοινό ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό. Τοποθέτησε δε την επαφή τους το 2008, σε συνελεύσεις του Παναθηναικού. Από τα στοιχεία όμως που έχουν οι κυπριακές αρχές προκύπτουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο Ζολώτας εμφανίζεται μάλιστα σε κοινές εταιρείες με τον άγνωστό του Ανδρέα Βγενόπουλο.


Τα στοιχεία της κυπριακής έρευνας την οποία θέλησε να υποκαταστήσει η Εισαγγελέας Τσατάνη


1. Ο Χριστοδούλου τηλεφώνησε στο Βγενόπουλο όταν τον τσάκωσαν:


Στις 20 Ιουνίου 2013, η κυπριακή Εισαγγελία ανέκρινε τον γαμπρό του Χριστοδούλου, Ανδρέα Κιζουρίδη, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όταν ο Κιζουρίδης βγήκε από την Εισαγγελία, τηλεφώνησε στον πεθερό του Χριστόδουλο Χριστοδούλου και αυτός με τη σειρά του, όπως καταγράφεται από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες της Κύπρου, κάλεσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Δηλαδή δεν κάλεσε τον Ζολώτα με τον οποίο υπήρχε η χρηματική συναλλαγή, αλλά τον θεωρητικά άσχετο με την υπόθεση, αλλά και με τους δύο εμπλεκόμενους, Ανδρέα Βγενόπουλο. Σύμφωνα με την έκθεση των ανακριτικών αρχών τον Απρίλιο του 2015, αυτό «φανερώνει ότι στην πραγματικότητα ήταν με τον Βγενόπουλο και όχι με τον Ζολώτα που είχε δοσοληψίες σχετικά με το ένα εκατομμύριο». 


2. Ζολώτας και Βγενόπουλος μαζί στην IRF και σε off shore:


Στην έρευνα των κυπριακών αρχών συμπεριλαμβάνονται στοιχεία έρευνας της ελληνικής Επιτροπής Κεγαλαιαγοράς. Από την έκθεση με αριθμό πρωτοκόλου 4750 της ελληνικής Επιτροπής, την οποία αποστέλει η Αθηνά Δριστά και αφορά τον έλεγχο για ενδεχόμενη χειραγώγηση μετοχών από τη MIG, προκύπτει πως ο Βγενόπουλος όχι μόνο γνώριζε τον Ζολώτα, αλλά ήταν μέτοχοι της εταιρείας IRF, η οποία δανειοδοτήθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα με 270 εκατομμύρια, ενώ στην Επιτροπή Εγκρίσεων του δανείου συμμετείχε και ο ίδιος ο Βγενόπουλος παρ' ότι μέτοχός της.


Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο «Βγενόπουλος Ανδρέας, αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της MΙG κατείχε 5.479.167 μετοχές της ΙRF (4,39% επί του μετοχικού της κεφαλαίου στις 20.05.2008), ενώ το όνομα του, εμφανίζεται στα στοιχεία της εξωχώριας εταιρείας Zebra Holding Company με έδρα τα νησιά Marshall, η οποία κατείχε κατά την ίδια περίοδο 11.333.335 μετοχές (9,08% επί του μετοχικού κεφαλαίου της IRF 20.05.2008). Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια του 2007 ο κ. Βγενόπουλος διατελούσε μοναδικός Διευθυντής, Πρόεδρος, γραμματέας και ταμίας της εταιρείας Zebra και ασκούσε επίσης τον έλεγχο επί αυτής, (αρ. πρ. Ε.Κ. 1050/24.01.2012).


Ο Μιχάλης Ζολώτας κατείχε ονομαστικά 570.000 μετοχές και μέσω των εταιρειών: 


Callas Enterprises Co: 20,000 μετοχές


Eξωχώρια εταιρεία με έδρα την Λιβερία και αντικείμενο τις ναυτιλιακές εργασίες η οποία ιδρύθηκε στις 23.07.1999. Ως νόμιμος εκπρόσωπος εμφανίζεται ο κ. Ζολώτας Μιχάλης.


Tsofli Enterprises S.Α.: 20.000 μετοχές


Εξωχώρια εταιρεία με έδρα τα νησιά Marshall και αντικείμενο τις ναυτιλιακές εργασίες, η οποία ιδρύθηκε στις 13.06.2006. Ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Ζολώτας Μιχάλης. Η διεύθυνση επικοινωνίας (Ακτή Μιαούλη 83) και οι αριθμοί τηλεφώνου (210 4290130) και φαξ (210 4291108) είναι ίδια με της εταιρείας Callas Enterprises Co.»


Σε άλλη έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αριθμό πρωτοκόλου 4230, την οποία υπογράφει η Αθηνά Δριστά στις 7/4/2014, σύμφωνα με τους Κύπριους ανακριτές


«αποκαλύπτονται στοιχεία που δείχνουν σύνδεση του Μιχάλη Ζολώτα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως νομικά πρόσωπα  μέσω εταιρειών συμφερόντων τους (Zebra Holding Company, Μorstan Nominees Ltd, Pershing Nominees Limited).


