Αρχική / More / Life stories / Πρόεδρος της Κίνας: Κοιμόταν σε στρώμα με ψύλλους! Πώς τον επισκιάζει η γυναίκα του, σταρ λαϊκή τραγουδίστρια
Πρόεδρος της Κίνας: Κοιμόταν σε στρώμα με ψύλλους! Πώς τον επισκιάζει η γυναίκα του, σταρ λαϊκή τραγουδίστρια  thumbnail

Πρόεδρος της Κίνας: Κοιμόταν σε στρώμα με ψύλλους! Πώς τον επισκιάζει η γυναίκα του, σταρ λαϊκή τραγουδίστρια

Πραγματιστή, σοβαρό, προσεκτικό, σκληρά εργαζόμενο και προσγειωμένο. Έτσι χαρακτήρισε η Washighton Post το 2011 τον Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρο της Κίνας. Μέσα στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ήταν και αυτή με τον πρόεδρο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, τονίστηκε η νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας που ανοίγεται μπροστά σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά όπως αυτή που διανύουμε αυτή τη στιγμή. Πόσα όμως γνωρίζετε για τον πρόεδρο, ο οποίος έχει παντρευτεί μια από τις πιο διάσημες γυναίκες της χώρας; Είχε τη φήμη του καθαρού πολιτικού κάτι που αποκαλύφτηκε και από την διαρροή των Wikileaks όπου αποκαλυπτόταν ότι δεν έχει σκοπό το χρήμα και ότι νιωθει "αποτροπιασμό για την κυβερνητική διαφθορά". Στις εμφανίσεις του ο Σι αποφεύγει να μιλάει εκτός γραπτού κειμένου, δύσκολα εκφράζει άποψη, ενώ ανήκει στους ανθρώπους που έχουν τον απόλυτο έλεγχο ακόμα και της πιο μικρής σύσπασης του προσώπου τους. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, λέγεται ότι στην Κίνα υπάρχει ειδική ομάδα που μαθαίνει στους πολιτικούς πώς να το κάνουν αυτό.


Σι Τζινπίνγκ:


Η αλήθεια είναι πως το οικογενειακό το παρελθόν είναι γεμάτο περιπέτειες. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1953 και ο πατέρας του ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός επί Μάο. Γι' αυτό και τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε μέσα στα λούσα και τις ανέσεις που δεν μπορούσαν τότε πολλοί Κινέζοι να έχουν. Παρόλα αυτά, μέσα σε μία νύχτα, ο πατέρας του συνελήφθη έπειτα από διαταγή του Μαό το 1962. Στα 15 του, αναγκάστηκε να δουλέψει και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, να κοιμάται σε ένα στρώμα γεμάτο ψύλλους, κάτι που τον έκαναν πιο σκληρό και ανθεκτικό σαν χαρακτήρα. Από τότε έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του ότι θα ξέφευγε από τη μοίρα του και θα κατάφερνε να ανελιχθεί στην ιεραρχία του κόμματος. Κι έτσι, τελικά τον δέχθηκαν πίσω στο κόμμα το 1974 μετά από πολλές αιτήσεις και αρνήσεις. 
Από το 1975 μέχρι το 1979 σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τσινγκουά στο Πεκίνο, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, όπου σπούδασε για να γίνει χημικός μηχανικός. Ο πατέρας του εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και ο Σι μελετά τις ιδέες του Μαρξισμού, του Λενινισμού και του Μάο τσε Τσουνγκ. Λέγεται όμως ότι αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αντιγράψει για να ολοκληρώσει τη διατριβή του και να πάρει το πτυχίο του. Ορισμένα χρόνια αργότερα, μελέτησε περαιτέρω τις αριστερές ιδέες, σπουδάζοντας τη Μαρξιστική Φιλοσοφία. Για να αποτάξει το…πριγκιπικό του παρελθόν, αφού εισχώρησε πάλι στο κόμμα, στάλθηκε στην επαρχία για να χτίσει  την εικόνα του αξιωματούχου που προέρχεται από τη βάση. Το 2000 διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας Φουτζιάν και το 2003 έγινε γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Ζετζιάνγκ.
Έχει μείνει γνωστός για τις προσπάθειες του να ενώσει το κόμμα, ενώ θέλησε να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες του και να εισάγει εκτεταμένα μέτρα για να είναι σίγουρος ότι θα διατηρηθεί η ενότητα και θα εξολοθρεύσει μια για πάντα τη διαφθορά. Γι' αυτό και μετά το σκάνδαλο με τον με τη σύλληψη του πρώην γραμματέα του κόμματος Τσεν Λιανγκιού για διαφθορά, έμεινε στην Σαγκάη μόνο για 7 μήνες περίπου. Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν μόνο τα καλύτερα να πουν για τον ίδιο, με τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης να τον χαρακτηρίζει ως "έναν σκεπτόμενο άνθρωπο ο οποίος έχει περάσει πολλές δοκιμασίες. Θα τον έβαζα μάλιστα στην ίδια κατηγορία με τον Μαντέλα. Είναι ένας άνθρωπος με συναισθηματική σταθερότητα που δεν έχει επιτρέψει στις προσωπικές του περιπέτειες να επηρεάσουν την κρίση του. Με άλλα λόγια, είναι απλά εντυπωσιακός". Και εκτός χώρας όμως, τα σχόλια είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός τον είχε χαρακτηρίσει ως "επαρκή ρεφορμιστή που είναι ο άνθρωπος του κόμματος". Έχει βρεθεί μάλιστα στην Αμερική, την Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες για να προωθήσει την φήμη της χώρας. Προσπάθησε μάλιστα με τις επισκέψεις του να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Το 2012 ανέλαβε την την προεδρία της μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας και δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Μέχρι τότε ήταν ίσως άγνωστος προς τους δυτικούς, αν και υπήρξε αντιπρόεδρος της Κίνας από το 2008. Λίγο μάλιστα πριν αναλάβει τη θέση, εξαφανίστηκε για 15 μέρες και τα μέσα έκαναν λόγο για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Τελικά εμφανίστηκε έπειτα από 15 ημέρες για να μιλήσει σε ένα πανεπιστήμιο, δείχνοντας υγιέστατος. Επίσημη απάντηση δεν δόθηκε ποτέ, ωστόσο από το κομμουνιστικό κόμμα άφησαν να διαρρεύσει ότι χτύπησε την πλάτη του ενώ κολυμπούσε και οι γιατροί του σύστησαν ακινησία και φυσικοθεραπείες.
Την ίδια περίοδο, το Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι συγγενείς του Σι Τζινπίνγκ, κυρίως η αδερφή του, έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε μεταλλεία, ακίνητα και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξεκαθάριζε όμως ότι δεν συνδεόταν με την περιουσία της οικογένειας του και πως τίποτε μεμπτό δεν είχε βρεθεί εις βάρος του.


