Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Tι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον με κατάθλιψη
Tι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον με κατάθλιψη thumbnail

Tι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον με κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση η οποία πλέον μας αφορά όλους. Όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με άτομα που νοσούν και παλεύουν με τον «εφιάλτη». Στην οικογένεια, στο εργασιακό, στο φιλικό μας περιβάλλον.

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε και για τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε απέναντι στα άτομα αυτά; Πόσες φορές δε σταθήκαμε αμήχανα απέναντι σ’αυτόν/ή που νοσεί, χωρίς να ξέρουμε τι έχει ανάγκη να ακούσει από μας για να νοιώσει καλύτερα και τι μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα;

Έξι πράγματα λοιπόν που συνηθίζουμε να λέμε, μα κανείς καταθλιπτικός δε θέλει να ακούσει και τα οποία φαίνεται να μεγαλώνουν το χάσμα επικοινωνίας σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς ψυχικής υγείας


.1. «Ξέρω πως νιώθεις»
Το να μπορεί κάποιος να μπει στη θέση ενός άλλου και να νιώσει την συναισθηματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι μεγάλο προσόν, αρκεί να συμβαίνει όντως και να μην είναι απλά μια στερεότυπη ατάκα.
Ακόμα και αν έχετε περάσει ο ίδιος κατάθλιψη, αν ισχυριστείτε ότι γνωρίζετε την κατάσταση, εκτός του ότι κάνετε λάθος, αφού ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά, ακυρώνετε -εν αγνοία σας- τα αισθήματα του άλλου που είναι σημαντικότερα στην παρούσα φάση, από τη δική σας απόδειξη συμπόνιας. Μια φράση όπως «Δείχνεις να περνάς δύσκολα», αρκεί για να δηλώσετε πως αναγνωρίζετε το βάρος που βιώνει ο άλλος.

2. «Ξεπέρασέ το»
Μπορεί να έχετε στόχο να βοηθήσετε, αλλά ατάκες του τύπου «ξεπέρασε το» και «απλά πρέπει να σκέφτεσαι θετικά», καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.
Αυτό που δεν είναι αντιληπτό στους περισσότερους είναι ότι η κατάθλιψη αποδυναμώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και εστίασης του ατόμου ενώ είναι πολύ σημαντικό να μην υποτιμάται το καθεστώς στο οποίο έχει περιέλθει.

3. «Χαμογέλασε λίγο»
Και τέτοιες προτροπές πολύ πιθανόν να κάνουν τον πάσχοντα να αισθανθεί ακόμα χειρότερα. Ούτε χρειάζονται επιτηδευμένες κινήσεις προκειμένου να κάνουμε το άτομο να αισθανθεί πιο χαρούμενο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως και μόνο η παρουσία σας είναι αρκετή για να δηλώσετε το ουσιαστικό ενδιαφέρον σας.

4. «Πρέπει να φανείς δυνατός για τα παιδιά σου»
Όταν το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη έχει οικογένεια και παιδιά να φροντίσει, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους. Οποιοδήποτε σχόλιο ή διάθεση για βοήθεια μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά και να νιώσει το άτομο ότι δεν είναι ικανός και επαρκής γονιός, ακόμα και αν αντιλαμβάνεται με τη λογική του ότι εσείς απλά θέλετε να βοηθήσετε.

5. «Είναι όλα στο κεφάλι σου»
Το να πείσει κανείς έναν καταθλιπτικό, ότι όλα όσα τον βασανίζουν είναι θέμα οπτικής είναι σα να προσπαθείς να πείσεις ένα θηλαστικό να πετάξει.
Η κατάθλιψη, περιορίζει το πεδίο των επιλογών και εναλλακτικών ενός ατόμου και αυτό είναι που του κάνει το μεγαλύτερο κακό. Όσο ανοίγει το πεδίο, τόσο καλύτερα θα νιώθει ο πάσχων, μέχρι τελικά να ξεπεράσει την κατάστασή. Και να θυμόσαστε πως το άτομο αντιμετωπίζει καλύτερα τις φοβίες του με δραστηριότητες που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με αυτές, για να μάθει να τις αντιμετωπίζει, παρά με συζητήσεις που γυρνούν συνέχεια γύρω από το πρόβλημά του.

6. «Μην ξεχνάς, πως υπάρχουν άλλοι, που είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που είσαι εσύ»
Μπορεί ο στόχος, όταν λέτε κάτι τέτοιο, να μην είναι η υποτίμηση της κατάστασης, αλλά δυστυχώς πολλές φορές εκλαμβάνεται ως έτσι, ακόμα και αν η φράση κρύβει μια μεγάλη πραγματικότητα. Φράσεις όπως η συγκεκριμένη, λέγονται από άτομα που συνήθως νιώθουν άβολα με την κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν απέναντί τους και θέλοντας να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα, θεωρούν πως έτσι θα νιώσει καλύτερα και το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη.
Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως όσο και να το θέλετε πολλές φορές δεν γίνεται να ελαφρύνετε τον πόνο του άλλου. Το πιο σημαντικό άλλωστε είναι και πως μόνο η παρουσία σας δηλώνει το ενδιαφέρον σας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανακούφιση που μπορείτε να προσφέρετε, κάνοντας τον πάσχοντα να νοιώσει πως έχει κάποιον δίπλα του και δεν είναι μόνος του σε αυτό που περνάει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X