Συγκεκριμένα η εταιρεία Pershing Nominees Limited στις 15/01/2007 κατείχε το 5.86% (3.333.334 μετοχές) της IRF και στις 06/03/2007 το 7.75% (4.407.336 μετοχές).


Στις 13/11/2012 μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Investment Bank of Greece (IBG) (σ.σ θυγατρική της Λαϊκής) διαπιστώθηκε ότι η Pershing Nominees Limited, κατά την χρονική περίοδο 15/01/2007 – 06/03/2007, μεταξύ άλλων, κρατούσε 550.000 μετοχές της IRF για λογαριασμό του Μιχάλη Ζολώτα.


Κατά την ίδια περίοδο ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατείχε προσωπικά στην IRF 9,64% (5.479.167 μετοχές) και μέσω της εξωχώριας εταιρείας Zebra Holding Company κατά την ίδια περίοδο 5.86% (3.333.334 μετοχές). 


3. Βγενόπουλος με Ζολώτα και σε ελληνική εταιρεία


Σύμφωνα πάντα με τις κυπριακές ανακριτικές αρχές, ο Βγενόπουλος συμμετέχει με τον Ζολώτα και σε ελληνική εταιρεία αν και υποτίθεται πως δεν τον γνωρίζει. Πρόκειται για την εταιρεία GIT. Σύμφωνα με την έκθεση


«Σε δημοσίευση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας ημερομηνίας 04/05/2007, στο τεύχος για τις ανώνυμες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ο Μιχάλης Ζολώτας και ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσιάζονται να συμμετέχουν στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Greek Information Technology Holdings A.E (GIT) από τις 29/09/2006 μέχρι τις 16/03/2007. Να σημειωθεί ότι, στο ίδιο πενταμελές Δ.Σ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονταν μεταξύ άλλων και η Αγγελική Φράγκου, Κυριάκος Μάγειρας και Ιωάννης Καρακαδάς, πρόσωπα που σχετίζονται τόσο με τον Ανδρέα Βγενόπουλο όσο και με τον Μιχάλη Ζολώτα.»


Πράγματι σε ΦΕΚ φαίνεται πως ο Βγενόπουλος υπήρξε στην GIT με τον Ζολώτα, ενώ στο ΔΣ της εταιρείας υπήρξαν και συνεργάτες του Βγενόπουλου αλλά και επιχειρηματίες που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζά του.


4. Πληρώθηκε γραφείο από τον Ζολώτα για δουλειές Βγενόπουλου


Η εταιρεία FOCUS του Ζολώτα, φαίνεται να καταβάλει 450.000 στο γραφείο των αδελφών Κυπριανίδη για διάφορες μελέτες. Όπως προκύπτει όμως από διάφορες καταθέσεις στην ανάκριση, το γραφείο Κυπριανίδη, είχε την εντύπωση πως πραγματοποιούσε μελέτες για λογαριασμό του Βγενόπουλου και όχι του Ζολώτα. Έχουν μάλιστα κατασχεθεί σχετικά mails, όπου φαίνεται πως για τις μελέτες αυτές, τα στοιχεία τιμολόγησης στην εταιρεία του Ζολώτα, δίνει ο ίδιος ο στενός συνεργάτης του Βγενόπουλου, Κυριάκος Μάγειρας.


5. Ο γαμπρός του Χριστοδούλου και η πρόσληψη από τον Βγενόπουλο


Στην έκθεση των ανακριτικών αρχών της Κύπρου, στοιχειοθετείται η στενή σχέση του Ανδρέα Βγενόπουλου με την οικογένεια του Χριστόδουλου Χριστοδούλου τον οποίο φέρεται να χρημάτισε ο Ζολώτας και συγκεκριμένα με τον γαμπρό του Ανδρέα Κιζουρίδη. Μόλις ο Βγενόπουλος με τα εταιρικά του σχήματα, μπήκε στην Λαϊκή Τράπεζα με τη συναίνεση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο Κιζουρίδης προσελήφθη ως υπεύθυνος επικοινωνίας της Τράπεζας και διευθυντής του γραφείου του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η πρόσληψη, με μισθό 9.000 ευρώ περίπου, έγινε κατά παράβαση των κανόνων προσλήψεων και με εντολή του ίδιου του Βγενόπουλου. Ο Κιζουρίδης φέρεται να έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο με αλληλλογραφία, αλλά στον εταιρικό του φάκελο δεν μπήκαν ποτέ τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως τηρούσε τις προυποθέσεις πρόσληψης. Ο Κιζουρίδης εγκατέλειψε την Τράπεζα μετά από καταγγελίες για παρενοχλήσεις που υπήρξαν εναντίον του.


Το σύνολο των στοιχείων που περιγράφει η έκθεση των ανακριτικών αρχών της Κύρπου, φαίνεται πως συνοδεύεται από έγγραφα, μαρτυρίες και περιεχόμενο mails και κατασχεμένων δίσκων υπολογιστών. Η υπόθεση είναι στο στάδιο των διώξεων. Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία παρενέβη η Εισαγγελέας Τσατάνη, βάζοντας την κυπριακή υπόθεση μαζί με την ελληνική των δανείων και αποφασίζοντας πως ο Βγενόπουλος είναι αθώος.


Πηγή: parapolitika.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X