Η κοινή ζωή με την διάσημη τραγουδίστρια της χώρας


Αν και προσπαθεί να προστατευτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Η σύζυγός του Πενγκ Λιγιουάν είναι μία από τις πολύ διάσημες λαϊκές τραγουδίστριες της χώρας. Κατέχει μάλιστα και την θέση της υποστρατήγου στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας και κατά το παρελθόν της άρεσε να τραγουδάει φορώντας στρατιωτική στολή. 


Η γυναίκα του τον περιγράφει πολύ προσγειωμένο και σκληρά εργαζόμενο: "Όταν έρχεται στο σπίτι, δεν νιώθω σαν να είναι ο ηγέτης στο σπίτι, είναι απλώς ο άντρας μου." Τα φώτα της δημοσιότητας μάλιστα είχε κλέψει και με την επίσκεψη της Μισέλ Ομπάμα στην Κίνα το 2014. 
Πριν γίνει ζευγάρι με την πασίγνωστη τραγουδίστρια, ο Πρόεδρος της Κίνας είχε ξαναπαντρευτεί την κόρη ενός πρόξενου στη Βρετανία στις αρχές του '80. Και η Πενγκ Λιγκουάν όμως έχει διαγράψει την δικιά της πορεία. Είναι 10 χρόνια νεότερη από τον άντρα της και είναι μια από τις λίγες κυρίες που τολμάει να βγει από τη σκιά του συζύγου της και να δώσει το χαμογελαστό και ευχάριστο πρόσωπο στην πολιτική τάξη της Κίνας.

 


Όταν παντρεύτηκαν το 1987, εκείνος ήταν απλώς ένας αντιδήμαρχος σε μια πόλη της κινεζικής επαρχίας, ενώ η Λιγκουάν είναι ήδη πολύ διάσημη τραγουδίστρια. Σε ηλικία μόλις 18 ετών άρχισε να τραγουδά στην ομάδα χορού και τραγουδιού του κινεζικού στρατού. Για 25 χρόνια ήταν η σταρ του γκαλά της Πρωτοχρονιάς στην κρατική τηλεόραση και είχε εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές. Η φωνή της θυμίζει βιολί και την δίνουν το προσωνύμιο "αηδόνι του αιώνα".

Από τότε που ο άνδρας της έγινε πρόεδρος της ατέλειωτης Κίνας, τα Αμερικανικά μέσα την αναφέρουν ως την Πρώτη Κυρία της Κίνας. Το 2012 ήταν η δεύτερη πιο αγαπημένη προσωπικότητα της Κίνας, πίσω από την τηλεοπτική βεντέτα Τσεν Κουν.

Από το 2011 είναι βουλευτής της Συμβουλευτικής Πολιτικής Επιτροπής, η οποία δεν έχει πραγματικές αρμοδιότητες και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος και υποστράτηγος του κινεζικού στρατού. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών κύκλων της Κίνας και πρέσβειρα της Διεθνούς Οργάνωσης για την υγεία εναντίον της φυματίωσης και του AIDS. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του προεδρικού ζεύγους, ο Σι "τηλεφωνεί στην σύζυγό του τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, πριν κοιμηθεί", ενώ η Πενγκ "μαγειρεύει τα αγαπημένα του φαγητά για να χαλαρώνει".
Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν το 2007 ότι το ζευγάρι θα χωρίσει και παρά την απόσταση που τους χωρίζει, αφού η Λιγκουάν έκανε 350 κονσέρτα το χρόνο, πριν ο Σι γίνει πρόεδρος, η επίσημη κινεζική προπαγάνδα κάνει λόγο για μια οικογένεια-πρότυπο. Μάλιστα, αναφέρεται επισήμως ότι ο Ξι έχασε τη γέννηση της κόρης του το 1992 γιατί βοηθούσε τα θύματα ενός κυκλώνα.


Η 24χρονη κόρη τους Χι Μινγκζέ διατηρεί χαμηλό προφίλ, σπουδάζει στο Χάρβαρντ με ψευδώνυμο και μόνιμη συνοδεία από σωματοφύλακες του FBI.Τα ρούχα που φοράει η Πρώτη Κυρία κάνουν τις Κινέζες να παραληρούν, ενώ τα ρούχα της γίνονται ανάρπαστα μέσα σε δευτερόλεπτα. Είναι τόσο διάσημη που οι αρχές της Κίνας φοβούνται ότι θα επισκιάσει τον σύζυγό της. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X