Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Κυστίτιδα: Γιατί πρέπει να ουρείτε πριν το σεξ
Κυστίτιδα: Γιατί πρέπει να ουρείτε πριν το σεξ thumbnail

Κυστίτιδα: Γιατί πρέπει να ουρείτε πριν το σεξ

 


0 πόνος στην κοιλιά που προκαλείται από την κυστίτιδα εκδηλώνεται με καύσο κατά την ούρηση και, συχνά, με πόνο στο ύψος της ουροδόχου κύστης, του οποίου η ένταση ποικίλλει. Επίσης, νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πολύ συχνά, όμως δεν καταφέρνετε να βγάλετε παρά μερικές σταγόνες, οι οποίες μάλιστα σας καίνε καθώς διασχίζουν την ουρήθρα.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά την ούρηση. Εντούτοις, τα ούρα είναι θολά και η κύστη πονάει κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 0 γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια εξέταση ούρων, για να θεραπεύσει μια πιθανή κυστίτιδα όσο mo γρήγορα γίνεται.


Η κυστππδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πρόκειται για μια φλεγμονή, η οποία προκαλειται από ένα μικρόβιο που προσβάλλει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Συνήθως, πρόκειται για το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli, το οποίο ζει μέσα στο έντερο χωρίς να είναι παθογόνο για το έντερο. Το μικρόβιο αυτό υπάρχει επίσης και στις ουροφόρους οδούς, αλλά, αν πολλα-πλασιαστεί, η κύστη μολύνεται· αυτή είναι η περίπτωση της κυστίτιδας.


Το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται πολύ κοντά στο κολπικό στόμιο, ακριβώς κάτω από την κλειτορίδα. Επειδή τα δύο αυτά στόμια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, το κολοβακτηρίδιο μπορεί εύκολα να μεταφέρεται από το ένα στο άλλο. Όταν τα ούρα είναι μολυσμένα, μυρίζουν άσχημα και περιέχουν αίμα.


Η κυστίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω πλημμελούς υγιεινής;


Η πλημμελής υγιεινή μπορεί να εξηγήσει ορισμένα είδη κυστίτιδων που εκδηλώνονται σε μικρά κορίτσια που δεν έχουν μάθει ακόμα να πλένονται αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μια ουρήθρα που μορφολογικά βρίσκεται πολύ κοντά στο κολπικό στόμιο η ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κολοβακτηριδίων μπορούν κάλλιστα να ευθύνονται για τη μόλυνση της ουρήθρας.


Παρόλο που η κυστίτιδα δεν είναι ασθένεια που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορά να ευνοηθεί από αυτή. Στο παρελθόν την ονόμαζαν «κυστίτιδα των νιόπαντρων». Πράγματι, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης το αντρικό μόριο προ-καλεί τριβές στο τοίχωμα που χωρίζει τον κόλπο από την κύστη. Σε μερικές γυναίκες, αυτό το τοίχωμα είναι λεπτό κι ευαίσθητο. Αν η άμυνα του οργανισμού έχει εξασθενήσει ή αν ο αριθμός των μικροβίων είναι μεγάλος, η ουροδόχος κύστη μολύνεται.


Αν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στην ουρήθρα, προσέξτε μερικούς απλούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατάσταση: Να ουρείτε πριν από τη σεξουαλική επαφή, γιατί η άδεια κύστη είναι λιγότερο διατεταμένη και, επομένως, λιγότερο ευαίσθητη* επιπλέον, η απουσία ούρων εμποδίζσ την ανάπτυξη μικροβίων. Να ουρείτε μετά τη σεξουαλική επαφή για να αποβάλλετε τα μικρόβια. Να πίνετε αμέσως νερό, ώστε τα ούρα σας να μην είναι συμπυκνωμένα. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα. Αν ιδρώνετε πολύ το καλοκαίρι ή αν αθλείστε, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό για να αραιώνονται τα ούρα σας* μ' αυτό τον τρόπο θα είστε λιγότερο ευπαθείς στις μολύνσεις.


Δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε επιπόλαια την κυστίτιδα, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε πυελονεφρίτιδα (μόλυνση των νεφρών), προ-καλώντας πυρετό, ρίγος και πόνους στα νεφρά.


Η κυστίτιδα θεραπεύεται αποτελεσματικά. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η θεραπεία αρχίζει αμέσως. Διαφορετικά, ο γιατρός κάνει πρώτα ένα αντιβιόγραμμα για να δώσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X