Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Νευροεπιστήμη: Οι 9 φράσεις που φουντώνουν τον έρωτα
Νευροεπιστήμη: Οι 9 φράσεις που φουντώνουν τον έρωτα thumbnail

Νευροεπιστήμη: Οι 9 φράσεις που φουντώνουν τον έρωτα

Η έρευνά μου δείχνει ότι κάθε φορά που ένα ζευγάρι έχει μια συνομιλία του τύπου "Κράτα με σφιχτά" όπου εκδηλώνει την ανάγκη για αγάπη και συναισθηματικό δέσιμο, υπάρχει μια στιγμή βαθιάς συναισθηματικής σύνδεσης. Οι φυσικοί μιλούν για "αντήχηση", μια δόνηση του συμπαθητικού μεταξύ δύο στοιχείων που τους επιτρέπει ξαφνικά να συντονίσουν τα σήματά τους και να συμπεριφερθούν με μια καινούργια αρμονία. Είναι η ίδια δόνηση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας σονάτας του Μπαχ, όταν συντονίζεται ο ήχος εκατό διαφορετικών οργάνων. Κάθε κύτταρο του σώματός μου ανταποκρίνεται, κάνοντάς με ένα με τη μουσική. Όταν παρατηρώ παρόμοιες στιγμές μεταξύ μητέρας και παιδιού, μεταξύ εραστών, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκουν έναν βαθύ σύνδεσμο, η αντίδρασή μου είναι πάντα η ίδια: Νιώθω ξαφνική χαρά.


Γράφει η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson 


Mετάφραση, επιστημονική επιμέλεια κειμένου Ρίτα Βεντούρα Αυτή η αίσθηση του συνδέσμου εκφράζεται όχι μόνο στα συναισθήματά μας, αλλά ακόμη και στα κύτταρά μας. Όταν οι σύντροφοι ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση μεταξύ τους, γνωρίζω από πρόσφατη έρευνα ότι συγκεκριμένοι νευρώνες, που ονομάζονται κατοπτρικοί, στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου τους, παλλονται. Αυτοί οι νευρώνες φαίνεται να είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που μας επιτρέπουν πραγματικά να νιώθουμε την εμπειρία του άλλου. Είναι ένα διαφορετικό επίπεδο κατανόησης από το να καταλαβαίνουμε πώς νιώθει ο άλλος μέσα από τη νοητική διεργασία. Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να δρα, αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα πυροδοτούνται σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι που το κάνουμε. Οι κατοπτρικοί νευρώνες είναι μέρος της γενικότερης κληρονομιάς μας και μας προδιαθέτουν για τον έρωτα και την αγάπη….


Παρακάτω υπάρχει μια λίστα φράσεων που χρησιμοποιείται από συντρόφους κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας. Εαν σε βοηθάει, διάλεξε μία που σου ταιριάζει περισσότερο και δείξε την στον/τη σύντροφό σου.


Έχω ανάγκη να νιώθω, να έχω την αίσθηση ότι:


• Είμαι μοναδικός/ή για σένα και ότι πραγματικά εκτιμάς τη σχέση μας. Χρειάζομαι αυτή την επιβεβαίωση ότι έρχομαι πρώτος/η στην προτίμησή σου και ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό για σένα από εμάς.


• Είμαι επιθυμητός/ή και ως σύντροφος και στο σεξ, και το να με κάνεις ευτυχισμένο/η αυτό είναι πολύ σημαντικό για σένα.


• Μ’ αγαπάς και με αποδέχεσαι, με τις αποτυχίες μου και τις ατέλειές μου. Δεν μπορώ να είμαι τέλειος/α για σένα.


• Με χρειάζεσαι. Θέλεις να είμαι κοντά σου.


• Είμαι ασφαλής γιατί ενδιαφέρεσαι για τα συναισθήματά μου, για όσα με πληγώνουν και για τις ανάγκες μου.


• Μπορώ να υπολογίζω σε σένα ότι είσαι εκεί για μένα, να μην με αφήνεις μόνο/η όταν σε χρειάζομαι πιο πολύ.


• Με ακούς και με σέβεσαι. Σε παρακαλώ μην με απορρίπτεις ή μη σκέφτεσαι τα χειρότερα για μένα. Δώσε μου μια ευκαιρία να μάθω πώς να είμαι μαζί σου.


• Θέλω να υπολογίζω σε σένα ότι θα με ακούσεις και ότι θα βάλεις οτιδήποτε άλλο σε δεύτερη μοίρα.


• Μπορώ να σου ζητήσω να με κρατήσεις αγκαλιά και να καταλάβεις ότι και μόνο να σου το ζητήσω είναι πολύ δύσκολο για μένα.


Εάν αυτό σου είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις, κάνε μικρότερα βήματα και πες πόσο δύσκολο είναι για σένα να βάλεις σε μία πρόταση τις ανάγκες σου. Πες στον/τη σύντροφό σου εάν μπορεί αυτός/ή να σε βοηθήσει με κάποιο τρόπο να το κάνεις. Αυτός ο διάλογος περιλαμβάνει ό,τι πιο σημαντικό μας βασανίζει στη ζωή μας, γι’ αυτό καμιά φορά χρειάζεται να το πάμε πολύ αργά.


Εάν είσαι ο σύντροφος που ακούει και νιώθεις αβέβαιος ως προς τον τρόπο που θα απαντήσεις ή νιώθεις άγχος για το πώς θα απαντήσεις απλά μοιράσου το με τον σύντροφό σου. Επιβεβαίωσε ότι τον άκουσες ότι εκτιμάς αυτό που μοιράστηκε μαζί σου και ότι θες να ανταποκριθείς αλλά δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό. Έπειτα μπορείς να ψάξεις περισσότερο για τους τρόπους έκφρασης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X