Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΕΙΝΑΠ: προβλήματα στα κέντρα αιμοδοσίας και χαμηλό ποσοστό εθελοντών
ΕΙΝΑΠ: προβλήματα στα κέντρα αιμοδοσίας και χαμηλό ποσοστό εθελοντών thumbnail

ΕΙΝΑΠ: προβλήματα στα κέντρα αιμοδοσίας και χαμηλό ποσοστό εθελοντών

Η έλλειψη προσωπικού, χώρων, αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού στις αιμοδοσίες των κρατικών νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της αιμοδοσίας, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).


Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση και, ειδικά ενόψει καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κλπ).


Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.


«Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι «εκτός από τη μειωμένη κοινωνική ευαισθησία υπάρχει και εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες».


Αναφέρει ότι το 2013 σταμάτησαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων:


- Στο 1ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α


- Στο 3ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α


- Στο νοσοκομείο ΠΑΤΗΣΙΩΝ


«Ταυτόχρονα», σημειώνει, σημαντική είναι η υπολειτουργία της αιμοδοσίας του «Αμαλία Φλέμινγκ» μετά την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη συγχώνευσή του με το «Σισμανόγλειο».


Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.


Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ σημειώνει επίσης ότι «όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται για τις ανάγκες τους μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν και προφανώς όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα».


Η ΕΙΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις αιμοδοσίες με μόνιμο προσωπικό και να ανοίξει αυτές που έκλεισαν.


Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει για το ίδιο θέμα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. 


Aναστροφή της σχέσης εθελοντών / συγγενικού περιβάλλοντος υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του, παρατηρείται από το 2012 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα  ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. 


Το ΕΚΕΑ κατηγορεί την ΕΙΝΑΠ ότι τοποθετείται σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της Εθνικής Αιμοδοσίας, με «ελαφρότητα»  και για την «αποκατάσταση της αλήθειας», όπως αναφέρει, κοινοποιεί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αιμοδοσία.


Ειδικότερα, το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος, από τις οποίες 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς. «Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχoνται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί», αναφέρει το ΕΚΕΑ.


Σημειώνει ότι οι «ανάγκες» της χώρας σε αίμα δεν απεικονίζονται από τον αριθμό συλλεγομένων μονάδων, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επιτρέπει τη μείωση της χρήσης αίματος, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Χαρακτηριστικά αναφέρει τη μείωση της κατανάλωσης αίματος σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από 10 μονάδες προ δεκαετίας σε 4-5 σήμερα. Οι μόνες πάγιες ανάγκες σε αίμα της χώρας είναι αυτές για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, περίπου 120.000 το χρόνο, επισημαίνει το ΕΚΕΑ.


Αναφορικά με το κλείσιμο των 3 «μεγάλων» αιμοδοσιών, στις οποίες αναφέρθηκε η ΕΙΝΑΠ, το ΕΚΕΑ απαντά ότι: Το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3600 μονάδες το 2012, το 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, το Νοσοκομείο Πατησίων συνέλεξε επίσης 3600 μονάδες το 2012. Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του Νοσοκομείου Πατησίων ενσωματώθηκαν στον Ευαγγελισμό και το «Κωνσταντοπούλειο / Αγ. Όλγα»,  αντίστοιχα και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012. Επίσης οι αιμοληψίες των Νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σισμανόγλειου» αυξήθηκαν το 2015 έναντι του 2012, παρά το «πλήγμα» της συγχώνευσης των νοσοκομείων.


«Η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερ. Σταυρό βεβαίως δεν τιμά τη χώρα και έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά (30.000 μονάδες το 2012, 27.050 το 2015)», υπογραμμίζει το ΕΚΕΑ. Παραδέχεται ότι λόγω υποστελέχωσης η απογευματινή βάρδια και η βάρδια του Σαββατοκύριακου έχει περιορισθεί, ωστόσο το θέμα απασχολεί έντονα το ΕΚΕΑ το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


«Παρά ταύτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΕΑ, «το προσωπικό των αιμοδοσιών με προσωπική ευαισθησία και τεράστια προσπάθεια λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής απόγευμα και Σαββατοκύριακο».


Τέλος, αναφέρει το ΕΚΕΑ, δεν είναι αληθές ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή ή τον ασφαλιστικό του φορέα.


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X