Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Κινητά, tablet, iPad: Εμποδίζουν τη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού
Κινητά, tablet, iPad: Εμποδίζουν τη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού  thumbnail

Κινητά, tablet, iPad: Εμποδίζουν τη μυοσκελετική ανάπτυξη του παιδιού

Η υπερβολική ενασχόληση με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που έχουν αρχίσει εδώ και πέντε χρόνια αποκαλύπτουν πως όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν σε διάστημα 15 λεπτών τα χέρια τους έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν παίζουν στο tablet.

Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν επίσης ολόκληρο το σώμα τους δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούν το iPad και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.

"Ανησυχούμε ότι η μειωμένη κινητικότητα που σχετίζεται με το παιχνίδι σε οθόνες αφής εμποδίζει την ομαλή μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών για δύο λόγους", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λίον Στρέικερ, καθηγητής στη Σχολή Φυσιοθεραπείας & Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στο Περθ.

"Ο πρώτος είναι ότι περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ’ ό,τι τρέχοντας γύρω-γύρω, χάνοντας το ερέθισμα που παρέχει η συνεχής κίνηση στην ανάπτυξη του σώματος


"Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, με ελάχιστη κίνηση του αυχένα, γεγονός που μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο στην ανάπτυξη πόνου".

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 10 παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών, τα μισά εκ των οποίων έπαιζαν με κανονικά παιχνίδια και τα υπόλοιπα σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τις κινήσεις των άνω άκρων και όλου του σώματος των παιδιών ανά χρονικά διαστήματα διαρκείας 15 λεπτών, παρατηρώντας ότι οι κινήσεις όσων κινούνταν ελεύθερα στο χώρο ήταν πολλαπλάσιες από εκείνες των παιδιών που ήταν "κολλημένα" σε μία οθόνη.

Ο δρ Στρέικερ τόνισε ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια επί περισσότερο από 15 συνεχόμενα λεπτά και επί περισσότερο από 60 λεπτά διάσπαρτα μέσα στην ημέρα, αλλά αυτού του είδους το παιχνίδι αντενδείκνυται εντελώς στις ηλικίες κάτω των 2 ετών.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X