Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Περίοδος: Πώς να πλένω τον κόλπο μου και τι γίνεται με το σεξ;
Περίοδος: Πώς να πλένω τον κόλπο μου και τι γίνεται με το σεξ; thumbnail

Περίοδος: Πώς να πλένω τον κόλπο μου και τι γίνεται με το σεξ;

Τα Παλιοτερα χρόνια οι γυναίκες απέφευγαν το πλύσιμο ακόμα και των ποδιών τους τις μέρες της εμμηνορρυσίας. Στις μέρες μας, οι αντιλήψεις αυτές έχουν αλλάξει και επιβάλλεται το καθημερινό ντους με χλιαρό νερό και σαπούνι ή αφρόλουτρο σ' ολόκληρο το κορμί και ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Όμως καλό είναι τις μέρες περιόδου να αποφεύγει η γυναίκα τις σεξουαλικές επαφές, ιδιαίτερα χωρίς τη χρήση προφυλαχτικού. Κι αυτό γιατί οι συσπάσεις της μήτρας την ώρα της επαφής μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Εξάλλου κατά την περίοδο ευκολότερα εισέρχονται μικρόβια στη μήτρα με κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονής, γιατί το αίμα ms περιόδου αποτελεί άριστο θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη μικροβίων. Για τους ίδιους λόγους η γυναίκα καλό είναι να αποφεύγει τις μέρες της περιόδου το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα και το μπάνιο μέσα στη μπανιέρα, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί ταμπόν.


Μετά την επαφή απαιτείται πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι και εσωτερική καθαριότητα του κόλπου με άφθονο νερό, ακόμα κι αν η επαφή προκάλεσε μικρή αιμορραγία. Η είσοδος του νερού στον κόλπο δεν πρέπει να γίνεται με μεγάλη πίεση.


Συνήθως δεν απαιτείται χρήση ειδικών αντισηπτικών, εκτός αν υπάρχει ειδική ιατρική οδηγία. Δεν απαιιείιαι επίσης καθημερινή εσωτερική κολπική πλύση, που μάλλον διαιαράσσει τη χλωρίδα του κόλπου.


Καλό είναι να χρησιμοποιούνται λεπτά βαμβακερά εσώρουχα που αλλάζονται καθημερινά. Βαμβακεροί και ελαφριά, χωρίς σκληρά στηρίγματα, θα πρέπει να είναι και οι στηθόδεσμοι, η χρήση των οποίων βοηθάει την καλή υγεία των μαστών και την εμφάνισή τους.


Αν η τρίχωση των γεννητικών οργάνων είναι υπερβολική, απαιτείται περιορισμός, προκειμένου να διευκολύνεται η καθαριότητα.


Επειδή, τέλος, ο πρωκτός στη γυναίκα βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του κόλπου, απαιτείται προσοχή στη σωστή χρήση του χαρτιού τουαλέτας, από μπροστά προς τα πίσω, έτσι που να μη μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X