Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το ελληνικό λευκό μάρμαρο στην παγκόσμια αγορά
Το ελληνικό λευκό μάρμαρο στην παγκόσμια αγορά thumbnail

Το ελληνικό λευκό μάρμαρο στην παγκόσμια αγορά

"Το ελληνικό λευκό μάρμαρο αποτελεί την κορωνίδα των μαρμάρων στην παγκόσμια αγορά. Η Κίνα είναι ένας μεγάλος συνεργάτης, το 50% των εξαγωγών μας σε αξία πηγαίνουν στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση ξεπερνάει την παραγωγή μας" υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντίνος Μπαξεβανάκης, μέλος του συνδέσμου επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.


"Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών εταιρειών μαρμάρων ήταν 150 εκατ. το 2009 στην αρχή της κρίσης και φέτος 250 εκατ., το ποσοστό ανάπτυξης είναι μεγάλο και η δυναμική ακόμα μεγαλύτερη. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση της παγκόσμιας αγοράς μαρμάρου σε όλο τον κόσμο με κινητήριους μοχλούς την Κίνα και την Ινδία. Οι ελληνικές εταιρείες μαρμάρων με άξονα τα ελληνικά κοιτάσματα μπορούν να τοποθετηθούν σε καλά επίπεδα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό".


Ο κ. Μπαξεβανάκης τονίζει ότι η προσπάθεια των Ελλήνων επιχειρηματιών στον κλάδο του μαρμάρου βρίσκει σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια, "το σύνολο των επιχειρήσεων και των λατομείων των λευκών μαρμάρων, είναι στο τρίγωνο Καβάλα -Δράμα – Θάσο. Υπάρχουν ανεξάντλητα κοιτάσματα αλλά δεν υπάρχει νομοθεσία που να στηρίζει την προσπάθεια. Για μια νέα άδεια χρειάζονται τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια χωρίς να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν κατάλληλα κοιτάσματα στο σημείο όπου ζητάμε την άδεια για να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες".


Υπογραμμίζει μάλιστα πως στην Τουρκία βγαίνουν περίπου 200 άδειες τον χρόνο για λατομεία μαρμάρου, την ίδια ώρα που στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 2 με 3.


"Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει η διαδικασία αδειοδότησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων" ισχυρίζεται ο κ. Νικήτας Φραγκισκάκης, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας και Θράκης και προσθέτει: "η μελέτη πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη, εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο προκειμένου οι διαδικασίες αδειοδότησης να επιταχυνθούν. Ζητήσαμε να γίνει υπηρεσία μιας στάσης στην Καβάλα, προκειμένου να ενοποιηθούν οι εργασίες και να κερδίσουμε χρόνο. Υπάρχει μια ακόμα διαδικασία που ακολουθεί κάθε επενδυτής και διαρκεί περίπου έναν χρόνο. Είναι η διαδικασία έρευνας, οι επενδυτές καταθέτουν αίτηση για να ξεκινήσουν εργασίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν ή όχι κοίτασμα σε μια περιοχή. Το υπουργείο επεξεργάζεται τώρα την πρόταση μας και είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος διάλογος με τους επιχειρηματικές και τις οικολογικές οργανώσεις".


Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στον κλάδο του μαρμάρου, για τη χώρα μας είναι το Βιετνάμ και η Τουρκία. Όπως τονίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα ο κλάδος θα σημειώσει τεράστια ανάπτυξη.


Πηγή: amna.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X