Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / FT: To Brexit δημιουργεί προηγούμενο
FT: To Brexit δημιουργεί προηγούμενο  thumbnail

FT: To Brexit δημιουργεί προηγούμενο

"To Hνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και καιρό ημι-ανεξάρτητο και τώρα ετοιμάζεται να γίνει πλήρως ανεξάρτητο. Το επικείμενο διαζύγιο θέτει τεράστιες προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά δημιουργεί και προκλήσεις για την ΕΕ. Για να αναπτυχθεί, ενδεχομένως και για να επιβιώσει, πρέπει να αλλάξει. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια απειλή, αλλά ενδεχομένως και μια ευκαιρία", σημειώνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο φέρει την υπογραφή του Martin Wolf.


Παράλληλα, επισημαίνεται: "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια γειτονική χώρα, μια αγορά, ένα χρηματοοικονομικό κέντρο, ένας σύμμαχος σε θέματα ασφαλείας και ένας σύνδεσμος με τον ευρύτερο κόσμο. Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να επιτύχει μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση, όσο εξοργιστικό και αν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης μιας πραγματιστικής στάσης, σαν αυτής του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς, Αλαίν Ζουπέ. Ο ίδιος έφτασε μέχρι το σημείο να υποστηρίξει ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμοι. Αν είχε γίνει αυτό, το Brexit θα είχε αποφευχθεί".


"Το Brexit δημιουργεί ένα προηγούμενο. Η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί αναγκαστικά ένα παράδειγμα για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν και μια προειδοποίηση για αυτούς που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Είναι φυσικό οι τελευταίοι να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την απήχηση των πρώτων, τιμωρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους καταλαβαίνω. Αλλά το ερώτημα που πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους είναι αν ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ΕΕ είναι να μετατραπεί σε μια φυλακή, αντί για ένα ελκυστικό καταφύγιο".


"Η ΕΕ δύσκολα θα κερδίσει την νομιμοποίηση που προέρχεται από τον δημοκρατικό έλεγχο: είναι πολύ μεγάλη και ανομοιογενής για αυτό. Ο καλύτερος δρόμος για την νομιμοποίηση συνίσταται αντίθετα στην διαχείριση των πρακτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι μια εξαιρετικά σημαντική και δύσκολη πρόκληση. Αλλά η επιστροφή της ευρωζώνης στην ευημερία είναι αναγκαία συνθήκη. Το Brexit είναι μια ενόχληση. Η προτεραιότητα είναι ένα πρακτικό σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη για όλους."


 


Πηγή: enikonomia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X