Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ετεροθαλή αδέρφια και μεικτές οικογένειες: Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν
Ετεροθαλή αδέρφια και μεικτές οικογένειες: Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν  thumbnail

Ετεροθαλή αδέρφια και μεικτές οικογένειες: Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν

Οι μικτές οικογένειες -θετοί γονείς και ετεροθαλή αδέρφια- εγκυμονούν πάρα πολλούς κινδύνους και είναι εκπληκτικό το ότι πολλές τα πάνε καλά, ακόμα και θαυμάσια. Είτε το κενό που καλύπτετε προέκυψε από χηρεία είτε από διαζύγιο, αν δεν προσέξετε, η είσοδός σας στην οικογένεια μπορεί να μοιάζει με πορεία σε ναρκοπέδιο. Πρώτα πρώτα, το θετό παιδί μπορεί να μην αναγνωρίσει την εξουσία σας. Ή μπορεί να του άρεσε που είχε τη μαμά ή τον μπαμπά όλο δικό του, ώσπου μπήκατε στη μέση και του τα χαλάσατε. Από την άλλη, πάλι, ίσως να μη σας αρέσει — είτε το παιδί είτε οι συνήθειές του. Μπορεί να πηγαίνει για ύπνο στις 11.30, ενώ εσείς φρονείτε ότι στην ηλικία του -επτά χρονών-πρέπει να αποσύρεται στις οκτώ. Αν τώρα φέρνετε στην οικογένεια και δικά σας παιδιά, μπορεί τα παιδιά του νέου συζύγου να μη συμπαθήσουν τα δικά σας, και τα αισθήματα να είναι αμοιβαία.


Η οικογένεια είναι ο βράχος που μας προστατεύει από έναν κόσμο ο οποίος συνεχώς αλλάζει και καμιά φορά γίνεται τρομακτικός. Αν συμβεί κάποια ριζική αλλαγή, η οικογένεια κινδυνεύει με διάσπαση. Μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, όταν όμως μπαίνετε σε μια έτοιμη οικογένεια, υπάρχει πάντα πιθανότητα η είσοδός σας να θεωρηθεί εισβολή.


Προσπαθείτε, αλλά η απόρριψη δύσκολα χωνεύεται. Η μικτή οικογένεια είναι τόσο φορτισμένη με αντικρουόμενα συναισθήματα και θεωρίες συνωμοσίας, ώστε να θυμίζει αισθηματικό θρίλερ. Το ερώτημα είναι, πώς θα του δώσετε το αίσιο τέλος;


Επικεντρώστε την προσοχή σας στη λύση των συγκρούσεων και στη δυνατότητα επικοινωνίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις για την ευημερία της οικογένειας.


Κάνετε πολλές οικογενειακές συγκεντρώσεις, μην περιμένετε όμως να είναι εύκολο. Όταν μπαίνετε σε έτοιμη οικογένεια, πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, για να σχεδιάζετε και να δίνετε λύσεις στα προβλήματα. Και οι συγκεντρώσεις πρέπει ν’ αρχίσουν πριν ακόμα μπείτε στην οικογένεια. Χρειάζονται πολλές συγκεντρώσεις. Θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της καινούριας ρουτίνας και θ’ αποφασιστεί ποιες θα διατηρηθούν από την παλιά. (Σημείωση: προσπαθήστε να κρατήσετε διαδικασίες που αρέσουν στα παιδιά). Μην κάνετε άνω κάτω τον κόσμο τους. Όποτε πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αλλαγές, κάντε το όσο πιο διακριτικά γίνεται. Όταν τελειώσει το πρώτο στάδιο -της έντασης- διατηρήστε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις μια φορά την εβδομάδα.


 Δώστε στα θετά σας παιδιά όσο περισσότερο έλεγχο μπορείτε. Ίσως να νιώθουν εγκλωβισμένα και ανήμπορα – στο κάτω κάτω, εσείς πώς θα νιώθατε, αν το παιδί σας αποφάσιζε ξαφνικά να σας παρατήσει και να ζήσει με άλλη οικογένεια, ή αν έφερνε στο σπίτι σας άλλο παιδί, είτε σας άρεσε είτε όχι; Προσπαθήστε να καταλάβετε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Πάρτε τα στα σοβαρά -να καταλάβουν ότι καταλαβαίνετε , ώστε να νιώσουν πως έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν αλλαγές ή να διορθώσουν κάτι που θεωρούν λάθος.


 Αν αντικαθιστάτε γονιό που έχει πεθάνει, μην προσπαθήσετε να πάρετε τη θέση του. Δημιουργήστε μια νέα σχέση που θα βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη και τον σεβασμό.


Μάθετε τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα θετά παιδιά σας – σχολείο, χόμπι, κινηματογράφος κ.λπ. Προσπαθήστε να διασκεδάσετε μαζί τους. Αφήστε τα όμως να δώσουν εκείνα τον ρυθμό. Αν είναι θυμωμένα ή απόμακρα, δεν πειράζει. Παραμείνετε φιλικοί. Αν δεν τα πιέσετε, τελικά θα καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα νόμιζαν.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X