Αρχική / Σχέσεις / Ρουτίνα: Γιατί η καθημερινότητα φθείρει κάποια ζευγάρια ενώ άλλα όχι;
Ρουτίνα: Γιατί η καθημερινότητα φθείρει κάποια ζευγάρια ενώ άλλα όχι;  thumbnail

Ρουτίνα: Γιατί η καθημερινότητα φθείρει κάποια ζευγάρια ενώ άλλα όχι;

 


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΦΘΕΙΡΕΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ


ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ


 


 Μαρκέλλα Καπλάνη


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας


http://www.normavitae.com/ «Κάποτε ήμαστε ερωτευμένοι και μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, ενώ, πλέον, η ρουτίνα και οι καθημερινές υποχρεώσεις μας παρασέρνουν συνεχώς σε ένα κυκεώνα άσκοπων καυγάδων», είπε εκείνη. «Για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε πια να λύσουμε τις διαφορές μας και δυσκολευόμαστε να βρούμε τον κανονικό μας ρυθμό ύστερα από κάθε σύγρουση. Τι συνέβη στη σχέση μας΄», είπε εκείνος.


Ζευγάρια που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, πολλές φορές, παρουσιάζουν συμπτώματα δυσλειτουργικής επικοινωνίας, τα οποία δεν ήταν εμφανή στο ξεκίνημα της σχέσης τους. Η σκληρή καθημερινότητα και το βαρύ φορτίο ενός αγχωτικού τρόπου ζωής επιβαρύνουν το ζευγάρι σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι το επιβάρυναν στο στάδιο της σχέσης τους που ζούσαν χωριστά. 


Γιατί όμως; Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο; Δεν θα ήταν φυσιολογικό οι δύο σύντροφοι να αποτελούν στήριγμα ο ένας για τον άλλο, επωμιζόμενοι τα βάρη του αγαπημένου τους στα δύσκολα; Δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, η συγκατοίκηση είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση για τα ζευγάρια που δεν έχουν δημιουργήσει έναν υγιή κώδικα επικοινωνίας από το ξεκίνημα της σχέσης τους. Θα λέγαμε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση ή μη μιας μακροχρόνιας σχέσης.


1. ΧΡΟΝΟΣ


Ζευγάρια που συμβιώνουν, συχνά, έχουν την εντύπωση ότι περνάνε ουσιαστικό χρόνο μαζί απλώς και μόνο γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, ακόμα κι αν καταπιάνονται με διαφορετικές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, δεν ισχύει. Οι σύντροφοι που μένουν μαζί πρέπει να ορίσουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφιερωμένο στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ώστε να διατηρήσουν ισχυρό τον δεσμό τους, αφού δεν είναι πάρα η μακροχρόνιες σχέσεις που υποκύπτουν στο χρόνο, αφήνοντας τις δύσκολες συνθήκες της αντικειμενικής πραγματικότητας να τις επηρεάσουν και, εν τέλει, να τις φθείρουν. Είναι θεμελιώδες, λοιπόν, τα ζευγάρια να προσπαθούν να διατηρήσουν την σπίθα μέσα τους ζωντανή, βγαίνοντας κανονικά ραντεβού, όπως την αρχή, χωρίς αυτό να ταυτίζεται απαραίτητα με την έξοδο αφού μία ταινία στο σπίτι, ένα δείπνο υπό το φως των χεριών, ή μία αγκαλιά στον καναπέ δίπλα στο τζάκι είναι εξαιρετικοί τρόποι για να έρθουν πιο κοντά.


2. ΕΥΘΥΝΕΣ


Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που αποτυγχάνουν να κατανείμουν τις δουλειές του σπιτιού ισότιμα τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότεροι τριβές στην σχέση τους. Με δεδομένο τον αντίκτυπο του στρες στην καθημερινότητα, είναι σημαντικό κάθε σύντροφος να επωμίζεται τις ευθύνες που του αναλογούν σε ένα νοικοκυριό, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες συγκρούσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατη δημοσίευση έδειξε ότι η δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων του σπιτιού είναι ένας από τους τρεις παράγοντες που συνδέονται πιο στενά με τον ευτυχισμένο γάμο. Συγκεκριμένα, 62% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι ισορροπημένη ανάληψη ευθυνών στο πλαίσιο του νοικοκυριού είναι επιτακτική για την επίτευξη της αρμονίας στην συζυγική ζωή. 


3. ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΣ


Παρατηρείται συχνά ότι ζευγάρια που συγκατοικούν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, ενδιαφέρουνται σταδιακά όλο και λιγότερο για την διατήρηση του στοιχείου του αισθησιασμού. Παρ’ όλο που είναι υπέροχο όταν δύο σύντροφοι έρχονται αρκετά κοντά ώστε να αισθάνονται άνετα ο ένας με τον άλλο, είναι ωφέλιμο και για τα δύο άτομα σε ένα ζευγάρι να φροντίζουν τους εαυτούς τους με τέτοιο τρόπο που να νιώθουν ελκυστικοί στα μάτια του συντρόφου τους. Επιπρόσθετα, καλό είναι να αποφευχθεί μία αναβλητική στάση απέναντι στο σεξ με την δικαιολογία ότι αποτελεί πολυτέλεια χρόνου, καθώς είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μεμονωμένες επαφές και κατ’ επέκταση συναισθηματική αποστασιοποίηση.


4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 


Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι διατηρούν ερωτική σχέση μεταξύ τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εγγυάται ότι επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Η αλληλεπίδραση τους την περίοδο που βγαίνουν ραντεβού είναι διαφορετική ως προς τη φύση της, σε σχέση με την αντίστοιχη αλληλεπίδραση τους σε καθεστώς συγκατοίκησης. Η σύντροφοι που συγκατοικούν τείνουν να ενοχλούνται πιο συχνά ο ένας από τις ενέργειες του άλλου. Ωστόσο τον πιο μείζοντα ρόλο σε αυτή την περίπτωση δεν παίζει ίδια η ενόχληση, αλλά ο τρόπος έκφρασης της. Σύμφωνα με τους Neff και Karney, τα ζευγάρια που βιώνουν στρες έχουν την τάση να αντιδρούν πιο έντονα σε τετριμμένα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, προκαλώντας συγκρούσεις χωρίς λόγο. Για να καταπολεμήσουμε αυτή την τάση δύο σύντροφοι που μένουν μαζί πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους αλλά και ακούγοντας προσεκτικά την πλευρά του άλλου.


Τι λένε οι ερευνές;


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές Driver και Gottman σε μελέτη που διεξήγαγαν το 2004, τα ζευγάρια που διατηρούν θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους σε καθημερινη βάση είναι κι αυτά που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο επιτυχημένα μια διαφωνία ,όταν έρθουν τα δύσκολα. Αντί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εφαρμογή στρατηγικών επικοινωνίας μόνο όταν βρίσκονται σε περιπτώσεις κρίσης στη σχέση, τα "δυνατά" ζευγάρια δείχνουν στοργή καθημερινά ο ένας στον άλλο, γεγονός που τα θωρακίζει και τα βοηθά να βρίσκουν λύσεις σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες σύζυγοι που είναι πιο θερμοί και παιχνιδιάρηδες στον τρόπο που φέρονται στις γυναίκες τους συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της τρυφερότητας των προηγούμενων, στη διάρκεια ενός τσακωμού, ενώ οι γυναίκες σύζυγοι επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα εκδηλώντας εκτίμηση και θαυμασμό στο πρόσωπο του συζύγου τους.


Περιληπτικά:


-          Τα ζευγάρια πρέπει να προσπαθούν να μην παίρνουν ο ένας τον άλλο για δεδομένο και να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.


-          Βασική προϋπόθεση για να είναι κάποιος στήριγμα για τον σύντροφό του είναι να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις ανάγκες του άλλου και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στο ζευγάρι να έρθει κοντά.


-          Η διατήρηση του αισθησιασμού απαιτεί προσπάθεια και είναι επιτακτική.


-          Το ζευγάρι πρέπει να αναζητά τρόπους να δραπετεύει από τη ρουτίνα και να περνά μαζί την καθημερινότητά του ευχάριστα, προκείμενου να αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τις αναπόφευκτες συγκρούσεις της ζωής.


-          Κλειδί είναι η αποτελεσματική επικοινωνία.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X