Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Με επαναλήψεις εκλογών μέχρι επίτευξης αποτελέσματος αρεστού στην ίδια, απειλεί η αυστριακή Ακροδεξιά
Με επαναλήψεις εκλογών μέχρι επίτευξης αποτελέσματος αρεστού στην ίδια, απειλεί η αυστριακή Ακροδεξιά thumbnail

Με επαναλήψεις εκλογών μέχρι επίτευξης αποτελέσματος αρεστού στην ίδια, απειλεί η αυστριακή Ακροδεξιά

Πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη της απόφασης του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, την περασμένη Παρασκευή, για ακύρωση και επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, έπειτα από σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση του κόμματος αυτού να προσβάλει το αποτέλεσμα και του νέου, επαναληπτικού γύρου των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.


Την πρόθεσή τους αυτή διατυπώνει με κάθε σαφήνεια ο δεύτερος υπαρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάραλντ Στέφαν, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, τονίζοντας πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.


Παρά το γεγονός πως στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Χάραλντ Στέφαν ισχυρίζεται στις δηλώσεις του πως θεωρεί ότι υπήρξε νοθεία, καθώς "υπήρχε η δυνατότητα για νοθεία".


Με την απόφαση του για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές και υπαρχηγός, ο Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.


Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Λόταρ Λοκλ, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του νικητή των εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή, επισημαίνει πως η πρόθεση των Ελευθέρων να προσβάλουν και το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ότι δεν σέβονται ούτε το Σύνταγμα ούτε τη Δημοκρατία ούτε την ετυμηγορία των ψηφοφόρων και θα επιδιώκουν την επανάληψη της διαδικασίας έως ότου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του υποψηφίου τους.


Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό το Κόμμα των Ελευθέρων καθιστά το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη Δημοκρατία μέρος του παιχνιδιού των μικροκομματικών του συμφερόντων.


Καταγγέλλοντας την επιμονή των Ελευθέρων στους ισχυρισμούς περί δήθεν νοθείας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Γκέοργκ Νίντερμιουλμπιχλερ, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος – το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα — επισημαίνει πως είναι ενδεικτικό ότι το Κόμμα των Ελευθέρων υποδαυλίζει εκ νέου την ανασφάλεια στον πληθυσμό και καλλιεργεί αρνητικό κλίμα.


Είναι γεγονός πως αρχίζει πλέον να κερδίζει έδαφος η θέση πως η απόφαση που έλαβε το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση και για την επανάληψη του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου – που ήδη προσδιορίστηκε από την αυστριακή κυβέρνηση για τις 2 Οκτωβρίου — θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις.


Διότι, μπορεί αυτή η απόφαση να τυγχάνει "σεβασμού" από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όπως επίσης από σχεδόν το σύνολο των μέσων ενημέρωσης στην Αυστρία, ωστόσο μερικά 24ωρα αργότερα κάποιοι συνταγματολόγοι, νομικοί και σχολιαστές αρχίζουν και διαφοροποιούνται, σείοντας τώρα τον κώδωνα για τους κινδύνους που αυτή η απόφαση εμπεριέχει.


Οπως επισημαίνουν από την πλευρά τους, υπήρξαν μεν παραλείψεις στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που καθιστούν αναγκαία μία αλλαγή στην εκλογική διαδικασία, όμως αυτές οι παραλείψεις σίγουρα δεν δικαιολογούν "νέες πολωτικές και δαπανηρές εκλογές, οι οποίες σε τελική ανάλυση εξυπηρετούν την Ακροδεξιά".


Οχι μόνο δεν καταγγέλθηκε νοθεία, από καμμία πλευρά, καθώς ούτε η ίδια η Ακροδεξιά αποτόλμησε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο στις 152 σελίδες της προσφυγής της, αλλά και στην ίδια την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπήρξε κάποια αξιόπιστη εξήγηση για το πώς θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί μία τέτοια νοθεία.


Οι προεδρικές εκλογές, όπως τονίζουν αυτοί οι σχολιαστές, υπήρξαν άψογες, το μόνο κακό ήταν ότι το αποτέλεσμά τους δεν ικανοποιούσε την Ακροδεξιά και η ίδια βρήκε τώρα, με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, συμμάχους για να δώσουν στον υποψήφιό της μία δεύτερη ευκαιρία, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα στην αυστριακή ιστορία.


Ενδεικτική είναι η ανάλυση του διακεκριμένου Αυστριακού συνταγματολόγου Τέο Έλινγκερ, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει μεγάλες πολιτικές συνέπειες, καθώς ο Νόρμπερτ Χόφερ (σ.σ.: ο ηττημένος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στον άκυρο πλέον δεύτερο γύρο των εκλογών) έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές — στον τρίτο γύρο τους — στις 2 Οκτωβρίου, μιας και η "νίκη" του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα "πουληθεί" κατάλληλα προεκλογικά, ως "αποκατάσταση του δικαίου" .


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X